Panik - lämna sidan!

En nära vän säger elaka saker till mig, vad ska jag göra?

Hej! Det finns en tjej i min klass som jag är väldigt nära vän med. Däremot har kompisen börjat säga elaka saker mot mig. Hon kan säga att jag är korkad, beter mig som en idiot, är ful och en massa andra elaka saker. Hon gör det här nästan varje dag. Men jag vågar inte lämna henne eftersom jag inte har några andra kompisar. Hon har dessutom sagt att om jag berättar om något av det här för läraren så kommer hon ta livet av sig. Hon säger dessutom att det är MITT fel att hon kallar mig alla de sakerna. Är det mitt fel att den här situationen uppstod? Jag får sån ångest varje gång jag tänker på det! Vad ska jag göra?
/Potatisen

Svar:

 • DUMPA! Hon förstävar inte din tid. Det räknas även som hot. Berätta för någon du litar på så kan ni antingen lösa situationen eller så hittar du nya vänner.
  /Din babe
 • först hur känns det att ha sex, det andra försök inte tänka på att det dem säger är menat elakt oftast är det bara ett skämt.
  /poruben123
 • Hej Jag tycker verkligen att den här tjejen inte verkar vara en bra kompis, jag tycker att du borde säga åt på skarpen, t.ex ”Du, (hennes namn) jag känner att du är väldigt otrevlig mot mig nu”. Försök bara att få henne att inse att hon säger så pass otrevliga saker, du kanske även annars kan dra till med ett ” om inte du slutar säga såna här saker så kommer jag inte kunna vara din vän längre, för jag blir sårad när du säger så” Om ingenting funkar så tycker jag du ska strunta i henne, det finns så många snällare vänner där ute Och du behöver inte vara orolig för att bli ensam för att det är så mycket coolare att vara lyckligt ensam än att vara med dåliga personer, dessutom är jag säker på att du kommer få så himla många fantastiska kompisar i framtiden! Lycka till! <3
  /18 åring
 • Hjärtat! Det denna person gör mot dig är mobbning. Hon försöker klanka ned på dig för att få sig själv att må bättre och det är absolut inte ditt fel!! Jag skulle föreslå att du slutar kalla denna tjej för din vän och klipper bandet med henne omgående! Du förtjänar bättre vänner i ditt liv, sånna som lyfter upp dig och får dig att må bra💕

  /2006 kid

 • Jag tror att det är mer skadligt för ditt välmående att stanna som vän med henne än att helt enkelt vara ensam på rasterna. Hitta podcasts eller serier som du kan titta på under rasterna istället för att vara med den tjejen. Sätt ditt välmående först, det är varken själviskt eller elakt och du har inget ansvar över vad hon gör med sitt liv.

  När hon säger att hon ska ta livet av sig så utpressar hon dig känslomässigt vilket är en form av manipulation och då bör man ta avstånd direkt. Om hon är för mycket att hantera, ta hjälp av vuxna, för återigen: du har inte ansvar över vad hon gör och du bör prioritera ditt egna välmående. Ifall om hon är svår att bli av med, läs på om narcissistiska personlighetstyper och se ifall om det passar in.
  /kanske överanalyserar
 • Det är inte ditt fel. Din kompis kan välja själv vad hon säger och om det var sant så skulle hon inte vara rädd för att du berättade för läraren. Om jag var du skulle jag dumpa kompisen för det låter som att du redan har försökt förklara att det gör dig ledsen men att hon inte slutar ändå. Kanske är hon rädd för att förlora dig med och blir snällare om du gör slut med henne som kompis och förklarar varför. Då får hon chansen att se konsekvenserna av sina handlingar och du får tid att träffa nya människor som behandlar dig bättre.
  /Snigeln
 • Hon är inte din riktiga vän isf tyvärr! Försök undvika henne, och säg rakt ut till henne ”jag uppskattar inte att du säger så till mig, eftersom det sårar mig. Och jag tycker inte att det är okej att du beter dig mot mig på detta viset.” 

  Försök även förklara för henne att du inte vill umgås med henne när hon beter sig såhär, men om hon slutar upp med detta beteende då kan du umgås med henne. För en ”vän” som är elak mot dig är inte din vän egentligen. En riktigt vän är snäll och stöttande!
  /I
 • Jag förstår att du inte riktigt vet vad du ska göra då du befinner dig i en sådan position. Det bästa sättet är nog att prata henne gällande detta, hur det hon säger sårar dig och att det är fel.
  /hej
 • Säg till din vän att sluta va elak mot dig. Slutar hen inte så bara säg att du inte vill va hens vän!
  /Alias
 • Hej fina du❤️ Jag har själv varit med om något liknande och är fortfarande. Hon säger också dumma kommentarer och lägger upp bilder och videos på mig och min andra kompis på snap. Vi har sagt till henne och sluta men hon lyssnar inte. Hon ljuger för oss och massa andra saker. Nu bråkar vi typ och då sa hon: om inte ni tar bort mitt nummer så polisanmäler jag er. Men jag och min andra kompis ska gå till kuratorn och prata. Du kan ju också försöka gå till kuratorn eller prata med någon du känner dig trygg med. Vi klarar det tillsammans❤️ Hoppas det blir bra❤️
  /tjena
 • Hej! Det är absolut inte ditt fel! Jag tror att din kompis kanske mår dåligt, inte har så bra självförtroende och tar ut det på dig. Kanske är hon avundsjuk på dig? Du borde berätta det här för en vuxen då du mår dåligt över det och dessutom har fått ”hot” från din vän om att hon ska begå självmord vilket är väldigt allvarligt. Det kommer känns svårt och jobbigt, men du ska inte behöva bära på allt det tuffa själv!
  /Tjej
 • Prata med en kurator på din skola.
  /E
 • Hej, jag tycker du borde hitta dig nya vnr. Jag hade en exakt sån bff men hon visades vara en elak person, jag varnar dig, byt bff.
  /raya
 • Hej du! Denna tjejen vill ha någon slags bekräftelse från dig, hon vet att du inte vågar säga ifrån så då uttnyjar hon det och säger dikten och datten, för att hon känner att hon har makten till det. Det du ska göra är säga ifrån, och tala om att vad är det för beteende, om du nu vill ha henne som vän så fråga, varför hon beter dig som hon gör, hon mår inte bra.
  Signatur : /ubbe
Till toppen av sidan