Inte samma diagnos = är inte bra för honom?

Jag gillar en kille som har adhd och autism. Han vet vad jag känner men vet inte vad han själv känner. Jag tycker det är jobbigt att inte veta vad han känner men har också börjat fundera på om jag verkligen är bra för han.

Jag har inte autism och adhd som han, och kan inte förstå honom som någon med de diagnoserna kan. Jag har försökt prata med honom om det men han vill inte.

Hur står jag ut med att inte veta vad han känner? Hur ska jag reda ut med mig själv (helst med honom med) tankarna om att jag inte är bra för honom för jag inte har samma diagnoser som han?

/Tjej 17

 

Svar

  • Bara att ni inte har samma diagnoser har ingen betydelse för om du är bra för honom eller inte, hade du haft det hade det ju inte heller betytt att du var på pricken lika honom, alla är olika även inom diagnosernas spektrum. Det kanske finns fördelar med att du inte har någon av dessa två diagnoser. För att använda lite svartvitt-tänkande (något som vi autistiker kanske anses ha ibland): mår han inte dåligt av att vara med dig, så är du inte dålig för honom. Han kanske tycker om att vara med dig (men har svårt att visa det, eller att själv förstå), han kanske blir gladare etc., då är du nog t.o.m. bra för honom! Vill han vara med dig så är det sistnämnda nog troligast. Det enda som diagnoserna kan påverka  är väl att ni kan behöva anpassa vissa saker, han kanske inte gillar högljudda utrymmen, då kanske in inte ska gå på kafé så ofta. Att förstå känslor är svårt, mycket svårt. Så det är inte så konstigt om han inte vet hur han känner. Första gången jag var kär i en riktig människa (jag hade varit kär i en tjej i en julkalender tidigare) hade jag svårt att förstå vad det var som kändes, jag tog reda på vanliga "symptom" för att vara kär och drog slutsatsen att jag var kär, det gjorde jag även andra gången jag var kär i någon (sedan dess har det inte hänt). För att komma till något vettigt: att du inte har hans diagnoser gör inte att du är dålig för honom, det lär det inte råda några tvivel om. Hur du ska stå ut med att han inte vet hur han känner för dig ... tja ... om det har jag nog inget att säga, men lycka till!
    /Autistiker som varit kär 2,5 gånger. 19 år.
  • Hej! Min tanke är att om ni verkligen älskar varandra så borde det inte spela jättestor roll att ni inte har samma diagnoser. Det kan självklart bli svårare att förstå varandra men jag tänker att oavsett diagnos eller inte så kommer man aldrig att förstå till precis 100% vad någon annan tänker eller känner. Du kan ju läsa på om hans diagnoser för att försöka förstå honom lite bättre men det kan ju såklart inte få dig att förstå honom helt. I en relation är det enligt mig jätte, jätte viktigt att man litar på varandra och känner att man kan berätta allt för varandra. Men det måste ju inte betyda att ni måste prata om hans diagnoser hela tiden utan bara att ni känner att ni kan prata om ni känner att ni vill. Att du inte har adhd eller autism behöver ju inte alls betyda att du inte är bra för honom så länge ni själva känner att ni får varandra att må bra. Lycka till! 💜
    /Tjej 14 år
Till toppen av sidan