Varför får jag inte visa brösten som tjej?

I höstas var jag utomlands med min bästis. På en strand där solade typ alla tjejer utan bh. Jag funderade på att ta av mig min också, men tänkte att bästisen skulle tycka det var konstigt. Sen undrade jag varför killar får gå runt utan något på överkroppen men inte jag.

Bara för att jag har en snippa istället för en penis betyder väl inte det att mina bröst är "olämpliga". T.ex. på instagram får en kille visa sina bröstvårtor, men inte en tjej. Jag hade gärna badat utan bh, men är rädd för att få blickar. Är det någon mer som känner som jag? Vad tycker ni om detta?

/Tjej 14 år

Svar: 

 • Hej! Jag har alltid haft väldigt motstridiga känslor om det. Rationellt tycker jag det är helt ologiskt att det är skillnad mellan kön, men min instinktiva reaktion är att det är olämpligt, men det är troligen en inlärd reaktion. Jag tycker det borde vara lika och det vore bra om normen bröts.
  Det lätta svaret är nog att du måste bestämma själv. Jag skulle nog reagera på om det var någon kvinna som gick barbröstad, men skulle ganska snabbt bli imponerad av att de vågar. Du får nog räkna med lite blickar. Jag tycker du ska kolla att det är tillåtet - vet inte om det är det överallt - och sedan ska du försöka gå efter vad du vill och inte samhällets normer.
  /19-årig kvinna

 • Jag förstår helt klart vad du menar, men dock är tjejers bröst mer av något sexuellt än killars. Jag tycker att det är bra som det är och jag tycker det är rätt. Jag skulle inte velat att min flickvän går runt och visar brösten medan hon badar. Dessutom finns det ju en anledning till att man använder BH, och killar har inget behov av BH. Jag tycker inte det är något fel på att det är olämpligt att gå runt och visa brösten som person av kvinnligt kön.
  /kille 16

 • Det du skriver är sant. Jag är en kille och jag tycker tjejer borde få gå utan bh, ni får ju men som sagt så skulle ni tjejer få blickar för det är "onormalt"
  /Anonym
 • Strunta i vad folk tycker. De får väl blunda om de inte klarar av att se en människa.
  /Anonym
 • Som kille hade jag gillat om alla tjejer gick runt utan bh… (;
  /Anonym

 • Bry dig inte om vad folk tycker om dig, fråga även om det är ok för din kompis ifall hon känner sig obekväm. Men hon borde absolut inte göra det, bröst är något naturligt som alla livmoderbärare får.
  /Anonym

 • Finns det inte speciella stränder för det? Eller det kanske är när man vill va helt naken... lol. Finns ju de som tar av bikiniöverdelen när de ska sola ryggen. Men tycker det är högst olämligt att visa dem för andra, man vet inte vad det finns för idioter runt om en och jag tror faktiskt inte att det är bra att göra så även om man vill visa sig "feministisk". Nu vet jag inte om det är därför, men oavsett anledning tycker jag att det är olämligt. Så klart kommer du få blickar, sån är världen helt enkelt. Det är fresten ett ganska dåligt argument eftersom killar inte har bröst överhuvudtaget på det sättet som tjejer har och det finns även många gubbar som inte är speciellt trevliga. Jag tror att om du gör på det sättet så finns det stora risker för äckliga gubbar.
  /tjej 19 år 

 • Min bh ger mig stöd, skulle kännas konstigt att blotta dem in för andra men/killar. Mina bröst är mina.
  /Anonym

 • Hade världen varit perfekt hade jag sagt åt dig att du skulle skita i andra och göra precis som du vill, men med tanke på allt som händer unga tjejer idag råder jag dig att vara försiktig. Jag tycker inte tjejers bröst borde anses så tabu som de gör idag. Vad är det egentligen som skiljer killars bröst from tjejers?

  Genom hela historien har män lärt sig att visa upp sina kroppar och skryta med dem eller använda dem till att dra till sig partners. Som man har män alltid haft rätten att visa upp sig. Kvinnor där emot har fått lära sig att skyla sig, att deras kroppar kan få män att göra hemska saker och att de då måste gömmas. En kvinna som visar brösten anses enligt samhället som en som "ber om det" och att hon bara gör det för manlig uppmärksamhet.

  Jag tycker vi alla ska ha rätten att välja själva men att man ska tänka över situationen först. På en strand där folk ändå bara går klädda i underkläder kan det väl kvitta, men det är ju inte riktigt samma sak för varken kvinnor eller män att gå halvnakna på stan. Tror helt enkelt det handlar om respekt, vilket dagens människor saknar.
  /Tjej, 15

 • Så länge du är på stranden tycker jag att det är helt ok. Jag hade inte brytt mig om folk gick runt nakna där. Men tänk ändå på att vara försiktig.
  /Anonym

 • Jag funderar och tycker också det är dumt/märkligt (feminist som jag är) men fittbärare ska ju (oftast) använda brösten för att amma och kukbärare gör inte det.
  /Anonym
Till toppen av sidan