Det gör ont att min bästa vän har en kille

Jag och min bästa vän har varit med varandra ända sedan åk 6, vi går 2 året på gymnasiet nu. Vi har stått med varandra i vått och torrt, allt från att gråta av skratt till sorg. Jag själv kämpar med depression, och det har alltid varit min bästa vän som gjort mest. Hon är allt man kan önska. Snäll, lyhörd, omtänksam och så otroligt vacker (bara att nämna få saker.) Hon har gjort allting för att jag ska må bra. Jag älskar henne så mycket, det är henne jag lever för.

Men nu har en kille gått och blivit kär i henne. Varken hon eller jag har någonsin varit i ett förhållande. Jag vet inte varför, men jag får en sådan stor klump i magen, ångest och stress när jag ser dem tsm. Möter varandra i korridoren, pussar, kramar och allmän närhet. Jag borde vara glad för hennes skull, men allt jag känner är ångest. Jag klarar inte av det.. Killen är det inge fel på, snäll och omtänksam. Jag är inte kär i min bästa vän. Det gör bara så jävla ont. Vad är en bästa vän värd jämt emot en livspartner... inget.

Jag funderar på att dra mig undan och ge dem space. Samt att jag slipper se dem då de får mig att må dåligt. Men min bästa vän vill inte det, hon vill ha mig kvar. Självklart förstår jag henne, jag vill aldrig lämna henne men jag kan inte ha det så här... Vad ska jag göra? Hur ska jag tänka?
/Anonym 17 åring

Svar

 • Du kanske skulle kanske prata med henne om hur du känner när du ser henne och hennes kille, eller börja skriva ner det i exempel dagbok.
  /emd
 • Jag har varit med om liknade situationer under min uppväxt, jag är idag 21 år. Jag och min bästa vän har varit med varandra sen så länge vi kan minnas hon till skillnad från mig har alltid varit en som skaffar många nya vänner och en del pojkvänner. Jag kände liknande det du känner då det hände och om jag inte hade varit med henne sen typ dagis så hade jag pratat med henne och sagt att jag vill inte att våran vänskap ska försvinna för du är närmre än en syster till mig och vill aldrig förlora dig som det. Men också säga att jag skulle finnas där alltid oavsett hur hon gör precis som ett syskon/syster skulle göra. Lite som det de säger i filmer: om du älskar det släpp det fri (men finns alltid kvar för den att komma tillbaka).
  /Hoppas detta kan hjälpa på något sätt ❤️
 • Alla kan känna sig sårade ensamma eller ledsna jag förstår men du kan fortfarande vara med din bästa kompis men du kanske inte ska lägga dig i hennes relation om hon inte blir misshandlad så klart.
  /liamoo\\13 år
 • Jag har varit med om liknande situationer förr så jag förstår att det är jättejobbigt. Jag tycker inte att du ska dra dig undan. Som du sa förr betyder hon jättemycket för dig och hon älskar dig också. Det bästa du kan göra är att låta tiden gå. Det låter tråkigt men det är sant, jag lovar dig. Med tiden kommer du inse att hon älskar dig, precis som hon älskar sin pojkvän. Jag har själv en pojkvän men mina vänner betyder fortfarande lika mycket för mig. Tro mig, det kommer kännas bättre snart. Kram om du vill.
  / Wannabe sexualterapeut
 • Du kanske kan bjuda in killen till att ni alla tre blir bästa vänner .
  /GG
 • Känslan du har är så vanlig, du är van att vara den som står din bästa vän närmast. Det har alltid varit dig hon vänt sig till i första hand och det är därför väldigt vanligt att känna sig utbytt i dessa situationerna.

  Lider själv av en depression och har gjort under lång tid och vet därför hur viktigt det är att ha kvar människor som står dig nära, även fast det känns svårare än något annat. Du ska inte ta avstånd, du har sån tur att ha en person som står dig så nära och hon har sån tur att ha dig med.

