Panik - lämna sidan!

Hur kan jag bli mer pratsam och inte lika mycket i bakgrunden?

Hej allihopa! Jag är en kille på snart 15, men jag har ett problem. Det är så att jag har svårt att hitta vänner och är lite vad ska man säga, typ i bakgrunden. Jag är ingen sådan person som busar, bråkar eller är högljud i klassen. Mer den som gör det lärarna säger. Mitt problem är iallafall att jag känner mig ensam.

När jag började högstadiet så fick jag inte med mina vänner, de hamnade i en annan klass och jag har svårt att få nya vänner, vilket gjorde att sjuan blev väldigt jobbig. Nu när jag slutar åttan så har fått två nya vänner i min klass. Problemmet är bara att eftersom jag är blyg och i bakgrunden så kan jag ha svårt att prata och är liksom inte med i diskussionerna. När jag pratar med mina vänner så blir jag överröstad för att de pratar eller så är jag inte så intressant och då så pratar de med andra.

Jag har känt under de här två åren att jag inte vill vara den där som är i bakgrunden, men har svårt att prata med folk som jag inte känt sen jag var liten. Jag har fått höra att två tjejer har pratat om mig att jag var som en "40 åring i en 14 årings kropp" eftersom att jag är en lugn person. Den kommentaren gör ont eftersom jag vill liksom bara kunna prata och vara intressant. Jag blir ledsen eftersom att jag inte vill vara själv. 

/killen på snart 15 som börjar ge upp på att hitta nån att vara med

Svar:

 • Överrösta dem som överröstar även om det blir en stel minut. Det gör så att du får mer uppmärksamhet till dig och vad du säger. Allt man säger kan omöjligt vara intressant för allt och alla men många saker som nämns är intressant för någon. Upprepar du det du sagt eller kanske pratar främst inom en viss kategori, ex historia eller annat? Isfall kan det vara bra att variera lite och göra till sig (något ansiktsuttryck eller handrörelse/djup i röst) lite när man pratar för att få det mer intressant.

  Du kan börja lite och lägga till mer sen om du vill det. Det är inget du måste men det gör ditt samtal mer intressant. Se till att ha en dialog (när alla ni tre pratar lite med varandra även om du berättar något) och inte en monolog (när det bara är du som pratar mest utan att involvera de andra). För att undvika en monolog kan du slinka in en fråga i din berättelse.

  Verka intresserad i vad andra säger när de verkar intresserade i det du säger. Ge de lika mycket uppmärksamhet/uppskattning som de ger dig. Det här behöver du inte göra varje gång eftersom världen inte riktigt fungerar som en färdig planerad maskin men det är en bra "starter". Lycka till! Vänskap är ge-och-ta från båda hållen.
  / Från en överröstare
 • Jag tycker du ska stå upp för dig själv. Säg vad du tycker ifall något inte känns bra. Såklart får du inte säga något dumt men ifall någon säger något dumt till dig ifrågasätt varför dom säger så eller säg t.ex. "ursäkta" eller "va?"
  /Anonym
 • Var likadan förr, men lärde mig att vara mer social är som en "muskel" som går att träna. Ju mer du bjuder på dig själv och vågar ta plats, desto bekvämare kommer det kännas. Så jag "fakeade" det i början och sedan blev det lättare o lättare. Och nu är jag en av de mer sociala och utåtgående i klassen.

  Detta har en del med din "komfortzone" att göra, du är van vid att vara i bakgrunden, så det är vad som känns säkert. Men ju mer du kommer ut ur din komfortzone och utmanar dig själv genom att prata med folk och bjuda lite på dig själv, så kommer den expandera och det som kändes omöjligt förut, kommer kännas bekvämt.
  /Kille, 17
 • Hej! Jag känner väldigt mycket igen mig. Jag är introvert, och gillar inte att ta plats runt folk jag inte känner mig bekväm med. Innan hade jag två personer som jag pratade med i min ålder, men kände att det inte var tillräckligt. Det första steget jag tog var att försöka inse att detta är sådan jag är, jag är en blyg introvert och har lite svårt att prata med nya människor. Om du känner dig mer bekväm i dig själv, så kommer du ha lättare att känna dig bekväm i andra situationer, och du kommer attrahera bra människor och vänner.

