Jag tror att min kompis är gay, hur kan jag stötta honom utan att pressa på?

Hej! Jag scrollade för ett tag sen igenom vilka konton mina kompisar följer på instagram och då såg jag att en av mina kill-kompisar följer nästan 20 olika konton som har en prideflagga i beskrivningen och skriver att de är gay/bi + kanske fem konton till där det stod ”gay couple” (alla manliga). Jag tror att han är gay, vad tror ni? Hur kan jag visa honom att jag stöttar honom och är okej med detta utan att pressa honom att komma ut/prata om det? (Vi är väldigt bra vänner och brukar chatta ganska ofta och hänger alltid på rasterna)
/Tjej 14

Svar

 • Med tanke på att homosexuella sätt ur historiskt perspektiv inte alltid haft det superlätt så är det, åtminstone för mig själv, lätt att vilja känna sympati för dessa medmänniskor. Utan att det för den skullen överhuvudtaget behöver betyda att jag själv skulle vara homosexuell. Det var en tid då jag hade en politisk övertygelse (sekulär- icke troende) och jag kan anses varit en av de mer radikala i min rörelse när det kom till just HBTQ-rättigheter och jag följde i princip samtliga av de förgreningar vi hade för just dessa människor. Utan att jag själv är homosexuell, ville visa mitt stöd helt enkelt. Vi stod upp för HBTQ frågor, samt feminism. Dessvärre så kände jag hur partiet började drivas från mina demokratiska värderingar så nu är jag medlem i ett parti som inte har någon nationell representatet. Självklart är det en minst lika demokrativänligt som såväl som HBTQ och feministvänlig rörelse. Jag har ju självklart intressen utöver dessa frågor och därför kände jag tyvärr att inget parti riktigt tog dessa frågor på något större allvar. Ett exempel på en sådan fråga kan vara IT-frågor som jag anser att inget riksdagsparti har någon vidare koll på överhuvudtaget.
  /Anon kille 22år
 • Jag tror det bästa du kan göra är att visa sin stöd kring hbtq ämnen, i och utanför hans närvaro. Jag håller med att du ej ska pressa honom att komma ut utan låta han göra det på sin egen tid, ifall han vill.
  /XxThe Gay AgendaxX
 • Jag tror att det bästa sättet är att, utan att fråga honom personligt, ta upp frågan om detta med sexualitet och försök att på något sätt få honom att förstå att du finns där för honom när han är redo. Det kan till exempel vara att du berättar om en film du såg som du tyckte var superfin, där 2 killar var kära? Och liksom nämna att det är sjukt hur folk kan tycka att det är något annat än bra.
  /18årig tjej!
 • Hej Tjej 14! Vad fint att du vill finnas där och stötta din kompis i något som kan vara knepigt. Vilken tur han har som har en kompis som dig! Du säger att du inte vill pressa honom vilket ju är en jättefin början. Ett sätt att visa stöd kan vara att prata positivt om HBTQ-frågor när det kommer på tal. (HBTQ står för homosexualitet, bisexualitet, trans och queer.) Det kan handla om att prata om någon positiv sak man sett som rör homosexualitet till exempel. En annan sak kan vara att prata om både tjejer och killar som man kan gilla, för att visa att man får gilla vem man vill. Och om det känns som att du skulle våga, och att det skulle passa sig, då hade du kanske kunnat fråga om någon av personerna han följer. T.ex. "Jag såg att du följde XXX, jag har också sett honom, jag tycker han är så rolig/bra på det här/snygg/kul/smart". Då ser han också att ni kan prata om de här personerna på ett sätt som är lätt utan att han ska känna sig dömd för det. Lycka till i framtiden, och återigen, vad fint att få ha en kompis som dig!
  / Oscar
 • Till ”kille 16” Jag skulle se om han följde några bra Harry Potter konton som jag också kunde följa eftersom att vi båda två är Potterheads.
  /Tjej 14
 • Jag tycker du bara borde typ ge honom nå extra komplimanger när han kanske gör nåt som är mer åt det hållet så han vet att du inte har något emot det annars så är det bara o vara som du alltid varit
  // tjej 15 Hej
 • Asså jag tycker att du ska vänta tills han kommer ut och sedan avslöja att du visste det och stödjer honom. Liksom du kan prata om hbtq-grejer och visa ditt stöd till dem så kommer han kanske vara mer bekväm att komma ut till dig.
  /introvert
 • Att han följer gay/bi-konton på instaplande behöver inte nödvändigtvis betyda att han är gay, men självklart så kan det göra det. Jag tror att det bästa du kan göra är att inte pressa honom. Om han är gay eller bi så måste han själv få komma ut på sina egna villkor. Det är jättebra att du tänker på honom och vill hans bästa. Du kan visa att du stöttar honom genom att stå upp för HBTQ+ rörelsen generellt. Om du hör någon säga något homofobiskt, stå upp mot personen och berätta att det den säger är fel. Om du ser en serie med ett samkönat par kan du berätta för din vän om serien och säga att det samkönade paret är ditt favoritpar. Då förstår din vän att du är okej med det. Du kan också t.ex. följa pridekonton på instagram själv om du vill. Kom ihåg att han inte är skyldig någon att komma ut. Han kanske aldrig gör det. Det bästa du kan göra är att visa att du inte har något emot HBTQ-rörelsen, så att han inte känner sig ensam. Lycka till!
  / Larissa
 • Varför skrollade du igenom hans Instagram?
  /Kille 16
 • Jag misstänkte att min kompis var lesbisk och då började jag byta ut ord så att visade att jag inte tog förgivet att hon gillade killar. Jag började tillexempel använda partner istället för pojkvän osv. Tillslut berättade hon för mig och då gick allt bra.
  /8
Till toppen av sidan