Panik - lämna sidan!

Skäms pappa över sexscener för att jag är tjej?

Jag har funderat på en sak ett tag. Att föräldrar är överbeskyddande är inte konstigt. Dem vill skydda sina barn från ont. Men hur borde dem agera när det kommer till sex? Min pappa tycker alltid det är jobbigt när det kommer upp sexscener i filmer när vi sitter och tittar tillsammans. Han ska alltid säga något som: "Oj oj, nu händer det lite grejer, nu kollar vi bort". Jag trodde det var skämt men han tycker det är jobbigt.

Min fråga är om han hade reagerat på samma sätt om jag hade varit en kille? Hade han sagt samma sak? Skulle han skämtat? Eller hade han kanske hypat (uppmuntrat) sin son? Är man mer överbeskyddande med sina döttrar än söner? Beror det på
samhällets påverkan?

/17-årig tjej med för många frågor

Svar: 

 • Antagligen inte bara för att du är tjej. Min pappa reagerar likadant när det kommer upp en sexscen, och jag är kille. Men för att besvara din fråga så nej, förmodligen inte. Han reagerar så för att du är hans barn. Kön är mer eller mindre irrelevant här tror jag.
  /Junge
 • Jag vet inte riktigt hur just din pappa tänker. Men jag tror absolut det är annorlunda för tjejer och killar. Föräldrar är ju olika bekväma med att prata om sex. Och jag tror också det beror på vilken förälder det är, pappor känner nog sig mindre bekväma med att prata om sex eller se på sexscener eftersom han inte förstår hur du tänker på det för att du är tjej. Men det skulle nog vara lättare för honom att prata om det/ se på det med en son. Sen är det absolut så att samhället har olika syn på sex för tjejer och killar. Tjejer ska skämmas om dom har sex och ses som en hora ifall dom har för mycket, killar ska skämmas om dom inte har sex och höjer sin status genom att vara so ”horig” som möjligt. Du kan prata om det med din pappa om du känner dig bekväm, och se vad hans syn på allt är. Det kan visa sig att du lär honom något, jag har haft extremt många sådana här konversationer med pappa. Ha det bra <3
  /tjek.
 • Hej jag tror bara att du är din pappas barn helt enkelt! Att du kommer ju alltid vara hans barn och många föräldrar är ju obekväma när det kommer till sånna scener precis som många barn/ungdomar också är när dem sitter och kollar med sina föräldrar!
  /Anonym
 • Tror många familjer tycker det är lite obekvämt man ser sånt tillsammans, alla tänker inte på det men eftersom det är så personligt och privat så kan man nog bli lite fnittrig och skoja om det.
  /Hejhej

Mer på UMO

UMO-poddenPrata sex med föräldrarna?

21: "Det var supernervöst och jag var jätteröd i ansiktet. Jag sa att vi hade haft samlag, att det gått bra och att vi skyddat oss. Det kändes som en rapportering."

Fråga UMOÄr det fel att inte berätta för föräldrarna att jag haft sex?

Jag är 14 år och för ett tag sen hade jag samlag första gången, med min pojkvän. Det är inget jag ångrar. Jag älskar honom och litar på honom. Men hur ska jag göra med mina föräldrar? Ska de få veta?

ArtikelDitt kön bestämmer inte vem du är

Vi förväntas vara antingen tjejer eller killar. Dessutom förväntas vi vara på vissa sätt beroende på vilket kön vi har. Förväntningarna handlar om till exempel utseende, intressen och sex. Men egentligen borde alla få se ut och vara som de vill, oavsett vad andra tänker.

Måste jag vara på ett visst sätt som kille?

Finns det osynliga regler om hur killar ska tänka och vara? Kan du strunta i dem och göra vad du vill eller blir du påverkad? Killarna i de här situationerna är osäkra på hur de ska göra. Vad kan du ge dem för tips?

Till toppen av sidan