Panik - lämna sidan!

Måsta man ha många vänner?

Måste man ha många vänner? Jag har endast en, kanske två, vänner som jag hänger med. Känner mig hela tiden stressad att om jag skulle bli av med min vän så är jag helt ensam.

/Dexter

Svar:

 • Jag skulle inte säga att man behöver många, men uppskatta däremot de som bryr sig och tar sin tid att försöka förstå dig. Dock kan även de mest trogna vänner sätta en på prov när det blir bråk eller pauser. Mitt tips är att uppskatta dina vänner du har men också att du inte ska vara rädd för möjliga nya vänskaper.
  / 21 åring med en själ som en 15 åring
 • Var aldrig rädd för att vara ensam även om det kan vara jobbigt. Oftast kan det bli så att man blir ensam, och till slut blir det så att man "väljer" att vara ensam, vilket kan bli ett problem om man mår dåligt av det. Håll inte fast i människor så hårt om det känns jobbigt. Ett tips till dig om du har det svårt med vänner. Även om du kanske inte mår så bra, så kan man alltid försöka att stråla av energi när man är runt människor. Att vara glad och trevlig är något många fastnar för och om du bara hälsar och pratar lite med dem kommer dem känna att du har en härlig aura som person. Jag hoppas det löser sig för dig, och kom ihåg, en vänskap ska inte vara något man ska vara stressad eller ledsen över, vänskap ska vara en härlig gemenskap för oss alla. Puss på dig o kram <3
  /Mimmi 16
 • Nej, jag tycker inte att man behöver många vänner. Om din/dina vänner är trevliga och du tycker om att hänga med dem så behöver du inte vara vän med andra. Jag tycker inte att du ska behöva känna dig stressad över att de/den ska lämna dig, men om det är jobbigt så kan du (ev.du + dina vänner) kanske vara lite med andra. Då om de skulle lämna dig (förmodligen inte) så kanske du känner att du kan bli vän med dem om de år trevliga. På så sätt kanske du inte känner att du inte har någon om det du är orolig för skulle hända. Hoppas stressen går över😊
  /13årigqueer
 • Jag skulle säga att det finns ingen gräns på hur många vänner man kan ha. Det är okej att ha 2 vänner som 10 eller fler. Jag förstår att det är jobbigt men om du är orolig skaffa en till vän. Hoppas det löser sig.
  /En kille på 15
 • Jag kände under större delen av högstadiet att jag inte hade så många vänner, och trots att jag inte har så jättemånga nu heller så vill jag säga att vänner för livet kan komma sent. Som någon som flyttat mycket under min barndom har jag inga vänner jag haft sedan jag var liten, men de vänner jag är med nu känns som jag känt hela livet. Du är heller inte ensam i den känsla du har.
  /Olivia
 • Det kan vara trevligt att ha någon sorts grupp man kan vara med. Jag brukar säga att jag är med en grupp vänner, men att jag inte nödvändigtvis är vän med individerna, hoppas du förstår vad jag menar. Annars är det ditt val hur många vänner du tycker du vill ha.
  /M
 • Hej! Du behöver inte ha jättemånga vänner som många kanske har. Det viktigaste är att du själv trivs med dina vänner och kan ha roligt med den. Antalet spelar direkt ingen roll utan det viktigaste är att du trivs med dem.
  /Tjej 16 år
 • nej jag har inga vänner heller, mycket ensamt👍🏻☺️ men ät chips så känns de alltid bättre
  /tegelsten
 • Personligen tycker jag det är viktigare att ha några få nära vänner än massa ytliga vänner. Det är jättefint att du har två vänner, just nu har jag tre som jag träffar och typ fem andra som jag pratar med online. Så ett tips är att hitta onlinevänner! Det finns massa appar och sidor, men var försiktig för det finns massa skumma människor.

