Panik - lämna sidan!

Hur ska jag göra för att behålla mina vänner?

Jag har gått på samma skola i nio år, och under alla dessa år har jag tappat fler och fler vänner. Jag har varit i olika gäng, och enligt mig har vi haft det roligt. Vi pratar, vi hänger, det som är normalt att göra som tonåring. Men det finns ett problem. Mitt i när vi har som roligast så slutar dom prata med mig. Ibland gör dom saker utan att fråga mig, dom ignorera mig i korridoren när jag hejar, när vi sitter jämte varandra i klassrummet. Det är alltid jag som måste starta en konversation och då blir det bara korta svar.

Jag har också haft vänner som vet att jag är ensam. Men de kommer bara till mig när dom har bråkat med sina bästa vänner. Jag är alltid andrahandsvalet, jag är aldrig förstahandsval. Sen kan jag inte hålla fokus på hela dagen eftersom jag går och grubblar på dåliga tankar. Som tex luktar jag? Är jag tråkig? Är jag pinsam? Är jag ful? Passar jag inte in? Är det något fel på mig?

Nu har jag hittat två vänner i min parallellklass och jag vill inte förstöra det? Vad ska jag göra? Jag är rädd, tänk om jag förstör vår vänskap. Och då blir jag helt ensam igen. Vad har ni för tips till mig?

/15 november nätter

Svar:

 • Asså, jag känner igen mig så mycket i det du skriver! När jag var yngre var jag ensam ofta och när jag väl var med någon kände jag mig tvungen att vara rolig och att hålla med om allt de andra sa. Jag vågade aldrig vara mig själv, utan försökte alltid spela någon annan, för att inte mina vänner skulle gå ifrån mig.

  Mitt tips till dig är att strunta i att försöka behålla er vänskap, var bara dig själv. Det gjorde jag och nu har jag två fantastiska vänner, som aldrig skulle överge mig. Om du låssats vara någon "roligare och snällare" än du är, kommer du aldrig få några riktigt bra kompisar. Var dig själv och om de inte vill vara din vän då, så vet du att den vänskapen ändå inte skulle hålla länge.

  Det kan sjänas tufft, men om du vill få vänner som gillar just dig som du är, måste du också vara dig själv. Annars lär folk känna den du försöker vara och inte den du faktiskt är. Kom också ihåg att det är absolut inget fel på dig! De kanske inte bara var de rätta vännerna för dig? Snart kommer du säkert få några bra vänner för livet! Och stressa inte med att skaffa vänner, du har hela livet på dig! Ha det bra!
  /var dig själv!
 • Låter som om folk pratar skit om dig bakom din rygg och dina "vänner" tror på skitet.
  /Allvetare från år 2049
 • Jag kan förstå dig, har också befunnit mig vid samma position. Vänner kommer och går och det är så det är i livet, men låt mig bara säga det här till dig att, det finns en anledning till varför folk lämnar dig. Inte är det ditt fel, nejdå, så skyll inte på dig själv, ditt utseende eller vad du än tror är anledningen till varför de lämnar dig. Utan skyll på de istället, för att ha varit så själviska.

  Som äkta vän bör man ju alltid vara där för än och aldrig "tröttna" på vännen vilket dina före detta vänner verkar göra. Utan, äkta vänner tröttnar aldrig på varandra utan verkligen känner kärlek mot den andra, som om den vore en nära familjemedlem och skulle då aldrig lämna den.

  Alltså tycker jag att du borde försöka hitta vänner du kan ha en nära kontakt med. Vänner som verkligen kan förstå dig, och vänner som verkligen bryr sig om dig allt eftersom att detta får de att känna skuldkänslor om det nu så kommer sig att de har tankar att lämna dig och därför inte kommer göra det. Detta är väldigt svårt att hitta, det vet jag. Men jag lovar dig att det finns äkta vänner där ute.
  /du är inte ensam ! :)
 • Var dig själv. Gör inte till dig, dina vänner ska vara vän med dig inte någon låtsas personlighet som du gör till! Va schysst, snäll så borde allt ordna sig! Kul att du hitta nya vänner!
  /Anonym
 • Hej! Jag har suttit i precis samma sits! Mitt tips är tyvärr att försöka som du har gjort tidigare med dem nya kompisarna och sedan ”satsa” i gymnasiet. Där är det svårt att inte får kompisar. Alla har liksom mognat och ingen vet hur du är sen innan. Det är såklart ett ganska tråkigt alternativ just nu. Men det är bara att försöka ta initiativ, pratglad men också tänka på att inte vara för ”på”. Jag vill också säga att det inte är fel på dig utan på dem❤️
  /Majs
Till toppen av sidan