Vännen sviker, vad ska jag göra?

Jag har haft en kompis i hela mitt liv (ända sedan dagis) men de senaste åren så har jag börjat må dåligt med henne och blivit arg nästan varje dag. Jag känner inte att hon utvecklar mig längre utan snarare tvärt om. Hon sviker mig ständigt, säger förlåt men kan göra om det igen senare.

När vi sedan började i sjuan så fick jag en ny kompis som jag tycker mycket om (och det gör min kompis från barndomen också). Problemet är att nu hänger vi alla tre i skolan och jag kan inte bara ”göra slut” med min gamla kompis för hon har inga andra vänner. Hon är otroligt blyg (jag är också blyg) och har därför svårt att hitta nya kompisar.

Samtidigt vill jag inte ta avstånd från min gamla kompis för då måste jag ta avstånd från min nya och då blir jag ensam. Det bli även svårt att vara alla tre tillsammans för jag mår dåligt i min barndomskompis sällskap. Vad ska jag göra?

/Anonym

Svar: 

 • Jag är också jätteblyg (har social ångest). Jag har absolut inga vänner men jag gick till kuratorn och förklarade allt. Har inte varit i skolan så mycket för alla i min klass när jag började sjuan alltså.. kallade mig saker å höll på å mobbade mig HELA tiden för att jag inte pratade. Så jag fick börja i en ny klass. Har inga vänner å mår skit men jag skulle inte va med nån jag mår dålig av, jag skulle hellre va ensam <3 Ja det är det värsta som finns å va ensam, speciellt nu i tonåren När det är som viktigast att ha vänner liksom men jag håller ut å hoppa på att hitta en vän nån dag... komme enig aldrig hända. MEN för å hjälpa dig så skulle jag nog säga att du ska prata med en kurator på skolan elr nån annan typ skolsköterskan elr nån annan vuxen även om d e sjukt jobbigt men du kan börja med att säga t nån förälder så kanske de kan hjälpa dig ta kontakt med kuratorn elr bup jaja, om de inte vill prata med nån så kan du ju alltid gå dit själv. Du kanske kan adda mig på spöket haha? Lol nej men behöver vänner lmao: germittriktiganärduaddat Adda gärna ni som ser denna å känner er ensamma elr ba vill adda mig looool baii:))
  /Kakan ingen har smakat
 • Det här var inte lätt. Din barndomsvän bör rimligtvis vara omkring din ålder och likaså den du fick i sjuan. Så ålder behöver vi förmodligen inte ta hänsyn till eftersom alla är omkring samma ålder. Det vore värre om en part var betydligt yngre och om den hade svårt att knyta nya kontakter, vid ett sådant läge tycker jag att man som äldre kan bita ihop till den andre är mogen att stå på sina ben så att säga, även om det blir jobbigt. Har själv suttit i den sitsen, alltså sätt till att en yngre har haft någon att prata ut med och jag har även hjälpt den personen med läxor då den inte blivit godkänd annars osv...

  Jag vill ju inte behöva se den människan bli arbetslös eller hemlös i framtiden, då hade det känts som om det vore mitt fel. Hoppas det löser sig för alla inblandade. Själv hade jag nog valt att bita ihop med tanke på den blyga, jag brukar generellt ge vika för blyga personer eftersom jag själv är ganska blyg men inte överdrivet, tack och lov. Skulle någonting hända klarar jag mig åtminstone.
  /Människovän
 • Jorden är full med människor, det finns många nya vänner där ute. Jag tycker inte att du ska hänga med sånna som inte är stöttande. Det kan vara tufft men du har inget ansvar över din barndomsvän. Finns det andra potentiella vänner på din skola ?
  /Göteborgskillen
 • Jättesvårt, har gått ut skolan och har haft måååga likadana situation under mina skolår. Tror att det viktigaste är att försöka prata med henne ordentligt. Sen försöka att faktiskt tänka att denhär delen av ditt liv är en sån pytteliten del av allt. Somsagt, prata med dig gamla kompis.

  Annars kanske försöka skaffa andra vänner, börja i någon sport? Du kanske inte behöver lämna dessa två vänner direkt utan försök skaffa andra som får dig att må bra och försök utifrån de att ta avstånd från dina 2 vänner! Lycka till, vet att det inte alltid är lätt å gå i högstadiet ;)
  /Anonym
 • Samma här, men du måste vara stark 👍
  /Stylist
 • Det är en jobbig situation du hamnat i. Jag tror många känner igen sig. Jag själv är i ett gäng på fem personer och känner samma sak med en av dom. Det går liksom inte men jag har ingen annan att vara med. Jag har istället varit mer med de andra i gänget. Du borde kanske testa att hänga mer med den tjejen du vill vara med, kanske fråga om hon vill hänga någon gång eller jobba i ett grupparbete. Du kan också prata med den tjejen du inte funkar med om hur du känner, kanske kan ni hitta anledningen till varför det blev så och lösa det så alla kan vara vänner?
  /Den som inte gillar att läsa tyska
 • Börja på en aktivitet och hitta nya vänner eller testa fler i din klass. Även om du är blyg kommer du förmodligen hamna i grupper eller par i skolan med fler personer från din klass, då kanske ni vågar prata?
  /Lycka till
 • Kan du prata med er nya vän och se hur hen uppfattar situationen?
  /14-årig tjej
 • Låter ganska taskigt att någon svikit/sviker dig, väldigt falskt och elakt i grunden o botten. Det är väldigt vanligt att man sviker varandra pågrund av olika anledningar, en anledning är att hen tröttnat på en fast vissa sviker istället för o avsluta det!!
  /Anonym
 • Hej. Jag vet hur det känns att vara i en ungefär samma sits. Det du kan göra är att prata med din barndomskompis så att hon förstår vad hon har gjort och att det inte räker med att bara säga förlåt och sen göra om det, för då sårar hon dig bara mer och mer. Sen så har du två andra alternativ, om du litar tillräckligt på din nya kompis så kan du berätta för henne hur du känner dig när ni alla tre umgås, och det andra är att försöka prata med fler och att försköka få mer kompisar så att du kan hänga med andra och inte bara din nya vän och barndomsvän.
  /Anonym
 • Hej! Jag förstår dig och har i somras slutat umgås med folk som får mig att må dåligt. Du har aldrig ansvar för någon annans känslor än dina egna. Man behöver ju inte vara taskig men man kan ta avstånd.
  / Tjej 16 år
 • Hej, jag kan börja med att jag har varit i din sits och vet hur det känns. Men det bästa är nog att du pratar med henne om det och om hon inte förstår hur sviken du känner dig är det nog bäst att du lämnar den vänskapen bakom dig. Det jag gjorde när en av mina närmaste vänner svek mig gång på gång och fick mig att må rent ut av dåligt så sa jag till henne rakt och ärligt att det inte funkar å vara vän med henne och då bröt jag kontakten och tog bort henne överallt. Jag kan säga att jag mår mycket bättre nu när jag lagt den vänskapen bakom mig. Hoppas att det här hjälpte :)
  /E
Till toppen av sidan