Nervös inför att börja gymnasiet

Hej! Det är nu mitt under sommarlovet vilket innebär att jag är närmare skolstarten. Jag börjar då gymnasiet vilket är otroligt nervöst. Jag är nervös för den sociala biten. Jag kan ha svårt att lära känna nya vänner, vet inte vad jag ska säga och blir nervös. Jag vill lära mig att bli mer social inför skolstarten. Hur man blir mer bekväm? Jag vill även minska den grova ångesten jag har nu, dagarna går och det stressar mig rejält. Någon som känner igen sig? Vad har ni för tips? 
/V 15

Svar

 • Är så tacksam för alla dessa svar, börjar imorgon och detta var till en stor hjälp! Såklart är jag fortfarande nervös men får helt enkelt lida de första dagarna :)
  /V
 • Ta reda på lite om din nya klass innan du kommer dit. När du väl är där känner nog många exakt som du! Var dig själv så kommer du snart hitta nya vänner ska du se:)
  /Umo är bäst !
 • Man är ofta mer närvös innan än efter! Men i din klass kommer ni lära känna varandra och du kommer säkert hitta vänner där! Ibland kan det ta ett tag och ibland klickar man direkt :) man kan också börja med aktiviteter och hitta vänner där! Stort lycka till
  /Sommarlov
 • En väldigt liknande situation till den jag var i. Det jag märke direkt med de första vännerna jag hade i klassen var att vi alla var helt okända vilket gjorde att vi ändå på något sätt hade det enklare för oss att lära oss känna varandra. Sen måste jag erkänna att jag hade tur för i vår klass har det nästan aldrig varit någon spänning eller bråk från dag 1 vilket jag inte ens kunde drömma om. Så det ändå tipset jag kan ge är att försöka identifiera andra som också inte känner någon i klassen och försöka ta kontakt med dem för de är nog minst lika nervösa.
  /17 årig kille
 • Mina vänner från högstadiet började på andra gymnasielinjer än jag så jag kände inte heller någon i min nya klass. Men jag gjorde så att jag bara hängde med alla andra på rasterna och så småningom hittade jag nya vänner. Mitt tips är att bara följa med de andra i klassen och om du blir bjuden på typ bio eller vad som helst så tacka ja. Så småningom hittar du nog vänner. En sak som är bättre än högstadiet är att linjen du har valt har personer som är likasinnade som du och därför är chansen större att ni klickar.
  /Göteborgskillen
 • Hej! Jag är 03a och började gymnasiet förra året och tro mig jag var oxå spänd och nervös, jag tror att alla är det inför gymnasiet. Att börja gymnasiet är en stor grej för allihopa därför att det är en nystart med nya människor. Jag är dock inte så blyg av mig och därför kunde jag ”släppa loss” lite och prata med alla. Men du som kanske är lite blyg ska istället våga visa dina fötter tycker jag. Tänk att börja en helt ny klass. Ingen känner dig. Ingen vet att du är blyg? Ellerhur? Därför kan du våga lite mer och följa med på grejer, sitta tillsammans osv. Såna grejer visar att du är angenäm och att du VILL! Sånt tycker jag att du ska visa. (Måste poängtera: alla är nya i klassen och alla är spända och nervösa inför gymnasiet så du kommer vara en i mängden)😁 Lycka till vännen
  /Skåning
 • Ofta i början av gymnasiet hittar lärare och skolan på roliga saker och aktiviteter med sin klass där man har chans att lära känna och prata med människor.
  /🔍
 • Allihopa bryr sig om sig själva på samma sätt. Bonda med någon över drama eller vad som helst och var med dem du vill va vän med under första lunchen.
  /Börjar också gymnasiet lol
Till toppen av sidan