Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Behöver hjälp att koncentrera mig!

Hej, jag har så svårt att koncentrera mig och plugga. Jag går i nian nu och behöver bättre betyg och det ända som hänt är att jag sänkt mig. Min familj är besviken på mig för att dom vet att jag kan, och jag kan, men det är så svårt att koncentrera sig.

Hur gör ni? Jag skulle också behöva planeringstips. Använder ni kalender eller bara en lista? Och hur många minuter/timmar pluggar ni per dag?
/15

Svar:

 • Lägg även undan disktraktioner som mobil och stäng av ljudet på den. Du kan också sätta mål och nån belöning när du klarat det.
  /Anonym
 • Hej, jag ska säga dig att jag känner igen mig. Jag går också i nian och förstår hur svårt det kan vara att koncentrera sig. Hur mycket man än vill så kan det vara hur svårt som helst. Jag vet inte om du har berättat för din familj att du har det jobbigt med koncentrationen, det skulle kunna hjälpa annars. Då kanske de förstår dig lite bättre.

  Om du gör ditt bästa tycker jag dessutom att det är fel utav dem att vara besvikna på dig. De borde stötta dig istället. Jag har pratat med mina lärare o berättat att jag har lätt att sväva iväg i mina egna tankar under lektionerna fastän jag vill koncentrera mig. De har tagit detta till sig vilket jag är tacksam för. Så jag får lite extrahjälp under lektionerna.

  Har vi prov t.ex så kommer de förbi o petar på mig lite då o då för att jag ska hålla koncentrationen uppe. Du kanske kan bestämma något liknande med dina lärare?

  En timme brukar funka bra att plugga för min del. Jag kan rekommendera att inte sitta för länge o plugga, det är lättare att tappa koncentrationen då och iallafall jag får mindre gjort. Men alla är vi olika! Du kan ju testa att sitta lite kortare stunder med pauser emellan annars. Det kommer lösa sig, var lite snäll med dig själv. Betygen är inte hela världen!😉
  /Scooby Doo
 • Att hålla koncentrationen är svårt. Själv får jag mycket hjälp av att skriva listor, där jag skriver upp de jag har och göra (ha enskilda listor för skola/plugg).

  Brukar dela upp ett A4 i fyra olika delar (inte påbörjat, påbörjat, nästan klart och klar) . För mig blir det ofta att jag har massor med uppgifter som nästan är klara, de är de du ska börja med. Även om du kanske inte börjat skriva på en uppgift som ska in imorgon kan det ändå vara bra att börja plugget med de som nästan är klara bara för att du ska få checka av nåt och känna att du kommer någonstans. Det effektivaste sättet att hålla igång plugget är att sätta en timer på 25 minuter, när den har ringt sätter du en timer på 5 min där du gör något som du tycker är kul. Sedan upprepar du detta kanske 3 gånger eller beroende på hur det ser ut för dig tidsmässigt.

