De är homofober men betyder allt för mig, hjälp!

Hej! Jag har ett problem... Jag tänker att alla oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg mm. är lika mycket värda. Mina kompisar tänker dock annorlunda. Jag har en kompis som tänker att något är fel med dom som är homosexuella, men han har inget problem med själva individerna. Sen har jag två andra kompisar som tänker samma sak men dom har även "problem" med dom som är homosexuella.

Hu ska jag göra? De är mina kompisar och betyder allt för mig så jag vill inte lämna dom.
/ Tjej 14

Svar:

 • Asså, jag är bisexuell. Jag har flera tjejkompisar som inte fattar, och någon som inte är emot det, men inte heller är för det. Men vi brukar inte prata om det särskilt ofta eftersom att det inte stör mig så himla mycket. Anledningen till att det inte stör mig är att många i vår ålder inte redigt fattar. Det är liksom något okänt för dem, och då fattar de inte varför det är så och säger att de har "problem" med sådana som är homo eller bi.

  Men det spelar egentligen ingen roll. Stå fast vid vad som är rätt. Det är ingen åsikt eller något man tycker när man säger att alla är lika värda. Det är ren fakta. Det är dock alltid så att de som säger att alla inte är lika värda från början tänker egentligen att de står högre upp själva. Det är fel. Lika fel som att säga att de har "problem" med människor som är homosexuella. Då kan du ställa dem frågan vad som egentligen är problemet? Vad är det som stör dem?

  Dina kompisar låter som många andra i vår ålder oförstående. Och de behöver inte fatta. De måste fatta. Du behöver inte lämna dem för att de inte fattar. Dina kompisar vill egentligen inte fatta. Få dem att vilja fatta. Du kan fråga dem om dem egentligen vill fatta, så kommer de få sig en liten tankefunderare om de tänker över frågan. Som sagt, lämna inte dina vänner bara pga att de inte fattar.
  /E.P
 • Grejen är att du kan alltid försöka att uttrycka din åsikt för dem, men i slutändan kan vi inte göra mer än det. Om du känner som att det stör dig, be de att inte nämna det i din tillvaro, då det gör dig obekväm. Sätt gränser för dig själv, och lär känna när det är värt att tala och när det är bäst att backa ut. Sedan hoppas jag att eran vänskap inte förändras pågrund av motsatta åsikter - de menar säkert inte att komma av sig som elaka, även om du känner det. Försök att komma ihåg att deras åsikt inte återspeglar de som person, och kan fortsätta njuta av deras sällskap. Lycka till!
  /"E" ^_^
 • Jag tycker du ska stå upp och säga vad du tycker, att alla är lika värda oavsett hur man ser ut, vem man är som person, läggning mm. De kommer kanske inte ändra sin tanke och åsikt men tycker jag att du ska vara noga med att säga ifrån.
  /Vetinteomdehjälptemenjaghoppasdet:)
 • Jag förstår dig verkligen för jag är lesbisk (skulle vara accepterande även om jag inte var de) och har homofobiska kompisar. Du borde prata med dem om saken. Berätta för dem att du inte tycker det är okej att de är homofober och att du accepterar alla. Jag förstår att du inte vill lämna dem men du måste överväga om du vill ha kompisar som tänker på det där sättet.
  //anonym
Till toppen av sidan