Panik - lämna sidan!

Är åldersskillnaden ett problem?

Hej alla! Jag är 15 år gammal och har nyligen träffat en kille som är snart 18. Jag går sista terminen i 9an och han går sista året på gymnasiet. Han är perfekt på alla sätt och vis, och vårat förhållande har gått jättebra, men jag känner mig lite orolig över ålderskillnaden. Egentligen så är ju inte så farligt med tre års skillnad, men det känns som att folk dömmer oss. Han bor fortfarande hemma och har inte körkort så han känns inte så vuxen. Vad tycker ni? Är åldersskillnaden konstig?
/Felicia 15 år

 • Nej 3 år skillnad kanske inte är så mycket. Det är skillnad om han kanske skulle vara 23. om du tycker det känns bra och att ni trivs tillsammans kör på. Du kan ju annars alltid fråga någon vuxen eller annan du litar på. Om du känner att 15 år är för ung, kan du alltid vänta. Hoppas detta var till hjälp!
  /tjej
 • Det är ingenting fel eller olagligt, eftersom att du är 15 år. Jag tycker att det är ett stort hopp i åldrar men om man tittar på nästan vems föräldrar som hällts så är det några år mellan dom. Men just i denhär åldern så är det ovanligt och jag förstår att det känns som att folk dömer er, men ingenting kan stoppa er från att vara med varandra!
  /Stöttar alla
 • Kör på! Jag är 02a (19) och min flickvän är 05a (16) och ingen har reagerat på de! Sålänge båda är mogna för det och på samma nivå funkar de jättebra!
  /Äldre Pojkväään
 • Åldersskillnad behöver inte vara ett problem men kan nog lätt bli det. Jag har haft några bekanta med yngre flickvänner och jag har varit skeptisk. Båda har rätt dålig kvinnosyn och har en historia av att gå på tjejer som mår dåligt. De yngre tjejerna såg upp till dem för att de var äldre. Tror det är rätt vanligt. Nu är ingen av dem tillsammans längre och båda tjejerna ångrar förhållandena. Man är också på lite olika ställen i livet när man är 15 och när man är 18. Som artonåring börjar man typiskt få tankar om att flytta hemifrån och tankar om familj smyger sig på. Att vara på olika ställen i livet kan ställa till det i en relation. 15 och 18 är inte samma sak som 35 och 38. När man bli äldre är man på samma ställe i livet längre perioder och personlig utveckling går långsammare vilket innebär att åldersskillnader blir mindre märkbara. Det finns mycket som talar mot er relation men det behöver inte betyda att den är dålig. Jag skulle tipsa om att fundera över hur dynamiken i förhållandet är. Är det bara han som bestämmer och du som hänger med? Har han tålamod med att du måste få ta saker i ditt tempo? Har han nånsin försvarat något ha än gjort med att det är så det brukar vara (typ att nåt han gör i sängen är normalt trots att du inte tycker det känns bra)? Sista året i gymnasiet kan en del som inte är redo att gå vidare klamra sig fast i det som känns bekant, typ du som går i grundskolan och har en bit kvar till vuxenliv och ansvar. Erat förhållande kan säkert vara bra men i den ställningen du befinner dig i finns det många som blir utnyttjade på ett eller annat sätt. Var rädd om dig❤️
  /Kille, 22
 • Nej det gör inget med 3 års ålder skillnad, och körkortet brukar oftast vara dyrt så inte alla tonåringar har råd med körkort-
  /Tjej
 • Jag är tsm med en kille som också är 3 år äldre vilket funkar jättebra, vi bryr oss inte vad andra tycker vilket ni inte heller ska göra, 3 år är inte så mycket.
  /15 årig tjej
 • Statistiskt tenderar män att vara 2-3 år äldre än kvinnan i ett hetro-förhållande, så att det finns en åldersskillnad i er relation är egentligen inte utöver det ovanliga. Det enda som du ska vara försiktig med när du startar en romantisk relation med någon äldre än en själv, särskilt som ung tjej, är varningsflaggor och manipulation. Många av oss tjejer har ibland svårt att stå upp för oss själva och det finns många män med mer livserfarenheter som utnyttjar vår osäkerhet. Dock är ni ju båda unga, men det skadar aldrig att vara försiktig!
  /Tjej, 22
 • Din ålder delat på 2 plus 7 är ett bra mått. Till exempel du är 20: 20/2 = 10 + 7 = 17. Alltså får du vara ihop med någon som är 17 år, du får dock bestämma själv.
  /natan
 • Tre års skillnad är inget stort när ni båda är över 18 men att vara 15 och dejta någon som är 18 alltså någon som är vuxen är konstigt. Det är väldigt normaliserat i Sverige med dessa åldersskillnader men det klassas faktiskt som 'grooming'. Visst är alla olika och kör på om du känner dig bekväm med honom. Det många unga tjejer inte förstår är att om äldre killar går efter yngre tjejer är det oftast för att dem inte lyckas skaffa tjejer i sin egna åldersgrupp. Och det kan bero på att det finns vissa dåliga egenskaper i personen eller att dem inte är bra partners därför söker dem ut yngre tjejer att manipulera och få ut saker som sex av tjejerna. Men om det inte är fallet så ska du inte bry dig om vad andra tycker men du borde fråga dig själv varför en vuxen kille går till tjejer i högstadiet?
  /Eddie

Mer på UMO

UMO-poddenÄr åldersskillnaden för stor?

29. "Jag låg med en tjej som var 10 år äldre än jag. Jag berättade att jag haft prov i skolan den dagen. Hon hade jobbat och inte haft prov på 10 år. Så det var väldigt stora skillnader."

Till toppen av sidan