  En bästa vän kommer aldrig att vara detsamma som en pojkvän och jag tror att det viktigaste är att fortfarande träffas och umgås, även fast det kanske inte bli lika ofta. Var öppen med dina känslor till din bästa vän, men istället för att dra dig undan och kanske bli passiv kan du berätta hur rädd du är för att förlora den relationen ni har.

  Du måste självfallet prioritera dig och ditt mående och ställa dig i frågan om relationen i nuläget gör mer ont en gott. Men baserat på de du berättat tror jag att ensamheten och ångesten skulle kunna bli värre ifall du utesluter henne ur ditt liv. Verkligen svår situation du är i och det är okej att inte inte kunna glädjas åt det i stunden, men var ärlig mot din bästa vän samtidigt som du fortfarande är schysst och respekterar henne och hennes nya relation.

  Håll ut och fortsätt ses och kämpa, hoppas allt blir bra med dig, depressionen och mellan dig och din bästa vän. Önskar dig all lycka
  /Anonym
 • Du är säkert rädd för att förlora henne för att hon betyder så mycket för dig. Jag har inte varit i en sådan situation men min mamma har. Men det bästa du kan göra är att prata med henne men också övertyga henne om att du inte är avundsjuk för att hon har en pojkän, men för att hon betyder så mycket för dig att du är rädd för att mista henne.

  Men gör också att hon vet att du stöttar henne och hennes pojkvän. Om hon inte vill att du drar dig undan så betyder det att hon inte vill mista dig pågrund av honom. Jag vet inte hur eran relation är men mina vänner kommer för det mest före min pojkvän. Det är en svår situation men låt den inte göra din depression värre, och kom bara ihåg att det viktigaste är förståelse och komunikation. Så prata med henne det kommer nog gå bra!
  /Tjej 14 år
 • Du skulle bara veta hur dåligt hur hon kommer må om du väljer att komma undan, hon kommer hata dig för hur mycket hon älskar dig. Tro mig, din vän älskar dig jättemycket, om du bara lämnar henne kommer hon att hata dig för hur mycket hon älskar dig. Jag vet inte om du förstår vad jag menar men om jag säger såhär då: hon älskar dig så mycket att hon kommer börja hata dig för att hon inte kan vara med dig längre eller vara som förut med dig, hon kommer må piss av det, vilket även kan orsaka förhållandet. Jag skulle tycka att du borde prata med henne om det så hon förstår, men jag tycker absolut inte att du ska lämna henne. Hoppas det hjälpte.
  Signatur : En vän som blivit lämnad av sin bästavän pga av samma anledning 😔💔
 • Din bästa vän kommer inte sluta tänka på dig efter dessa tider ni har varit
  /Två anonymska vänner
 • Du kan fråga din kompis om ni kan vara med varann lite oftare
  /Fanny
 • Aww stackare! Jag har själv varit där du är och det är alltid svårt:( <3<3 Jag tror med tanke på sättet du beskriver din bästa vän, att den här ångesten kanske kommer från att du är rädd att hon ska lämna dig för honom. Kanske inte liksom lämna-lämna dig helt, men börja prioritera honom över dig. ( Det var det jag var rädd för i min egen situation) Och visst, många tror att en livspartner är bättre eller viktigare än en vän, men det är inte alls sant. Vänskap är GULD värt och du och hon verkar ha något speciellt. På sättet som du beskriver er vänskap låter det som att hon också värderar eran vänskap högt. Dessutom är ju killen ganska ny i hennes liv, och du och hon har varit vänner superlänge. Försök lita på att er vänskap håller. Tänk att killen inte är ett hot, utan helt enkelt, en ny bra sak för din vän. Du kanske rent av kan bli vän med den här killen också? Massor av kramar<3<3 DU KLARAR DET HÄR!!
  /Björn
 • Du har nog haft det tufft. Hoppas det blir bättre.
  /Från en peppande tjej
 • Såklart ni inte ska sluta umgås. Låt allt va som vanligt. Ok.
  /Camila
 • Det jag förstår att du mår dåligt. Det kommer gå över. Men du behöver inte dra dig undan.
  /Anonym tjej
Till toppen av sidan