  Nu för tiden har jag mycket lättare att umgås i sociala situationer, jag är fortfarande oftast den blygaste men nu känns det okej. Jag har hittat fina vänner ändå! Det finns hopp för dig, och det är okej att vara annorlunda. Du kan också prata med dina vänner om hur du känner, så kommer dom säkert försöka ta hänsyn till dig i framtiden. Jag hittade också massa online vänner, så rekommenderar att ladda ner olika appar för att kunna prata med folk. Jag förstår dig och kan lova dig att du inte är ensam med att känna såhär. Jag önskar dig all lycka i livet!
  /Mvh tjej 16
 • Högstadiet är en jobbig period för en del. För mig var den jobbig för att min klass liksom splittrades till olika grupperingar. Jag fick det bättre i gymnasiet. Så ha tålamod. Det bästa sättet att hitta en vän är att vara en vän.
  /Göteborgskillen
 • Hej, är ett år yngre än dig och kan förstå dig i detta sammanhang. Har själv som person sedan liten inte varit så social och detta har verkligen påverkat mitt liv på ett negativt sätt. Jag kunde inte få hjälp någonstans och därför var den enda lösningen att hjälpa mig själv. För att skaffa vänner krävs det att man socialiserar sig. Visst är detta svårt för någon som är blyg, men det krävs att man överkommer känslan av blyghet, och jag vill gärna att du verkligen tänker på det och tar det på allvar.

  Själv behövde jag pressa mig att våga prata och socialisera mig, jag som haft social ångest. Jag tror det är viktigt att kunna socialisera när man blir äldre. Jag rekommenderar stort att du tar hjälp från personer eller internet på hur man kan bli social. När du möter nya personer som du gärna vill bli vän med kan du testa att ställa frågor till dem samt prata om ditt eget liv för att de ska kunna känna till dig väl och för att ni ska kunna se om er personlighet klickar. För oftast är det personligheten som får en att bli vänner.

  När du är med i en konversation kan du alltid försöka våga att ställa frågor för att fortsätta konversationen. Gör du detta kommer fler att vilja kommunicera med dig och lära känna dig, då de blir intresserad i det du vill säga. Detta får det enklare att ställa frågor nästa gång du är i en konversation, du blir van.

  Och så är det aldrig fel att du säger till dina vänner att du inte gillar hur de överröstar det du säger. Tro mig, hade vänner som också gjorde sådär tills jag påpekade att jag inte gillade hur de avbröt mig, och de slutade att göra så.
  /att försöka är aldrig fel, våga är en styrka <3
 • Tro på dig själv och bara prata!
  /Du fixar detta!
 • Jag känner verkligen igen mig i det där med att du inte hinner med i konversationer, man säger nåt men de andra två verkar liksom se det som en konversation mellan bara de. Vi är lika gamla, jag gick också precis ut 8:an, men en fördel med det är ju att vi bara har 1 år kvar tills vi kan skaffa nya vänner i gymnasiet.

  Så inför dess kanske du kan träna på att hinna när du ska prata, så att de du säger timear det som de andra pratar om. Våga föreslå saker och liksom säga lite random grejer (: På gymnasiet är ju chansen också större att du får vänner som delar dina intressen, lycka till
  /15 vårar (:
 • Förstår verkligen dig och har själv problem med det här men det bästa är nog att bara prata, ta plats och så får de titta konstigt. Då får man tänka f**k u och bara fortsätta leva liksom. Sen kan du ju också försöka ”embrecea” situationen och om nån påpekar din tysthet skämta om det.

  Sen så ta plats och försök vara stolt och visa för alla vem du är. T.ex. jag tycker att det är jättekul med rollspel som d&d och grejer så när någon frågar vad jag ska göra i helgen så äger jag mitt intresse och tittar någon konstigt på mig så försöker jag att inte bry mig. Hoppas det hjälpte något iallafall :)
  /Person som skulle få svar men gav ett ist :)
Till toppen av sidan