Panik - lämna sidan!

Hur många förhållanden har ni haft?

Jag är 18 år och har haft tre förhållanden, är kanske inne på mitt fjärde. Jag skäms över hur många det är och min mamma sa att jag skulle tänka på ”hur det ser ut utifrån”. Alltså att jag borde skämmas också. Känns som att jag har mer press på mig i och med att jag är tjej, eller är jag bara onormal..?
/Hanna

Svar:

 • Jag är sexton och har haft två förhållanden, så jag tycker inte det är så många att ha haft tre när man är arton. Det är inget att skämmas över.
  /tjej 16
 • Jag är fjorton och har haft tre. Man får välja själv tycker jag. Man ska ju bara skaffa förhållande om det faktiskt känns rätt, inte bara för att kunna säga att jag har haft ”så här många förhållanden" ... /Anonym
 • Jag har visserligen aldrig varit ihop men att man ska skämmas för att ha varit ihop med fyra olika personer är ju löjligt. I tonåren är det väl fullt normalt att vara ihop med många och inte så länge (visst, 10 stycken på en vecka vore nog en aning extremt). Det lär inte vara ovanligt att ha varit ihop med fem personer innan man fyller 18.

  Och jo, visst lär det vara så att vissa har större krav på dig för att du är tjej, de tycker väl att en tjej bara ska vara ihop med en kille (stereotypen säger väl just kille också) någonsin. Medan killar "ska" ha haft många tjejer, likväl som att det anses vara okej att killar har sex lite hur som helst, men tjejer ska helst inte ha sex alls, särskilt inte utan att ha ett långsiktigt förhållande (eller vara gift). Det är ju lika absurt som orealistiskt.

  Nej, jag tycker inte att du ska skämmas för att ha haft 3 tidigare förhållanden, det är nog inte särskilt mycket i tonåren. Din mamma har nog en del ålderdomliga föreställningar om tjejer.
  /Kärlek är bäst! 🥰💓♥️💌
 • Det råder dubbla måttstockar för tjejer och killar. Killar kan ju ligga med hur många som helst utan att skämmas men tjejer ska vara tillbakadragna och inte ligga med hur många som helst eller så. Tror din mamma resonerar så, rätt gammalmodigt. Jag tycker inte 4 förhållanden är överdrivet många. Det är din sak att avgöra själv. Tror inte många lägger någon större vikt vid det, i alla fall inte i din ålder. Har haft 0 förhållanden, är 19 och kille. Känner jag mig misslyckad för det? Ja, men det har bara inte blivit av pga olika anledningar.
  /J
 • Är kille själv så känner inte till tjejvärlden så värst. Men låter möjligt att det blir lite extra socialt tryck bara för att man är tjej. Jag vill uppmuntra dig att inte dra skamkänslorna för långt, för din egen skull, för vad är det för fel med att det finns många personer som kan tänka sig vara med dig i ditt liv? Tag väl hand om dig :)
  /Richard
 • Du är helt normal jag är 06 (14 fyller 15) o jag har haft fler förhållande än dig o är nu inne på mitt 5:e med en kille jag varit tsm med i 8 månader. Du är inte konstig, alla flörhållanden man haft har lärt en någonting, och man har helt enkelt inte hittat sin riktiga soulmate, det är helt normalt för känslor förändras o saker är inte alltid dom samma. Det tar ett tag tills man hittar någon man verkligen känner att hen är den rätta, det är helt normalt att ha haft många förhållanden lika så helt normalt att man inte haft något🙂 Hoppas nått jag sa kan hjälpa, vet att jag är yngre men alla har olika erfarenheter o kan ju ha en tanke ändå🙂
  /Tindra
 • Tjena, jag har inte direkt haft ett seriöst förhållande nån gång men jag tycker ABSOLUT inte att du borde skämmas överhuvudtaget, angående det här med att du känner mer press för att du är en tjej är absolut inte onormalt. Jag tror dock att när det gäller sex och förhållande när man är tjej tolkas väldigt tabu vilket är tråkigt.

