Panik - lämna sidan!

Jag har inga vänner, vad ska jag göra?

Jag har inga vänner, och detta är ingenting jag bara säger utan jag har verkligen inga vänner alls. Ingen att vara med på fritiden, ingen att prata med.

Jag ser andra som är ute och har kul med sina vänner och jag önskar att jag också kunde göra sånt istället för att sitta ensam hela dagarna. Jag mår jätte dåligt över detta och jag tänker ofta på att jag bara är ung en gång och den tiden jag har slösat på att sitta ensam hemma, den tiden som andra har använt till att ha kul med vänner kommer aldrig tillbaks. 

Jag vet att det inte är något fel på mig men ibland känns det som det. Oavsett vad jag gör så blir det fel, det känns som alla kollar på mig konstigt, snackar skit om mig och dömer mig när de knappt känner mig. Jag har aldrig någonsin gjort eller sagt något för att få någon annan att må dåligt men ändå sprider folk falska rykten om mig som gör att ingen vill vara med mig.

Jag tänker ofta att det känns som om jag kommer att vara ensam för alltid och det får mig att må väldigt dåligt. Jag börjar gymnasiet nästa år vilket jag tycker är skönt för att jag får en ny start kan man väl säga. Men jag vet också att det finns en stor chans att de personer som redan säkert tycker illa om mig eller kollar konstigt på mig nu kommer att gå på samma skola eller samma klass som mig.

Jag har jättemycket ångest över det eftersom att jag inte vill gå 3 år i skolan till och vara helt ensam på rasterna eller spendera min fritid helt ensam. Hur ska jag göra för att få vänner eller för att få folk att faktisk gilla mig? Jag har pratat med endel vuxna om det men alla säger att jag bara ska gå och prata med folk, det är inte så lätt att gå fram och prata med någon som kollar konstigt på mig och som jag antar inte gillar mig. Hur ska jag göra?

/Agnes

Svar:

 • Jag tycker att du ksk borde gå runt och börja prata med folk, försök vara social även om det är läskigt!
  /Karin
 • När jag gick i grundksolan var jag också väldigt ensam och hade inga vänner men det händer något när man börjar gymnasiet. Nu har jag jättemånga underbara vänner och de flesta jag känner till som inte haft någon vän under grunskolan får det på gymnasiet. Så det finns hopp, jag lovar att du kommer hitta någon på din nya skola! <3
  /tihi
 • Hej! Mitt tips till dig är att se över om det är någon du kan få kontakt med. Har du någon äldre vän du kan kontakta som du kan umgås med? Du börjar ju på gymnasiet nästa år, då kan du lära känna nya människor. Om du är blyg så kan en bra ide att lära känna någon som har lite "skin" på näsan. Hon kan ju hjälpa dig att komma i kontakt med ännu fler människor. Det är verkligen trist att vara själv och det borde ingen vara. Alla borde verkligen få ha en vän. Du kan ju även testa att försöka skaffa vänner online. Typ genom Facebook, genom att skiva om inlägg om saker som intresserar dig så kanske någon annan känner likadant. Lycka till Agnes <3
  /En annan tjej
 • Jag förstår dig helt <3 jag var själv i samma situation innan jag började gymnasiet (ska ta studenten nästa år) och jag kände mig som världens mest ensamma person. Jag vart dessutom mobbad så jag gick inte så ofta till skolan. Mitt tips till dig är att våga prata om dina känslor med någon du känner dig trygg med. Det kan vara en förälder, annan familjemedlem, lärare eller vända dig till en psykolog för att prata ut. Detta hjälpte mig när jag mådde som sämst. När jag väl började gymnasiet så bestämde jag mig att lägga mitt förflutna bakom mig och blicka framåt och bli mer social även fast det kan kännas tungt och jobbigt. Det gick lite trögt i början men till slut så fick jag en vängrupp och mår nu bättre. Jag uppmuntrar dig till att pröva detta, det kommer bli tufft i början men det blir lättare med tiden och du kommer inte vara ensam för resten av din skolgång❤️
  /SupportiveTjej03
 • Hej du! Jag förstår och vet hur det känns att inte ha någon att umgås med i skolan också. Har folk sagt till dig att du är konstig eller att dom inte vill hänga med dig? Jag kände att man inte vill tränga sig på dem. Men det är så viktigt att man hittar någon som är snäll som du kan hänga på. Jag själv tycker det är svårt att få nya vänner när man är äldre men ge inte upp. Jag hoppas så mycket att det löser sig för dig ❤
  /Kille på 15 som har varit i lite samma situation
 • Hej Agnes, vad synd att höra att du inte har några vänner, jag hade inte d heller i början av 4an. Men jag började säga hej till personer jag var intresserad av (vänskapligt intresserad), och sen började jag fråga hur dom mådde o.s.v. Efter det hade jag turen att dom kom fram till mig under en rast när jag satt ensam och dom frågade hur jag mådde o.s.v. Nu är vi fortfarande BFFs efter 5 år!
  /Einstein
 • Samma, min bästa vän lyssnar inte på mig längre och väljer sina andra kompisar över mig, en annan ”kompis” vill inte ens sitta bredvid mig på bussen. Du är iallafall inte ensam.
  /Hille
 • Spela spel online personer det finns det.
  /Akaza

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur får man nya vänner?

Här kan du tipsa andra och berätta hur du gjort för att få nya vänner. Du kan också läsa andras tips, eller se en film med andras tips.

ArtikelFilm: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

ArtikelOm du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Svara varandraHur blir jag av med ensamhetskänslan?

Brukar ni nån gång känna er ensamma och va gör ni då?

Till toppen av sidan