Panik - lämna sidan!

Är 4 års åldersskillnad för mycket?

Hej! Jag är 05:a och han är 02:a, vi båda gillar varandra, men är det fel av mig att ta in honom i mitt liv? Vissa säger åt mig han är för gammal för mig, men hallå, det är bara 4 år mellan oss. Har föräldrar som har 4 år mellan varandra, då känner jag att kan dom kan jag.

/Anonym tjej

Svar: 

 • Åldersskillnader är oftast mer betydelsefulla ju yngre man är. Jag tror att om du vill bli tillsammans med honom nu så tänk igenom. Han fyller 19 och du 16. Inte jätte stor skillnad men som sagt, han är ung vuxen och du är tonåring vilket kan vara något att tänka på. Men ser inget problem om du verkligen vill.
  /Göteborgskillen
 • Bara ni är trygga med varann.
  /kasra
 • Se till så han bara inte har dig som någon sexleksak.
  /Rako
 • Man blir lätt manipulerad och grupptryck händer ofta, jag var med några en gång och tänkte att dom var för mig bara för jag tyckte att äldre killar var mogna, men dom var elaka och skrek rasistiska saker till folk. En gång så skulle min kille och hans kompis båda gå på mig och jag ville inte men dom fortsatte ändå, det var 5 års skillnad och jag ångrar det varje dag.
  /Trasig tjej
 • Hej jag är 20 år och jag hade ett förhållande med en yngre tjej, hon var 14 många tyckte det var fel men både jag och hon tyckte om varann mycket, vi var tvungna att göra slut efter ett bråk med hennes föreldrar men, ålder är bara en siffra.
  /Mogen kille
 • Jag var med om samma sak, min kille var 4 år äldre, han och hans kompisar mobbade mig genom att säga att jag var ett barn, så se till så hans kompisar inte mobbar dig.
  /Dania
 • Min kompis har en killer som är äldre än henne och hon blev mobbad av honom. Han hade spolat ner henner hårfön i toan och sådant, har du pratat med någon om detta?
  /Kompis till mobb offer
 • Det är ingen fara, min tjej är 1 år äldre och jag känner mig trygg.
  /Trasig Kille 14 år
 • Aa, känner mer osäkerhet med att han kommer använda mig som ett objekt som ska göra som han vill.
  /Anonyma tjejen som ställde frågan
 • Vanligtvis brukar jag tipsa folk om att göra det dom mår bra av, men även om du är nöjd just nu tror jag att det finns en stor risk att du kommer må illa av detta väldigt snart. Visst att dina föräldrar har 4 år emellan sig, men säg att din ena förälder är 40 år och den andra är 44 år, då är ju skillnaden bara 10 procent men i det här fallet då du sannolikt är 15 och killen du gillar är 19 motsvarar ju det ungefär 25 procents skillnad. Utöver det rent matematiska finns det en stor skillnad i såväl fysisk som känslomässig mognad mellan en 15 åring och en 19åring, så det finns en risk att du tvingas in i något du inte vill. Så jag måste rekommendera dig att inte vara ihop med honom.
  /Jean Valjean
 • Hej Anonym tjej, det är vanligt att det finns åldersskillnad emellan ungdomspar, men när jag var yngre hade jag en kusin som var tillsammans med en kille som var 8 år äldre och när dom hade haft samlag så gjorde han slut.
  /Rolf L
 • Nej det är ingen konstig ålderskillnad, så länge ni trivs bra ihop. Jag är 18 (02a) och min flickvän är 15 (06a) och vårt förhållande funkar jättebra, vi har jättemysigt ihop och har väldigt bra sex. Så länge din kille behandlar dig bra så kommer det fungera bra för er.
  /Kevin, 18
 • Det skiljer från person till person om man gillar förhållande med en liten åldersskillnad. Jag är 00a och tjejen jag dejtar nu är 06a, och för oss funkar det jättebra på alla sätt. Men alla är olika så du måste bestämma själv om det passar dig.
  /Anton, 21
 • Jag tycker att den åldersskillnaden inte spelar så stor roll. Det viktigaste är att ni båda behandlar varandra väl, liksom att ingen uttnyttjar någon. Och det skulle vara bra om du pratade med dina föräldrar om åldersskillnaden för då kan de säga vad de tycker.

  De kanske tycker att det är helt okej och då är det ju bara bra. Jag tycker även att du ska tänka igenom det en gång till eftersom att han är vuxen och du är tonåring. Du måste vara övertygad om att du verkligen vill det.
  /Tjej 16
 • Ålderskillnad ett par kan absolut går bra men några saker man kan tänka på: När man är yngre rör man sig mycket snabbare mellan olika stadier i livet än vuxna gör. En relation kan för en 19-åring därför betyda nåt helt annat än när man är 15. Exempelvis vill man kanske flytta hemifrån och bo med sin partner. Kanske vill man också börja studera på annan ort .

