Någon annan med vänner som är på en annan nivå?

Jag är en tjej på 14 år som har många och fina vänner, dock känner jag att jag inte är på samma nivå som de. Det är några som redan har haft sex, testat alkohol och några dricker energidricka regelbundet. Det är här jag kommer in, som bor ute på landet med djur samt har många fritidsaktiviteter som tar tid. Även om jag är yngst av alla tar jag på mig mammarollen i gruppen och tar aktivt avstånd till att ens hålla i en energidricka. Jag kom även in i puberteten sent vilket inte gör det bättre.

Jag vet att mina kompisar kan klara sig själva men jag blir ändå lite orolig när de tar steg som för mig är så långt borta.

Jag skulle vilja veta om det är någon annan som är i en liknande situation som jag? Tacksam om någon känner igen sig då jag har funderat mycket på det senaste.

/Hanna

 

 • Du borde känna att du är på högre nivå. Du är så mycket coolare än dom om du inte har ihjäl sig själv med alkohol och energidryck. Du kommer tillslut känna dig så mycket coolare än dom när du blir vuxen.
  /Simon😗✌️
 • Hej 👋 mina vänner har haft sex, inte jag, men jag går min egna väg. Jag tycker inte att att du är konstigt. När du känner för att ha sex då kan du ha det
  /Elin 16 år
 • Jag kände precis likadant när jag var i din ålder. Men det som jag senare insåg var att alla gör som de vill, de vet vilka risker det kan finnas med alkohol och tobak och får väl göra det om de vill. När man kommer in i tonåren vill många töja på gränserna och testa ny kanske inte helt tillåtna saker. Om du inte vill göra det låt inte det trycka ner dig. Att vara cool är inte att göra dessa grejer, att vara cool är att stå för det man tycker och inte ge ett skit om nån bryr sig om det. Ta det i din egen takt, gör inget för att du känner att du måste.
  /tjej 17
 • Jag fattar hur det känns. Jag har alltid varit ett steg efter mina vänner. Dels pga min ångest, ett hjärtfel jag har och så är jag sen i puberteten. Det suger verkligen, men jag vill att du ska veta att du inte är ensam med att känna såhär. Alla är olika. Dessutom tycker jag inte du ska vara avundsjuk på dem för att de har testat alkohol, och särskilt tobak. Gör inte det snälla. Ta hand om dig, kram!
  /Alien
 • Jag vet hur du känner när dina vänner har gjort de här sakerna, mina vänner gör det också. Mitt tips till dig är att berätta för dina vänner om din oro. Om inte det funkar, försök att bli inbjuden när de till exempel dricker. Du behöver inte själv dricka eller röka, utan var bara där för att se till att ingenting händer, att ingen olycka sker eller att de gör något dumt de sedan får ångra. Försök alltså att hindra dom från att dricka eller var där för att ha lite tillsyn.
  /Anonym
 • Hej fina du. jag tycker att de verkar som att du inte är så intresserad av att göra dessa grejer som dina vänner gör och det är bättre att agera nu och kanske byta umgänge och ha kompisar som har samma intressen som du. För sånt här kan ändras snabbt, tillslut kanske du innerst inne känner att nej det här är inte riktigt det jag vill göra men ändå känner att du vill passa in och känner dig lite tvungen/tvingad till att göra sånt.

  Så mitt tips till dig är att kanske byta umgänge för du ska heller inte behöva känna oro för dina kompisar när det kommer till sånna saker för man egentligen inte ska, dricka, röka eller sånt. När man är i din ålder så det tar onödig energi också. Men jag förstår också att det är dina vänner, men då tycker jag också att du ska prata med dom, det bästa är att komunisera.
  /Sandra
 • Hej, jag är också en 14 årig tjej som känner igen mig på vissa plan. Jag har haft en väldigt strikt uppväxt då mina föräldrar är poliser. Å jag vet att det är nu som folk i vår ålder börjar testa sina gränser. Jag känner mig däremot helt ointresserad av att testa alkohol och droger. För jag vet vart de slutar, hos mina föräldrar på deras arbetsbord. Å det vill jag inte.

  Jag har däremot kille och vi har varit tillsammans en längre tid och gjort saker som mina kompisar inte gjort. Så jag känner ändå att jag hänger med trots att jag inte testar sånt som är olagligt. Å jag får höra det ganska ofta, att jag är feg. Men i själva verket vet jag hur mina föräldrar skulle reagera å det är inte värt den risken. Vissa gånger har folk försökt få med mig på att dricka nere vid stan å då har jag sagt ”pappa är i tjänst” å sen så har jag stuckit därifrån. Senare när pappa kommer hem kan han berätta: jag träffade dem här bland knarkarna i stan.

  Men de har inget egentligen med din situation att göra, men de är ungefär hur min situation ser ut. Jag har otroligt fina vänner jag med och vissa har börjat hamna snett i livet och dem tar jag tyvärr avstånd ifrån just av den anledningen, så jag har dem jag trivs som mest med kvar. Vet inte om det hjälper men kom ihåg att du alltid är du och du ska respekteras av dina kompisar.
  /polisdotter
 • Hej! Vartenda ord där stämde in på mig, så jag förstår hur det känns. Jag tänker mest på min syster som gör ALLT för att passa in, det har gjort att hon har många vänner och många som gillar henne. Jag är klassens plugghäst, köper bara kläder på loppis (inte alltid senaste modet😁), jag bryr mig mycket om miljön. Jag har aldrig varit ihop med någon eller nåt sånt som mina klasskamrater har.

  Jag är mest med killarna i min klass och vill inte passa in i hur tjejerna är för jag tycker att de är otrevliga😬 i vilket fall, fundera på varför du gillar dina kompisar, det är antagligen inte energidrycken, så de lär inte bry sig om det heller. Fortsätt att vara den du vill vara👍🏻
  /Tjej 14 år
Till toppen av sidan