  Du ska absolut inte skämmas för att du har haft 3-4 förhållanden, jag tycker ju själv att din mamma inte har med ditt förhållande och eventuella sexliv att göra överhuvudtaget. Det är din kropp, kom ihåg, DIN! Vilket gör att ingen har rätten att bestämma med vem eller vilka du vill vara tillsammans, det är din kropp och du bestämmer vad du vill göra med den :) Mvh
  /Anonym tjej som jätte gärna delar med sig
 • Jag är 23 och har haft 1, och det var kort och efter jag hade fyllt 20. Jag är troligen annorlunda av motsatt anledning. Jag vet inte vad som är normalt och det beror på hur seriösa förhållanden det är. Vissa har ju ”förhållanden” väldigt unga, utan att det egentligen är några känslor eller förväntningar inblandade. Jag tror inte du är extrem. Kanske inte inom den strikta ”normaliteten”, men varför ska man hålla sig till eller mäta sig med det i såna situationer?
  /23
 • Jag hade också haft fyra förhållanden när jag var i 18-års åldern. Tog 7 eller 8 förhållanden för mig innan jag stadgade mig ordentligt och är nu förlovad. Man måste testa sig fram, direkt när jag kände att denna person är ingen jag vill leva resten av mitt liv med, gjorde jag slut, trots att jag älskade personen. Ju längre man väntar med att göra slut, desto jobbigare blir det. Gå din väg och testa så vet du när det känns rätt! :)
  /Tjej på 24 år
 • Jag är 15 och har haft två förhållanden och jag har haft sex med typ 20-30 andra tjejer så jag tycker inte att tre förhållanden är nåt konstigt när du är 18. Jag tycker din mamma är orättvis mot dig och du borde förklara för henne att du bestämmer över ditt eget sexliv.
  /Liam 15
 • Är arton år och har aldrig haft ett förhållande. Vill vänta på den rätta personen och vill bara vara tillsammans med den personen jag älskar och ser en framtid med, för vad är meningen med att ha ett förhållande om man inte älskar varandra och ser en framtid ihop. Men alla tänker olika och du ska inte skämmas över det! Kör på, dejta hur många personer du vill! Det är inget fel med det. Du ska absolut inte skämmas och du är inte alls onormal.
  /Tjej
 • Jag är 22 år och är inne på mitt tredje förhållande. Det är absolut ingenting man behöver skämmas över att man har haft fler förhållanden. Det är fullt normalt.
  /Louise
 • Tycker inte det känns som något skumt med det. Tycker inte du ska skämmas. Hoppas det känns bättre snart 💙
  /Kille på snart 15 sommrar
 • Jag är 13 och har haft 9, eller 10 om man räknar med det på dagis.
  /en kärlekare
 • Själv e jag 15 och har haft 4. Kanske väldit många men vem bryr sig egentligen, de är up till en själv om man tycker att de är "pinsamt" eller om man är stolt. Jag e stolt och de borde alla vara. Syrran har haft långt över 7 förhållanden o hon e runt 20 så 3 st vid 18 e inte många. Så be proud bae!
  /playern ;p
 • Eh det är inget allvarligt, det skadar väl ingen och så länge du är nöjd är det väl bra. Allmänt tyngs folk alldeles för mycket av skam när de egentligen inte borde göra det och det kan vara skadligt i många fall
  /Jeremy Heere is here
 • Du är normal man är ung och utforskar inget konstigt med det. Har haft 1 långt förhållande men alla är olika.
  /17 åring tjej
 • Nej, absolut inte! Jag skulle bara säga att du lever livet fullt ut. Tänk vad mycket du gått igenom och lärt dig under dessa åren! All glädje och kärlek du fått. Personer som på något sätt skulle döma dig på grund av antal partners du haft är bara avundsjuk och du ska vara stol över den du är.

  Sen det här med att du är tjej och att det spelar någon roll är ju bara sjukt fel. Vad spelar det för roll? Du är tjej och någon annan är kille. OCH? Igen, de som skulle döma dig bara för att du är tjej och haft många förhållande har en del att jobba på. Det kommer alltid finnas dumma människor som inte tänker efter och det viktigaste är att inte ta åt sig. Kanske lättare sagt än gjort, men de är inte värda din tid. Var stol över den du är och fortsätt leva livet! Lycka till!
  /YOLO
 • Jag är snart 15 men har aldrig varit i ett förhållande. Det klart det stör mig men jag väntar hellre på den rätta.
  /anonym tjej
 • Fyllde nyss 19 och har haft ett, vi är tillsammans idag :) Det du beskriver är ingenting onormalt eller något du ska skämmas över alls. Din mamma har (enligt min mening) ingen rätt att uttala sig på det viset angående dina förhållanden och jag håller inte heller med henne om att man ska ”tänka på hur det ser ut utifrån”. För saken är den - man måste våga testa sig fram. Vissa hittar inte rätt från början och självklart ska man inte stå ut med saker som man inte trivs med i förhållande. Nej; tycker du helt ska strunta i vad hon säger. Du gör inget fel och det är väldigt normalt.
  /T
 • Jag har haft 2 förhållande än så länge, är endast 15 år.
  /Jennifer L
 • Du bör absolut inte skämmas för det. Det din mamma säger liknar lite hedersrelaterat förtryck tycker jag, eftersom hon har åsikter om ditt beteende utifrån att andra kan uppfatta dig/henne/er negativt på grund av det. I det här fallet är beteendet att du inlett fler relationer än hon anser "ser bra ut".

  Hon vill dig säkerligen bara väl men det kan vara bra att veta! När jag läser om hedersrelaterat våld och förtryck står det att det "handlar om att upprätthålla gemensamma normer och värderingar som råder i den egna familjen/släkten eller ett större kollektiv." 
  /ed
 • 0 (14)
  /Ensam
Till toppen av sidan