Panik - lämna sidan!

Skäms pappa över sexscener för att jag är tjej?

Jag har funderat på en sak ett tag. Att föräldrar är överbeskyddande är inte konstigt. Dem vill skydda sina barn från ont. Men hur borde dem agera när det kommer till sex? Min pappa tycker alltid det är jobbigt när det kommer upp sexscener i filmer när vi sitter och tittar tillsammans. Han ska alltid säga något som: "Oj oj, nu händer det lite grejer, nu kollar vi bort". Jag trodde det var skämt men han tycker det är jobbigt.

Min fråga är om han hade reagerat på samma sätt om jag hade varit en kille? Hade han sagt samma sak? Skulle han skämtat? Eller hade han kanske hypat (uppmuntrat) sin son? Är man mer överbeskyddande med sina döttrar än söner? Beror det på
samhällets påverkan?

/17-årig tjej med för många frågor

Svar: 

 • Antagligen inte bara för att du är tjej. Min pappa reagerar likadant när det kommer upp en sexscen, och jag är kille. Men för att besvara din fråga så nej, förmodligen inte. Han reagerar så för att du är hans barn. Kön är mer eller mindre irrelevant här tror jag.
  /Junge
 • Jag vet inte riktigt hur just din pappa tänker. Men jag tror absolut det är annorlunda för tjejer och killar. Föräldrar är ju olika bekväma med att prata om sex. Och jag tror också det beror på vilken förälder det är, pappor känner nog sig mindre bekväma med att prata om sex eller se på sexscener eftersom han inte förstår hur du tänker på det för att du är tjej. Men det skulle nog vara lättare för honom att prata om det/ se på det med en son. Sen är det absolut så att samhället har olika syn på sex för tjejer och killar. Tjejer ska skämmas om dom har sex och ses som en hora ifall dom har för mycket, killar ska skämmas om dom inte har sex och höjer sin status genom att vara so ”horig” som möjligt. Du kan prata om det med din pappa om du känner dig bekväm, och se vad hans syn på allt är. Det kan visa sig att du lär honom något, jag har haft extremt många sådana här konversationer med pappa. Ha det bra <3
  /tjek.
 • Hej jag tror bara att du är din pappas barn helt enkelt! Att du kommer ju alltid vara hans barn och många föräldrar är ju obekväma när det kommer till sånna scener precis som många barn/ungdomar också är när dem sitter och kollar med sina föräldrar!
  /Anonym
 • Tror många familjer tycker det är lite obekvämt man ser sånt tillsammans, alla tänker inte på det men eftersom det är så personligt och privat så kan man nog bli lite fnittrig och skoja om det.
  /Hejhej
Till toppen av sidan