Min pojkvän vill inte gå till skolan, vad ska jag göra?

Hej, jag är en tjej på 16 år. Jag har en pojkvän som är den gulligaste och mest omtänksammaste person jag träffat. Jag älskar verkligen att umgås med honom och vi har alltid roligt tillsammans. Men alla har en sida som inte riktigt är lika bra som de andra bra. Nämligen att han inte vill gå till skolan. Han går i en jättebra skola i stan med bra inriktning, sjyssta kompisar och bra betyg.

Han har hoppat över skolan så mycket att hans CSN-bidrag till och med har dragits in. Han säger att han inte har någon skolmotivation och jag försöker göra allt för att han ska kunna gå i skolan, men det känns inte som att någonting hjälper.

När han väl går till skolan så säger han att han går dit för min skull, men det är det ju i för hans egen skull han ska gå dit, för att han ska kunna få en bra utbildning osv. Ibland när jag nämner detta ämne med skolan så blir han arg och vill vara för sig själv.

Han säger att hans föräldrar lägger sig i allting som har med hans skola att göra men det fattar jag ju för de är oroliga och bryr sig om honom. Han säger speciellt att hans pappa skriker och är otrevlig mot honom, men jag är hemma hos honom väldigt ofta och min uppfattning av hans pappa är att han är lugn och låter bara som att han vill hjälpa min pojkvän med skolan, vilket min pojkvän inte verkar förstå eftersom han blir arg, smäller i dörren och sätter sig på sitt rum, även när jag är där. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt detta, vill ju bara hans bästa. Vad skulle ni ha gjort? Tacksam för svar

/CR

Svar: 

 • Låt han skippa skolan, det är hans val inte ditt.
  /Nea 15
 • Han behöver nog prata med en kurator eller psykolog. Om han är under 18 år så kan hans föräldrar ta honom till en kurator eller psykolog.
  /Tjej 19 år
 • Jag tycker att du ska prata med hans föräldrar och så ska du säga till dom att han borde gå och prata med en psykolog eller kurator. Det skulle säkert hjälpa och prata med honom själv och fråga om det är någon som mobbar eller är elak mot honom i skolan. Om det är så, berätta till hans föräldrar så att dom kan prata med någon lärare.
  /20
 • Hej, om jag hade haft honom som pojkvän eller att min kille hade gjort de så hade jag såklart pratat med honom mycket om detta, fast ej för mycket(: Och om det blir för dåligt för din kille så prata ihop dig med hans föräldrar så kanske han kan gå till någon psykolog eller kurator där han verkligen kan prata ut(: Hoppas allt bli bättre, men prata inte med honom för mycket om detta. Det kommer nog lösa sig så småningom.
  //Tjej
 • Skolan är inte för alla, skulle jag påstå som har pluggat länge och en svår utbildning. Jag antar att din pojkvän går i gymnasiet, och hade jag varit du skulle jag försöka kompromissa med honom och säga att han ska gå klart gymnasiet för att sedan göra det han vill göra. En gymnasieexamen är oftast om inte alltid grundkrav för många jobb, bland annat det militära.

  Om han sedan vill fortsätta plugga så slipper han gå om gymnasiet, utan kan börja på till exempel universitetet direkt. Många känner sig stressade till att börja plugga så snabbt som möjligt, vilket är fel. Att plugga kräver mycket från eleven, och vill man inte göra det så är det väldigt svårt att få bra betyg. Så du eller någon annan borde be honom att i alla fall gå ut gymnasiet.
  /Kevin
 • Det verkar som att ni två är väldigt nära varandra. Dels så är det lite hans egna liv så du kanske inte ska lägga dig i för mycket. Men annars tycker jag att du ska sätta dig ner med honom och försöka reda ut allting. Sen kan du prata med en kurator som kanske kan hjälpa till. Det är bra att du bryr dig om honom men tänk på att inte bli hans mamma :)
  /Lycka till
 • Hej säg t din kille att gå t skolan hela tiden för din skull.
  /Robin
Till toppen av sidan