Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vill gå till hbtq-ställe, men vad ska jag säga till föräldrarna?

Hej, jag är en tjej på 13 år som tror att jag är lesbisk. Jag har inte sagt något till mina föräldrar och har inte lust att göra det än. Jag är inte säker och vill inte "komma ut" en andra gång och säga att jag är straight. Där jag bor finns ett ställe för hbtq+-ungdomar som träffas och gör saker tillsammans. Jag vill gärna åka dit. Men det är slut runt 20:00. Det ligger kanske en mil bort så jag måste få skjus av mina föräldrar då. Och då måste ju de veta om vad jag känner. Jag vill så gärna dit och träffa andra i min situation. Men jag vill inte berätta för mina föräldrar. Jag har kollat upp att det ligger med 5 minuters promenad från stationen om jag skulle ta bussen dit. Det skulle fungera men jag måste ändå ta mig hem igen på kvällen. Det finns en fritidsgård där jag bor. Jag skulle kunna säga att jag är där men i hemlighet ta bussen in till stan. Men jag får för dåligt samvete över att inte säga sanningen. Snälla. Något tips? Hur hade ni gjort?
/Anonym, 13

Svar:

 • Hej! Min bästa vän är lesbisk och jag lovar att du ett år senare efter att ha kommit ut skulle känna dig mycket nöjd och gladare, försök att låta dina inre tankar och känslor komma fram. Har du någon kompis du ofta är med, som säkerligen skulle kunna stötta dig? Alltså vara med när du kommer ut och så? Superbra att du vill dit, men det där dåliga samvetet över att ha ljugit kan jag förstå själv, så försök att samla ihop mod eller för att bli redo att komma ut, värt ett försök! Lycka till nu!
  /14-årig pojke
 • Hej! Jag hade sagt sanningen till dem eftersom att sanningen alltid kommer att komma fram ändå. Oavsett om du ljuger i början så kommer de att komma på sanningen. Det kan vara så att de får upp en annons någonstans att en HBTQ grupp finns och då kommer det att förstå att det är där du är.

  Ifall du tycker det är jätte jobbigt att berätta så skulle du kunna säga att du ska följa med en vän som vill dit som sällskap. De kanske undrar varför du vill dit men ha då en kompis att skylla på, att det är därför du ska dit. Men enligt mig tycker jag att du först och främst ska säga sanningen, för det kommer att dels förstå dig men även komma på det sen. Dina föräldrar kommer att älska dig oavsett, du är deras barn. Jag tror även att du kommer må bättre av att ha berättat det för att du ej ska gå runt och tänka på det. Om du är där så kommer du sitta och tänka på hur dina föräldrar kommer reagera, hur du ska ta dig hem etc.

  Men ifall du berättar det för dina föräldrar så kommer du vara där, ha kul och slappna av. För det är väldigt viktigt att du tar dig hem säkert på kvällen. Samhället har blivit sjukt på senaste, det finns så mycket faror. Ta hand om dig <3. Du vågar och du kan.
  /xoxo
 • Du kan säga att du och din kompis ska dit för hon/han kanske vill kunna prata lite eller så kan du säga det är något helt annat
  /Raccoon the wa
 • Hej! Jag förstår att det kan kännas läskigt att prata om sexualitet med dina föräldrar, men sådant är helt normalt! Om dina föräldrar är snälla och accepterande så borde det inte vara något problem. Du behöver inte göra något stort av det, du skulle t.ex. bara kunna gå till din mamma/pappa/förälder och bara säga lite nonchalant ”Jag tror jag är lesbisk och skulle vilja gå till hbtq-stället där, funkar det?”.