  Jag har två vänner som är/var tillsammans med yngre tjejer. Det ena paret gjorde slut ganska snabbt. Han ville att de skulle flytta ihop och hade tankarna mot familj. Hon bodde hemma och gick på gymnasiet och tyckte mest att det var roligt. I det andra paret finns en tydlig beroendeställning. I sammanhanget de träffades har han både formel och informel makt. Det är för mig tydligt att hon får social status av relationen.

  Det betyder inte att er relation är dålig men fundera på om det finns nån beroendeställning och sen kan det vara bra att ni pratar om hur ni vill att relationen ska vara så ni båda är bekväma med hur den utvecklas. Allt gott!
  /Kille 21
 • Jag vill bara säga att det är över mellan oss två och jag tog åt mig av vad ni skrev. Och jag bestämde mig för att skaffa en yngre kille. 
  /Tjejen som skrev frågan, igen :P
 • Jag tycker att man kan va ungefär hur gamal som helst och är tsm eller gillar varandra!
  /Anonym
 • F* dom som säger åt dig att det är fel! Om du älskar honom så ska du vara med honom såklart.
  /En erfaren
 • Hej! Åldern kan ha en viss betydelse, men det är mycket viktigare i mina ögon att se till personlig mognad. Tänk också på att göra det för att du inte enbart är kär i hans yttre utan också för att han är rolig, snäll, omtänksam och andra egenskaper man brukar vilja se i en partner. Det är ofta saker man kanske inte riktigt tänker på som yngre tonåring men som brukar bli viktigare ju äldre man är.

  I tonåren sker det en extrem personlig mognadsprocess och det är viktigt att veta att personen du är idag är du med nästan all säkerhet inte om ett år och därför är det samtidigt lätt att växa ifrån varandra. Men alltså, du är 16 i år och han blir 19, det är inte en farlig åldersskillnad. Du är själv ute ur åldern som brukar ses som den värsta och han tar studenten och befinner sig någorlunda på samma ställe i livet. Give it a shot skulle jag säga. =)
  /Stjärnseglaren
 • Tack för fina svar. Ska tänka igenom detta jätte mycket nu efter vad ni skrivit och så.
  /Anonyma tjejen som skrev frågan
 • Hej. Jag tycker personligen att det inte vore någonting konstigt, om ni båda är med på villkoren. De flesta som säger det är vanligtvis oroliga, men så länge du känner dig bekväm med honom och att ni har varandras medgivande i vad ni gör, så ska ingen annan ha någonting att göra med er relation. Lycka till!
  /Anonym
 • Jag är 16 år och tillsammans med en 21 åring å ser Inge fel me d men mina föräldrar ser d som ett Problem
  /Bruden
 • Om ni båda mår bra av relationen och vill vara med varandra så är det nog inte något större problem. Det ända är väl bara att han är över 18 när du fortfarande bara är 16, (har ingen bra koll på vad som är lagligt eller ej då men uhh aa) så ni får väl vara lite försiktiga när det kommer till det. Men annars, kör på skulle jag säga!
  /Nån tjej från västerbotten
 • Min mamma och pappa har sex års skillnad och det går bra men tror det beror på.
  /tepåse
 • Så länge det inte finns andra problem så är det inget problem med åldersskillnaden! Jag är 17 och min kille snart 21. 3,5 års åldersskillnad och vi är lyckligt förlovade. 🥰
  /Tjej, 17 år
 • Jag är själv 02:a så alltså lika gammal som din kille. Jag skulle säga att jag, likväl alla mina vänner, inte skulle inleda en relation med någon som fyller 16 av många olika anledningar. För det första är man på olika ställen i livet (din kille ska exempelvis ut i ”riktiga livet” nu efter studenten och du börjar gymnasiet) och sedan så är saken ju att man växer och utvecklas otroligt mycket under bara några år i tonåren. Åldersskillnaden är stor, ja, men det BEHÖVER inte vara ett problem. Det kan däremot bli det, och det är stor chans till det. Din kille är en vuxen man, och du är fortfarande yngre. Risken för att bli utnyttjad pga åldersskillnaden är stor. Så ja, personligen hade jag och min vänskapskrets tyckt att det är för stor skillnad. I en sådan ung ålder som vi är i, spelar bara några år roll. Därför är det inte alls samma sak om två vuxna på ex 40 och 44 blir tillsammans eftersom de är på samma ställe i livet. Uppmanar dig att gärna vara uppmärksammad på er relation. Upplever du att du det minsta lilla blir pressad eller utnyttjad, lämna då. Många har fallit riktigt illa pga övergrepp psykiskt eller fysiskt av en äldre man.
  /Anonym
Till toppen av sidan