Panik - lämna sidan!

Rädd för att prata inför andra och att göra bort mig

Jag har ett problem. Jag tycker att det är väldigt jobbigt att prata inför klassen och framföra presentationer. När vi har högläsning tappar jag ofta bort mig och hakar upp mig på ett ord. Sen tycker jag även det är jobbigt att prata med t.ex. anställda i affärer. Jag är rädd att jag ska göra bort mig och misslyckas och att folk ska tycka jag är dålig. Jag har försökt påverka detta men det blir bara värre och värre. Jag skulle verkligen behöva all hjälp jag kan få. Någon som har tips?
/Anonym

 

Svar

 • Ofta så tänker man väl lite på vad andra gör, men det är väl ofta för att försäkra sig att man inte är konstig egentligen. Jag har aldrig hört någon hålla på att mobba/peka ut vad andra gör fel efter 9:an och då var det nog för att de vill se bättre ut. Det är sällan de som är bäst i klassen som mobbar utan de som har lägre betyg och vill verka bättre genom att trycka ner andra. De flesta blir nog mest tröstade om andra har samma problem som dem. Tänk på det som att du kan hjälpa andra att må bra och de kan hjälpa dig att må bra. I affärer så har jag läst och hört, har aldrig jobbat i affär själv, att så länge du inte är oförskämd så vill de snarare bara hjälpa dig och innan dagen är över så har de hjälpt en massa andra och kommer nog inte ihåg dig. Om du är väldigt oförskämd är det ju en annan sak, om du är väldigt trevlig kommer de nog också ihåg dig, men positivt.
  /M
 • Hej! Har haft samma problem i många många år men har äntligen börjat komma ur det. Det som hjälpte mig var att sätta mig själv i den andres sits. Hur tänker jag på mina klasskompisar när de har presentation? Det är inte direkt så att jag sitter och skrattar eller tänker på om de hakar upp sig mitt i meningen. Och det gör säker de inte heller när jag pratar. Det är bara något som man själv tänker på.

  Men andra människor så slutade jag tänka på det efter att jag jobbade i en butik i somras. Jag stötte dagligen på människor som mumlade eller verkade nervösa. Men då var jag bara trevlig och försökte hjälpa till. Jag tänkte aldrig något negativt om personerna. Utan mer: det är mitt jobb och skit samma om de är lite nervösa. Det bästa dock när det handlar om främlingar: DU KOMMER ALDRIG TRÄFFA DEM IGEN. Så tänker jag varje dag. För skitsamma? De vet inte vem jag är ändå. Så, strunta i vad alla tycker och kör ditt race. Tänk på hur du tänker om andra och så lovar jag att de tänker så om dig. Lycka till!
  /Tjej, 17 år
 • Kom ihåg att människor bryr sig endast om hur de själva uppfattas. Tror inte att nån bryr sig om du råkar göra bort dig. Om de skulle bry sig så bry dig inte. Alla gör vi fel.
  /Anonym
 • Jag har exakt samma problem. Jag gillar inte att prata med personal i affärer, och jag har aldrig direkt vetat varför. Jag gillar inte heller och prata framför klassen, men det är ju ett krav i skolan, så det är svårt att komma undan. Jag har försökt alla knep, med att tänka positivt och att tänka på att jag aldrig behöver se dem igen. Dessa knep funkar såklart för vissa, men inte för mig. Jag kan inte sluta tänka på när jag gör bort mig, och får mycket hög ångestnivå.

  Jag har tyckt att det varit så begränsande, så jag sökte upp hjälp för att se om jag kan lösa mina problem. Jag har då fått veta, att jag har både ADD och Austism. Jag menar inte att just du har det också. När jag fick hjälpen jag behövde började jag må mycket bättre än vad jag någonsin mått. Man kan iallafall kolla vad specialister säger, så man inte behöver gå runt utan att få hjälpen man behöver.
  /Tjej, 18 år
Till toppen av sidan