  För mig var det ingen big deal att komma ut. Jag bara gick till mamma och sa ”Du mamma jag är bi.” Allt hon sa var ”Okej.”, alltså precis som en förälder borde reagera. Om det ändå känns jobbigt kan du prata med någon annan du litar på, t.ex. en skolkurator, lärare eller kompis förälder. Hoppas det här hjälpte!
  /Emilia, 14
 • hej:) jag är 14 och känner lite samma sak som du....fast jag vill typ gå pride-demonstration för jag tror att jag är bi...men jag vågar inte säga till mina föräldrar....men du kanske skulle kunna prata med någon annan vuxen..eller säga till dina föräldrar att du ska till ett ställe där man kan hänga med andra utan att säja att det är hbtqi+ relaterat:) det kanske inte funkar men :) det kanske hjälper lite...annars om det är öppet på helgen så kan du ju alltid säga att du ska in till stan o titta på kläder eller något med kompisar ta bussen och träffa andra:) jag förstår om det jag skrivit inte funkar men jag tänkte bara ge lite tips... :) hoppas du lyckas :) ha det bra
  /anonym/14
 • Hej<3 Jag förstår att det här är ett dilemma. Men för din egen skulle säger jag: ljug så lite som möjligt för dina föräldrar. Om du ljuger och du blir påkommen, även om det inte är en allvarlig grej denna gång, så kan de få svårt att lita på dig i andra sammanhang. Mina föräldrar har exempelvis inte jättestor tillit till mig eftersom att jag ljugit, vilket gör att de har stenkoll på mig. Medan min lillasyster har mer frihet eftersom hon alltid varit ärlig. Så mitt tips: ljug inte!!!
  /17-åring :)
 • Ta med någon vän och säg till dina föräldrar att du vill gå ut och eftersom kompisen vill gå till det ställen så tänkte du följa med. Helst ska det väl vara en vän som också är queer. Det är min spontana idé
  /M
 • Hej. Jag tror också att jag är lesbisk och är lika gammal som dig. Jag kan förstå att du inte vill komma ut ännu, jag vill inte heller det. Du skulle kunna ta bussen dit då du skrev om det, det verkar som en bra idé om du inte vill berätta för dina föräldrar vart du åker. Du kan kanske säga att du ska hälsa på hos en kompis. Jag vet inte om det här hjälpte men hoppas att det går bra för dig.
  /Lesbisk tonåring
 • Har varit på något liknande tror jag och en ledare sa att de flesta sa att det var något kvällshäng eller fritids utan att säga att det var för queera. Där jag har varit så har det också varit dropp in samt ut så att vi kunnde gå när vi vill.
  /Kanske
 • Det bästa är ju alltid att säga sanningen om vad du känner för dina föräldrar men annars får du ljuga och kanske säga något om att det är någon träff med kompisar … jag tror säkert att du kommer på något. 
  /Wilma K
 • Hej jag känner exakt likadant. Du är verkligen inte ensam. Jag tror att man ska ta upp detta med sina föräldrar/sin förälder. Man behöver inte säga exakt vad man är om man är osäker eller inte vill. Man kan säga att man är en del av hbtq. Och jag tycker att du ska vara modig och gå dit. Försök att inte ljuga för dina föräldrar. Lycka till min kära allierade. Puss och kram. You go girl!!!!! woohooo!!
  /Clara
 • Hej. Om jag skulle vara du skulle jag nog om du har en kompis som bor nånstans där inärheten fråga mina föräldrar om jag får typ hänga med min kompis och sen kanske ta buss hem som du sa. För att om det kanske är nån kompis som bor typ 10-20 minuter ifrån stället så kan du bara gå dit sen när dina föräldrar har åkt. Jag vet ju att sanningen är kanske ändå det viktigaste men i ditt läge eftersom du skrev att du inte vill komma fram med det så kanske en liten lögn kan hjälpa. PS. Jag har inte varit i ditt läge än så tipsen är kanske inte dem bästa Iallafall hoppas du kan ditt❤❤🏳️‍🌈🏳️‍⚧️
  / 🏳️‍🌈🏳️‍⚧️

Mer på UMO

Frågor & svar

Har ni några tips på hur jag ska komma ut?

Jag är homosexuell och vill vara öppen med det. Men jag är rädd för hur mina vänner ska se på mig efter att jag gjort det officiellt.

Artikel

Vad är sexuell läggning?

Sexuell läggning handlar om vilket kön de personer du blir attraherad av har.

Artikel

Komma ut

Det brukar kallas för att komma ut när man berättar eller visar att man till exempel är bisexuell, homosexuell eller transperson.

Till toppen av sidan