Panik - lämna sidan!

Hur ska jag be om bensinpengar utan att verka snål?

Jag är den enda av mina kompisar som har körkort och det landar därför ofta på mig att vi tar min bil och kör till platser. Ofta får jag även hämta dem hemma hos dem för sedan åka till den gemensamma slutdestinationen och det hade väl varit okej om de tex bjuder på maten osv men ofta så förväntas det att jag ska betala exakt lika mycket av allt annat och jag tycker inte det är rättvist. Jag vill inte låta snål och trångsynt men det är dyrt att köra och jag börjar bli lite trött på att ingen ens funderar på att man kanske ska betala lite för att få åka med. (Det är alltså inte bara på vägen utan de bor en bit bort och när jag frågar om de kan ta bussen och möta mig möts jag av skratt för att de tror att jag skämtar). Så hur ska man fråga om bensinpengar från kompisar utan att låta snål?
/Trött bilförare, 18

Svar:

 • Jag tycker du ska va ärlig med dom och säga tydligt att det blir dyrt att köra. Lyssnar dom inte eller skrattar o tror du skojar så känner jag rent spontant att du slutar åka hem till dom o hämta och istället säga att dom får ta bussen och möta dig om dom vill ses. Från mitt eget perspektiv så låter det som dom utnyttjar dig för att du har bil o körkort.

  Så tycker du ska va rak på sak och faktiskt förklara för dom att detta inte kommer funka i längden för dom pengar du tjänar ska inte bara gå åt bensinkostnaden utan också till saker du vill köpa, bostadskostnaden , räkningar mm (om du bor i eget boende såklart). Vet att jag är yngre men det jag sagt ksk hjälper lite ändå. Hoppas detta ksk gav dig en funderare iallafall och lycka till!!!
  /15 åring tjej
 • Hej! Jag säger som det föregående svaret - var ärlig och rak. Säg som det är, att det är dyrt att betala bensinkostnader och du skulle uppskatta kompensation i form av antingen bidrag i pengar eller mat eller liknande. Man ska absolut kompensera varandra för bilkörning om det är någon som alltid kör. Det är en annan sak om man turas om men är det alltid en person som kör längre sträckor borde man absolut vara snäll och tänka på ersättning. Det är inte snålt alls, skrattar de bort det så är det deras förlust.
  /Också en bilförare, 19
 • Säg till dom, om dom blir sura är det väl deras fel och dom är billiga. Förstår dig, men det är bara att säga till dom.
  /moneychaseerrr
 • Det är superdyrt med bensin, och jag tror det är svårt att förstå om man inte har bil själv. Dessutom är det ännu värre om man är ung och och inte har en inkomst från ett jobb. Det är väldigt snällt att erbjuda skjuts men det borde vara självklart att dina vänner hjälper till och vara snälla tillbaka om du behöver hjälp. Dina vänner kan åka buss om du inte vill vara gratis skjuts längre.
  Tjej 18
 • Hej! Mina klasskompisar som inte hade moppe eller moppebil brukade be den som hade moppe att köra, men de kom även överens om vad de skulle betala. Om de skulle till ett annat ställe dit alla skulle så bestämde de även vad de skulle betala. Jag tycker att ni ska bestämma vad alla ska betala innan ni åker iväg på så sätt blir det rättvist och ingen känner att den har betalat mer än vad de andra har gjort.
  /Tjej 16
 • Hej där! Asså shit, pengar är typ det jobbigaste jag vet! Och jag tror att många tycker att det är obekvämt att prata om det. MEN! Jag har inte körkort, och jag får ofta skjuts av folk, och jag skulle inte reagera ALLS om dom skulle be om lite cash för bensinen. Du är ju svinschysst och ställer upp och skjutsar dina kompisar! Och om dom skulle tycka du är snål eller oskön eller vad som så är dom superego.

  Jag tror inte du behöver göra det svårare för dig själv än att nämna det nästa gång ni hänger. Typ indikera på hur mycket pengar du lägger på bensin och att det är en dyr utgift för dig. Om dom är vettiga så kommer dom att erbjuda sig att betala nästa gång du skjutsar eller börja ta bussen mer om dom inte har pengar till bensin. *

  Jag förstår om det känns obekvämt och läskigt men du är inte alls snål! Det är dyrt med bensin och du är ingen jäkla taxi! Hoppas du vågar och kom ihåg att du är inte snål. Punkt. Kram! Elvira 17.
  /Samåkare som gärna betalar bensinpengar

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Skriv ditt svar och läs vad andra personer har svarat på den frågan.

Fråga UMOHur kan jag tjäna pengar?

Jag brukar sälja jultidningar, men jag vill göra något mer. Finns det något sätt man kan göra det på? Jag skulle vilja att det finns något liknande som jultidningar, snälla hjälp mig!

Till toppen av sidan