Panik - lämna sidan!

Min kille bryr sig inte om skolan eller sin hälsa, vad ska jag göra?

Jag har varit tillsammans med min kille i snart 8 månader. Han är underbar och älskar mig mer än jag kunnat drömma om. Han är perfekt. Men ändå är jag så osäker. Jag är en högpresterande person som gillar planering och ordning och reda. Han är precis tvärtemot. Och varje gång han inte är med mig eller gör något som går emot mina värderingar så blir jag galen. Jag får extrem ångest och blir arg på honom. Han går och dricker, röker och tränar aldrig. Bryr sig inte om skolan eller sin hälsa. Jag klarar inte av det! Men när jag tar upp det så säger han att han bara är så och att han visst bryr sig om sig själv samt att jag är riktigt jobbig. Vad ska jag göra?
/saab

Svar:

 • Hej! Jag tycker att du ska prata med honom om främst hans hälsa och säga att du bryr dig verkligen om honom, men jag tycker att det är hans ansvar att om han vill dricka så får han stå för det. Det du bara kan göra är att prata med honom om att du bryr dig om han väldigt mycket och att istället för att säga att något inte är bra för hans hälsa så kanske du kan till exempel säga att rökningen ökar risken för att du kan dö och jag vill att du ska leva för att jag älskar dig.

  Du kan däremot inte påverka hans syn på till exempel skolan, de valen han gör får han stå för, det är inte ditt ansvar att se till att han sköter skolan. Det är hans föräldrars ansvar, du kan bara påverka hans åsikter, men du kan inte påverka hans val utan han får stå för sina val både de som är fel och de som är rätt. Om man väljer fel val så kanske man inser det sen när det slår tillbaka på den någon gång.

  Om du känner att du mår dåligt över hans val så skulle jag säga att du skulle kunna fundera på att dumpa honom eftersom att du måste må bra för att er relation ska fungera. Du måste även tänka på dig själv eftersom att du kan inte gå och må dåligt över att din kille gör dumma val, han kanske till och med lär sig om du gör slut.
  /Tjej 16
 • Släppa det. Det är upp till var och en hur man vill leva sitt liv, och alla ansvarar för sitt egna. Synd att du får ångest över det, men du har då ett val att göra. Kan du acceptera honom som han är eller ska du göra slut? Du kan inte kontrollera honom - vilket det låter som att du vill göra. Tycker du ska ta lite tid att reflektera över dig själv, för detta beteende kan lätt leda till att du blir en destruktiv partner i dina förhållanden.

  Ja, det är jobbigt att folk påpekar och vill kontrollera hur man lever sitt liv, även om den personen är ens partner. Och ens partner, kan framföra sitt missnöje vid något tillfälle, men inte mer än så. Så som sagt, snälla reflektera över vart dina problem med hans livsstil ligger och titta på hur du hanterar det. Skulle du vilja att någon var mot dig som du är mot honom? Skulle du vilja att någon försökte förändra din livsstil mot din vilja eller försöka kontrollera hur du lever ditt liv?
  /Anonym Tjej
 • Hej! Det låter som en jobbig situation, eftersom du älskar honom men samtidigt så går hans vanor och värderingar emot dina egna. Något jag lärt mig om relationer är att det alltid kommer finnas saker man inte är överens med varandra om. Och saken är; han har rätt att vara så som han är och du har rätt att vara som du är. Det du dock inte har en skyldighet alls är att fortsätta vara tillsammans med honom.

  Är det för många värderingar som du inte håller med om så kan det vara en dealbreaker och då är det så. Du skulle kunna prata med honom om att du tycker att det är jobbigt och även säga att du inte skulle vilja se ett sådant beteende i en framtid med honom längre fram, och kan han inte ändra på det och om det är för jobbigt för dig kanske det är svårt att stanna. Hoppas det går bra.
  /Anonym, också i förhållande
 • Du kan inte ändra på honom. Du kan ändra dig själv OM du vill det. Man kan bara ändra och bättra sig själv. Men du kanske mår bättre om du också lugnar dig med allt. Försök locka med honom på träning eller aktivitet där ni kan träna och ha skoj i hop. Och man är sällan motiverad av att göra en stor förändring för att någon annan säger det, det behöver komma från sig själv. Men kanske ihop med någon. Och ingen är perfekt -sorry.
  /Sasse
 • Hej! Jag är själv en blandning av allt det där. Jag är i vissa saker väldigt någran men en del saker flyger jag i bara. Jag vet att det kan vara svårt att inte tänka på det men det är liksom hans egna problem. Du kan försöka prata med honom men jag tror inte han kommer bry sig. Min kompis är nästan motsatt till mig men vi har endå jätte roligt. Ni är olika varandra men försök aceeptera det. Hoppas det blir bra.
  /tjej
Till toppen av sidan