Hur kan jag bli mer pratsam och inte lika mycket i bakgrunden?

Hej allihopa! Jag är en kille på snart 15, men jag har ett problem. Det är så att jag har svårt att hitta vänner och är lite vad ska man säga, typ i bakgrunden. Jag är ingen sådan person som busar, bråkar eller är högljud i klassen. Mer den som gör det lärarna säger. Mitt problem är iallafall att jag känner mig ensam.

När jag började högstadiet så fick jag inte med mina vänner, de hamnade i en annan klass och jag har svårt att få nya vänner, vilket gjorde att sjuan blev väldigt jobbig. Nu när jag slutar åttan så har fått två nya vänner i min klass. Problemmet är bara att eftersom jag är blyg och i bakgrunden så kan jag ha svårt att prata och är liksom inte med i diskussionerna. När jag pratar med mina vänner så blir jag överröstad för att de pratar eller så är jag inte så intressant och då så pratar de med andra.

Jag har känt under de här två åren att jag inte vill vara den där som är i bakgrunden, men har svårt att prata med folk som jag inte känt sen jag var liten. Jag har fått höra att två tjejer har pratat om mig att jag var som en "40 åring i en 14 årings kropp" eftersom att jag är en lugn person. Den kommentaren gör ont eftersom jag vill liksom bara kunna prata och vara intressant. Jag blir ledsen eftersom att jag inte vill vara själv. 

/killen på snart 15 som börjar ge upp på att hitta nån att vara med

Skriv ditt svar

Svar:

 • Hej! Jag känner väldigt mycket igen mig. Jag är introvert, och gillar inte att ta plats runt folk jag inte känner mig bekväm med. Innan hade jag två personer som jag pratade med i min ålder, men kände att det inte var tillräckligt. Det första steget jag tog var att försöka inse att detta är sådan jag är, jag är en blyg introvert och har lite svårt att prata med nya människor. Om du känner dig mer bekväm i dig själv, så kommer du ha lättare att känna dig bekväm i andra situationer, och du kommer attrahera bra människor och vänner.

  Nu för tiden har jag mycket lättare att umgås i sociala situationer, jag är fortfarande oftast den blygaste men nu känns det okej. Jag har hittat fina vänner ändå! Det finns hopp för dig, och det är okej att vara annorlunda. Du kan också prata med dina vänner om hur du känner, så kommer dom säkert försöka ta hänsyn till dig i framtiden. Jag hittade också massa online vänner, så rekommenderar att ladda ner olika appar för att kunna prata med folk. Jag förstår dig och kan lova dig att du inte är ensam med att känna såhär. Jag önskar dig all lycka i livet!
  /Mvh tjej 16
 • Högstadiet är en jobbig period för en del. För mig var den jobbig för att min klass liksom splittrades till olika grupperingar. Jag fick det bättre i gymnasiet. Så ha tålamod. Det bästa sättet att hitta en vän är att vara en vän.
  /Göteborgskillen
 • Hej, är ett år yngre än dig och kan förstå dig i detta sammanhang. Har själv som person sedan liten inte varit så social och detta har verkligen påverkat mitt liv på ett negativt sätt. Jag kunde inte få hjälp någonstans och därför var den enda lösningen att hjälpa mig själv. För att skaffa vänner krävs det att man socialiserar sig. Visst är detta svårt för någon som är blyg, men det krävs att man överkommer känslan av blyghet, och jag vill gärna att du verkligen tänker på det och tar det på allvar.

  Själv behövde jag pressa mig att våga prata och socialisera mig, jag som haft social ångest. Jag tror det är viktigt att kunna socialisera när man blir äldre. Jag rekommenderar stort att du tar hjälp från personer eller internet på hur man kan bli social. När du möter nya personer som du gärna vill bli vän med kan du testa att ställa frågor till dem samt prata om ditt eget liv för att de ska kunna känna till dig väl och för att ni ska kunna se om er personlighet klickar. För oftast är det personligheten som får en att bli vänner.

  När du är med i en konversation kan du alltid försöka våga att ställa frågor för att fortsätta konversationen. Gör du detta kommer fler att vilja kommunicera med dig och lära känna dig, då de blir intresserad i det du vill säga. Detta får det enklare att ställa frågor nästa gång du är i en konversation, du blir van.

  Och så är det aldrig fel att du säger till dina vänner att du inte gillar hur de överröstar det du säger. Tro mig, hade vänner som också gjorde sådär tills jag påpekade att jag inte gillade hur de avbröt mig, och de slutade att göra så.
  /att försöka är aldrig fel, våga är en styrka <3
 • Tro på dig själv och bara prata!
  /Du fixar detta!
Till toppen av sidan