  Jag kände så här ett tag också, men insåg att jag egentligen inte ville ha fler vänner utan trodde bara jag skulle ha det. Jag kände press eftersom de i min klass och på sociala medier hade alla stora vängrupper och postade/pratade om det heeela tiden. Jag är introvert så jag klarar inte av att ha mer än tre vänner, för föredrar att vara ensam och har inte den sociala energin att behålla massa vänskaper. You do you! Bara du känner dig glad och bekväm behöver du inte bry dig om vad andra tycker<33
  /Tjej, 16 år
 • Jag har varit med om exakt det! När jag var yngre hade jag bara en kompis, som sakta gled ifrån mig, då kände jag mig tvungen att vara rolig och underhällande. Men det är mycket bättre nu. Pröva att bara vara dig själv och var inte orolig att förlora hen. Om ni glider isär så kanske ni ändå inte passade ihop. Du kommer säkert hitta fler vänner i ditt liv. Du har inte bråttom, tro mig. Var dig själv!
  /Det kommer bli bra!
 • Jag förstår dig, har alltid haft en eller två vänner och har alltid varit rädd om att bli osams med dem då jag vet att jag i slutändan inte kommer ha någon vän att vara med. Men det är inte bra att man tänker så. Är ni båda äkta vänner så är det ingen chans att en av er lämnar den andra. Det är så jag känner det med min vän och det är därför jag inte längre känner oron över att min vän kommer att lämna mig. Så försök inte att tänka så. Sedan så är det inget fel att ha få vänner och att ha många vänner är inte ett måste utan en vilja.
  /hej
 • Nej! Du måste inte vara varken stressad eller rädd över att bli utan vänner. Det räcker med 1-4 st. Sedan har andra personer fler vänner men det behöver du inte bry dig om.
  /Tjej
 • Hej. Det finns inget bestämt antal vänner man måste få/ha. Det är DU, som ska känna dig bra med dem. Alltså nej, du behöver inta ha många vänner. Så länge du känner dig väl med dem så är allt bra. Med Vänliga Hälsningar.
  /Ian.
 • Hej Dexter! Jag känner igen mig mycket i det du känner. Jag har bara en nära vän, och tanken på att vi skulle bli osams eller glida ifrån varandra skrämmer livet ur mig ibland! Då brukar jag tänka att det alltid löser sig. Det finns så otroligt mycket människor här i världen, och att du eller jag inte skulle komma överens med någon alls är helt omöjligt! Vi kommer att hitta fler kompisar genom livet. Kanske på en ny arbetsplats, när vi reser, när vi är på en festival eller kanske på Hemköp! Och om vi skulle bli osams med våra nära vänner och bli lite själva i en period är det också okej! För mig hjälper det jättemycket att älska mig själv. Vi har bara oss själva i slutändan. Så lär dig att hänga med dig själv! Att trivas i sitt egna sällskap är grymt. Jag är 100% säker på att du kommer att hitta fler kompisar. Du är int ensam! Kramar
  /Elvira<3
 • Vänner kommer och går genom livet! Och att ha många nära vänner är mycket svårt och påfrestande ibland. Det viktigaste är att du hittar sådana vänner som tycker om och respekterar dig för den du är, trivs med, kan prata med och sådana som finns där för dig (även tvärtom). Det är det absolut det viktigaste, mängden av dom är inte betydelsefull! :)
  /S
 • Jag är likadan. Jag har bara få vänner jag faktiskt ungås med men jag vet själv att jag inte vill ha fler för man har inte tid å så. Men snacka med dem om det, de ksk har det likadant? Men kom ihåg åxå att inte ta för mycket skit, stå inte ut med dåligt beteende bara för att du är rädd för att förlora dem. Håll istället en hälsosam relation med dem du tycker om. Hoppas det går bra!
  /16 årig tjej
 • Många vänner är onödigt, blir bara rörigt i slutändan. Hellre en äkta vän än 100 falska!!
  /J, 19
 • Det bästa du kan göra är att inte bränna broar. Försök att inte bli osams med någon, eller att hamna i konflikt med dem runt dig. Att ha vänner är såklart nice, men om du känner att du har nog av dem så räcker det med att behandla folk med grundläggande respekt. Alla behöver vänskap, så allting över 0 vänner funkar helt perfekt.
  /15åg Kille
 • Nej? Jag har inga vänner och det går lika bra, men sen så är vi ju helt olika och du kanske verkligen behöver en vän medans jag tycker det e skit skönt och va själv.
  /Tjej
 • Nae, det tycker ja inte. Ja har typ 3 vänner o det räcker för mig.
  /anonym loool
 • Nej det måste man absolut inte ha om du känner dig trygg och tycker om dina vänner så behöver du ju inte ha nya men det är ju roligt också att skaffa nya 😊
  /Hej
 • Hej, jag tycker det är bättre att ha få kompisar men som istället verkligen känner dig, och stöttar dig i allt. Istället för att ha många falska vänner
  /Rasmus
 • Jag tycker att det är bättre att ha typ tre vänner som man liksom kan prata allt med om. Jag tycker att det är bättre än att man har flera vänner som inte är sanna som man mår dåligt av!
  /Lycka till!
 • Det viktiga är att man har bra vänner. Har du vänner som du litar på och som får dig glad så behöver man inget mer! Ytliga vänner i flertal är inte värt mer än några få sanna vänner. Men man ska ju alltid vara öppen för nya kontakter, kanske du kan få nya riktiga vänner som du kan känna dig lugn med!
  /:)
 • Dexter! Du har två vänner vilket är helt fantastiskt. Det är få förunnat. Känn dig inte stressad. Ta vara på dem och berätta för personerna hur mycket du tycker om dem :)
  /Lolita, Snäckan, Trixie
 • Nej det vigtiga är inte att ha många vänner det vigtiga är att dom man har är äkta
  /Lärde mig från en film
Till toppen av sidan