Pluggtips från er med adhd/add

Till er som har adhd/add och som inte tar medicin. Vad är era bästa pluggtips för att få så bra betyg som möjligt?
/ :)

Svar

 • Jag brukar oftast bara kunna plugga i områden där inga distraktioner finns, så som skolbyggnader, ett vardagsrum där bara jag är i. Ljud och konversationer brukar vara väldigt distraherande för mig. Om det finns en chans att jag får vara i ett mindre eller ett annat rum än de andra klasskamraterna för att få mer lugn och ro när jag behöver läsa något t.ex. en bok, tar jag helst den. 
  /Skolelev 15 år
 • Jag brukar sticka ut och träna i typ 2 timmar så jag blir av med lite energi sen sätter jag mig och pluggar.
  /A.J
 • Hej, jag har adhd men jag tar medicin. Har dock precis fått diagnosen så här är lite tips som fungerade innan också. Planering är allt, jag för kalender och tar hjälp av föräldrar genom att informera dem om kommande prov etc så de kan påminna mig. Jag behöver ta paus ganska ofta men det är viktigt att inte ta för lång paus, det blir jobbigare att börja om då. Annars försöker jag alltid att anteckna på lektionen för att behålla koncentrationen. Hoppas det hjälper men kan tänka mig att du hört det mesta förut
  /Klara
 • Har själv adhd, dock ingen diagnos på det än men det finns i släkten. Ta en time, själv orkar jag inte sitta mer en 20 min ... så ta en timer, sätt på ett par minuter, ta bort mobil o allt som stör, försök koncentrera dig så gått du kan. Sen när minuterna är över, rör på dig eller nåt, gå ut o ta en promenad eller likande.
  /Tjej 13 år
 • Fick diagnos för bara någon vecka sedan. Men som de skriver nedanför: för anteckningar under lektionen, jag hade redan specialanpassat på lektionerjag när jag fick diagnosen. Jag gick ut på en promenad i ca. 5 min och kunde sedan sitta och koncentrera mig i ca 15 min. Mitt tips är att ta hjälp av mentor eller lärare för att få igenom det.

  Ett annat är att checka av varje vecka antingen med specialpedagog/mentor/lärare, kolla av vad du ska göra då du kommer hem eller vad du ska lämna in i veckan. Jag fungerar inte om jag måste hålla koll på sånt här, då vet jag heller inte vad jag ska plugga på kvällen så då skjuter jag upp det. Beroende på vilket stadie du går på så finns de olika personer, på mitt gymnasium finns en arbetsterapeut som jag träffar varje vecka och gör sånt här, hon förstår mig, och känns som hon också fattar att jag har svårt i skolan och peppar mig hela tiden.

  Så ett tips: skapa en kontakt med någon mentor/lärare osv. Så att du vet att du kan gå till de ifall du känner denna dag är piss. Sedan tystnad, ingen som går förbi, ingen som stör dig, det är ett heeet tips. Hjälper såå mycket
  /En tjej som fick adhd som 17 åring
Till toppen av sidan