Panik - lämna sidan!

Har ni haft förhållanden med stor åldersskillnad?

Jag har ett förhållande med en som är mycket äldre än mig. Någon annan som är eller har varit i samma sits? Hur har ni t.ex. kommit ut för familj/vänner, eller har ni försökt hålla det hemligt? Hur länge i så fall och hur har det påverkat er mentalt? Hur stor var/är åldersskillnaden?

Och till dem som inte har varit i den sitsen: Hur har ni reagerat på förhållanden med stor ålderskillnad?

/Becka

Svar:

 • Min flickvän är 15 så hon är ju lite yngre än mig men det är inget stort problem för oss. Vi har en bra relation och ett fantastiskt sexliv trots åldersskillnaden. Dom flesta av våra vänner bryr sig inte och båda våra familjer accepterar vår relation. Så länge man har kul ihop så är åldersskillnad inget problem.
  /Kille 23
 • Jag tror det har ganska mycket att göra med hur stor åldersskillnad det handlar om, är det 5, 10 eller 20 år det handlar om liksom. Och okså hur relationen mellan personerna är i övrigt, är det en uppenbart hälsosam och kärleksuff relation behöver du inte ha någonting att oroa dig över, personligen tycker jag inte att det är något konstigt att dejta en äldre( även om jag inte dejtar någon själv).
  /16 och fortfarande förvirrad
 • Jag har varit med om det och jag tog det väldigt hårt. Jag har generellt svårt att skaffa vänner så jag var helt ensam ett helt år och detta hände när jag gick i femman.
  /Tjej 17
 • Min kille är väldigt mycket äldre än mig och vi har ett jättemysigt förhållande. Mina vänner hade inga problem med det för dom har också varit tillsammans med äldre killar så dom vet hur skönt det kan vara. Mina föräldrar var mer tveksamma i början eftersom min kille är vuxen och har eget hus och jobb och så men efter dom träffade honom så såg dom hur trevlig han är och nu är dom okej med vårt förhållande. Min kille och jag har nu varit tillsammans i ungefär ett halvår och vi planerar att flytta ihop snart vilket ska bli jättekul. Jag har egentligen bara positiva erfarenheter av att vara tillsammans med en äldre kille.
  /Tindra 15
 • Beror rätt mycket på hur gammal du själv är. Är du över 18 så kommer säkert andra acceptera det. Visst, om han är 40 och du 18 så lär du få frågor om du är säker på det här och det kommer bli tjafs, men sånt händer. Då får du helt enkelt presentera honom för de andra så blir han mindre skrämmande.
  /Ellie
 • Är du väldigt ung ska inte ha ett förhållande med en äldre man det är inte bra för dig du kommer bara fara illa.
  /Siri
 • Jag var typ sju år, jag bodde i Stockholm vi skulle flytta två timmar bort från min bästa vän. Jag var på att flytta! Men sen insåg jag att jag aldrig skulle få se honom igen, nu är det fyra år sen jag flyttade, skolan jag gick på stängdes pga för lite barn och är nu ett dagis. Jag förstår dig. Jag grät länge. Hoppas att du kommer över din kompis.❤️❤️❤️
   /ANONYM
 • Jag är 22 och min kille är 35. När vi är med varandra tänker vi aldrig på ålderskillnaden, förutom när han nostalgitrippar och för förväntar sig att jag ska bli lika nostalgisk. Min familj har inte en enda invändning angående vår åldersskillnad, men hans familj är oroliga för honom. Att jag inte ska vara säker, ”hon är ju bara 22”. Visst förstår jag deras oro, men jag får väl bara bevisa att jag planerar att för alltid älska Victor. Han bryr sig inte om vad hans familj säger i alla fall. De ända jag tycker är jobbigt är att han antagligen kommer försvinna innan mig, kanske långt innan mig. Tänker också på att våra framtida barn kommer att ha en gammal pappa. Men allt de där, dem tankarna, tror jag bara man får släppa taget om, man får helt enkelt bara bestämma sig. O kom ihåg att det är lika okej att tycka att ålder visst spelar roll, som att tycka att ålder är bara siffror. Önskar dig lycka till, de kommer bli bra hur du än gör <3
  /Nora
 • Ja, jag har haft känslor för en förut men som var yngre.
  /J
 • Jag tycker att du ska vara ihop med den du vill, man kan liksom inte styra över sina känslor, så gör det som känns rätt👍🏻😊
  /Av en tjej
 • Hej Becka, Vi förstår din oro och att det är en jobbig sits men här handlar det också om vilken ålderskillnad. Vi hade inte uppskattat om exempelvis som under en 23 årig kille dejtade en 15 årig tjej. Även om det enligt svensk lagstiftning precis är ok så känns det oetiskt. Det här kan handla om att en hamnar i maktposition och bli destruktivt. Som sagt handlar det om vilken ålderskillnad det rör sig om. "Ålder är bara en siffra" är ett felaktigt påstående.
  /Dina storasystrar
 • De är okej så länge dom e under 3 år äldre, tycker jag.
  /Anonym bre
 • Tjejer brukar ju oftast vara de mest utsatta när det kommer till utnyttjande av sex. Därför om det är någon som är 15 eller yngre tillsammans med en 18+ så tycker jag det är lite obekvämt. Annars är det inget speciellt, om det typ inte är en 18 åring med en 28+ åring. Har aldrig haft förhållande själv med stor åldersskillnad, max 2 år men vet andra yngre tjejer som blir tillsammans med äldre killar och krossade när de får reda på att de blivit utnyttjade.
  /Anonym
 • Jag har haft sex när jag var 14 med en 17 åring och det kändes inte så konstigt eftersom som vi älskade varann.
  /Kaktus
 • Ålder spelar ingen roll, tänk att du blir kär i någon i din ålder eller nära din ålder och att ni inte trivs. Vad skulle hända mer än att ni gör slut? Bry dig inte om någon och lev ditt liv med den du vill i vilken ålder personen än är. Lycka till.
  // 18 åring tjej
 • Min kille är 31 år äldre än mig och ha har en son som är i samma ålder som mig.
  /Puma
 • Jag är intresserad av en kille som är 6 år äldre än mig. Jag vet inte hur man säger det ens och vad andra kommer tycka men aja… jag är iallafall kär i en som är 6 år äldre än mig.
  /Tjej född 2005
 • Min kompis kompis är 15 och är ihop med en 19 åring och deras föräldrar tycker det är ok.
  /anonym kråka

Aktuella artiklar

UMO-poddenÄr åldersskillnaden för stor?

29. "Jag låg med en tjej som var 10 år äldre än jag. Jag berättade att jag haft prov i skolan den dagen. Hon hade jobbat och inte haft prov på 10 år. Så det var väldigt stora skillnader."

Fråga UMOVarför dras jag till äldre män?

Jag är en 18-årig tjej som alltid blir kär och ihop av män som är mycket äldre än jag. Varför?

ArtikelÅldersgräns för sex?

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyllt 15 år, att det är då du får ha sex. Det som menas är den lag som säger att det är förbjudet för någon över 15 år att ha sex med någon som är yngre än 15 år. Lagen finns till för att skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade.

Till toppen av sidan