  Jag vill även notera (från en som går sista terminen i 3:an på gymnasiet) att betygen i nian är inte hela världen och de kommer inte ha någon betydelse överhuvudtaget när du börjar på gymnasiet. Kan säga såhär när det kommer till gymnasievalet, välj något DU tycker är intressant annars blir det JÄTTEtråkigt och jobbigt att göra uppgifter om du inte tycker det är intresanta. Är du skoltrött är det bästa skulle jag säga att välja yrkesgymnasium eftersom man får gå ut på praktik, du har mycket praktiskt i din undervisning och inte mycket stillasittande vid skolbänken. Även fast det är ett yrkesprogram man går på så kan man lägga till så du läser högskoleförberedande (du kan läsa vidare efter skolan på universitetet om de är nått du vill). Oavsett vad du valt för linje och kanske går en vecka och känner, nää det här är nog inget för mig eller jag vet inte om det här är så kul. BYT linje/program!!! Snacka med SYV på skolan, från egen erfarenhet du kommer ångra dig annars.
  /Anonym
 • läste tipset en annan gav på denna frågan och jag kunde inte ha sagt det bättre själv! så jag ville bara tillägga att om du känner någon plugghäst eller någon kompis eller klasskamrat som du vet har bra koll på hur man studerar eller så, då borde du absolut försöka fråga dem också. fråga om hjälp vart du än vänder dig, folk runt om dig kan ju ha alla möjliga slags tips som du aldrig hört förut!
  /♡🥨
 • Jag har väldigt svårt att koncentrera mig med. Jag får t.e.x sitta i ett separat rum där jag kan koncentrera mig. När jag är hemma sitter jag oftast i ett annat rum och pluggar istället för i mitt rum så att jag inte blir distraherad av mobilen eller något annat. Jag använder en lista för att komma ihåg vad och när jag ska plugga. Hoppas att dina betyg blir bättre.
  /14
 • Du kan ju sova mer och ut och springa innan skolan.
  /Anna
 • Hej, jag har också haft problem med koncentrationen och vet hur jobbigt det kan vara. jag har använt mig mest av en kalender men har även haft en lista som jag har skrivit upp alla läxor på och sedan när de ska vara inlämnade för att sedan skriva 1, 2 och 3 på de uppgifterna som måste lämnas in först. Det jag gjorde först i detta össet med alla läxorna var att ta kontakt med lärarna på skolan, det var ganska jobbigt men jag var tvungen att göra det och få stöd från dem. De lät mig sitta i ett grupprum och de gav mig mer tid på vissa uppgifter. De hjälpte mig också att hitta olika taktiker jag kunde använda för att få tillbaka koncentrationen. När man tappar koncentrationen tycker jag det är viktigt att man inte fortsätter och pressa sig för då blir det bara värre. Utan att man istället släpper uppgiften ett tag och går något annat, för mig funkade det med att lyssna en stund på musik och försöka slappna av lite. Jag lägger idag mycket tid på mina läxor, vilket jag själv idag försöker träna bort, det är inte bra att plugga massa hela tiden, man får inte glömma bort att leva också.
  /Lonely Wolf
 • Hej! Jag kanske inte är den bästa på att plugga men en sak som har hjälpt mig är att alltid anteckna på mina lektioner för då kan du inte börja tänka på något annat. Men när du är hemma så kan det vara lite svårare men sätt dig bara 15 min efter skolan och kolla igenom lite vad du har gjort på dagen så kommer du lära dig mycket mer. Detta har hjälpt mig och hoppas det hjälper dig. Mvh.
  /Bb
 • Jag gör en lista med alla saker som jag ska göra under t ex helgen och ser till att jag gör alla. Om du gör en kalender så kan andra saker enkelt komma i mellan och du blir arg för att din plan ändras. Sedan slutar det med att du inte har gjort det alls. Tiden varierar alltid men jag pluggar alltid tills jag är klar med mina mål. Det är extremt viktigt att skriva upp vad du vill jobba med innan du börjar plugga. Då blir det mycket enklare att faktiskt göra det. Men brukar också plugga extra och kollar planeringen för att jobba i förväg.
  //Certifierad nörd
 • Lyssnar på musik utan text då orden i musiken kan få mig okoncentrerad. Ofta så släcker jag i mitt rum och sätter på lite najs belysning som led eller ljusslinga. Sen sätter jag en timer på t.ex 30 eller 45 min, efter det tar jag en liten paus då jag kanske tar lite luft ute och hämtar kanske lite snackas, detta återupprepas tills jag inte har mer att plugga på eller känner mig färdig för dagen.

  Kan också hjälpa att till exempel sitta i skolan på en håltimme (om det inte är för stökigt runt om). För mig känns det som att det är ibland lättare att plugga i skolan.
  /Johanna
 • Ta pauser för 5-10min varje 15 minuter, ingen telefon i rummet. Studera på samma plats och bli inte störd av andra personer/ljud/spel eller annat. Skriv ned antäckningar på lektionen och gå igenom när du kommer hem. Drick mer vatten, ät regelbundet, få in vanan att plugga.
  /o/
 • Jag brukade plugga 10 timmar om dagen i 2 månader sträck innan högskoleprovet. Mina främsta tips är meditera varje morgon och kväll. Ät bra mat (fiberrik) för att hålla jämn koncentration under hela dagen. Undvik koffein så gått det går, om du absolut behöver kan du ta lite koffein. Gör en dopamin detox. Skapa en rutin när du pluggar t.ex använd alltid hörselproppar. Lägg mobilen på ljudlös så länge som möjligt även när du inte pluggar.
  /Frhkotf
Till toppen av sidan