Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min känsla om mitt kön ändras, hur ska jag lista ut vem jag är?

Hej. Det här är en fråga till de som är ickebinära, eller något inom HBTQIA. Jag är en.. tjej?? som är 13 år gammal. På sistone (några månader) har jag funderat över mitt kön.

Jag känner inte riktigt att jag är en tjej och när jag/andra säger att jag är en tjej känns det fel. Jag känner mig inte som en kille, tror jag. Jag har funderat mycket om att jag kanske är ickebinär. Och jag undrar bara om någon kan ge något tips på hur jag ska lista ut vem jag är?

Jag vet att jag vill kunna klä mig i killkläder, tjejkläder och ickebinära kläder! Jag skulle vilja ha smink men är rädd för att folk ska se mig ännu mer som en tjej. Den tanken ger mig könsdysfori! Min känsla om mitt kön ändras ibland och ibland är jag ok med att kalla mig tjej, ibland kille, oftast inget.

Mina föräldrars förväntningar på vem ska vara och tror jag är får mig att må dåligt. Jag tror också jag är lesbisk. Jag har ingen att prata med i riktiga livet, inga vänner eller en familjemedlem. Mamma är inte så positivt inställd till ickebinära. Hon vill att alla ska vara kille eller tjej.

Jag känner könsdysfori ibland, men ibland är jag okej med min kropp. Jag gillar inte att alla tror att jag är tjej. Ingen har frågat vad jag är! Snälla, hjälp mig!
/Osäker person

Svar:

 • Att vara med personer som accepterar hur du känner dig bekväm som kan vara skönt och också ett bra sätt att komma underfund med hur du känner. Om du inte kan vända dig till någon i verkligheten så kanske du kan hitta personer på internet (men var försiktig osv). Tänk också på att det viktigaste är inte att andra ska förstå allt om hur du känner om din identitet utan det är att du mår bra.
  /Ickebinär...typ, eller queer. ja du vet ?
 • Wow! Verkligen allting du sa stämmer precis in på mig. Har dock kanske inte så bra tips, har lite samma problem. Dock vet jag att det är ok att inte veta! Började bli förvirrad i somras och kan fortfarande inte identifiera min könsidentiteten. Insåg för tre år sedan att jag gillade tjejer och kan fortfarande inte lista ut min sexualitet. Det viktiga är att du gör vad du känner dig bekväm med för dagen. Och inte tänker på hur andra upplever dig, det är du som bestämmer vad du identifierar dig som. Namn på ickebinära könsidentiteter du skulle kunna kolla upp (om du vill): *Genderfluid *Demigirl *Bigender *Genderqueer *Agender En sista viktig sak, du är inte krånglig för att du ber andra att använda andra pronomen på dig!! Du har rätt till det!
  /En annan osäker person
 • Har också många gånger funderat över mig själv och ibland har jag haft perioder där jag önskade att mina bröst var större för att se mer kvinnlig ut men ibland har jag funderat på att inte vilja ha bröst alls. Gillar också att klä mig i alla möjliga stilar som både är mer typiskt killar men även det motsatta. Ibland tycker jag att mitt tjejnamn är fint och ibland vill jag ha ett mer könsneutralt. Är 19 år och är fortfarande lite osäker. Jag tror att du får vänta och känna efter och om du länge fortsätter känna dig förvirrad över den du är kroppsligt så är du förmodligen varken det ena eller andra. Det är vanligt att inte veta och det kommer bli bra!
  /Uttern
 • Gör det som du känner dig mest bekväm med och ha på dig det du vill och så kommer du förhoppningsvis fram till vem du är.
  /justsomeonewhowantstohelp
 • Jag förstår hur du känner, själv tror jag att jag är Genderfluid (tror det heter så på sv också). Ibland känner jag mig som en tjej och ibland kille. Jag vet att det kan kännas jobbigt men jag tycker att du borde gå till skolkuratorn eller en ungdomsmottagning och prata med någon som är van att prata om det här, det kommer hjälpa och kännas bättre <3 Kom ihåg att det är väldigt vanligt att undra vem man är, vad känner man sig som osv.. Och om du känner dig som ickebinär är ju det helt ok och coolt! Ett tips är att kanske följa någon på sociala medier som är ickebinär, det brukar stärka självförtroendet! Det kommer ordna sig :)
  /Tjej i samma ålder💛
 • Har du hörtalats om genderfluid? Kanske det du är om din känsla ändras <3 Vet att en del personer väljer att kalla sig queer, vilket kan innebära att slippa definiera sin könsidentitet på grund av att de inte är helt säkra. Om du vill prata med någon kunnig så boka tid hos en ungdomsmottagning i närheten (de är hbtq+ certifierade). Annars finns det något som kallas RFSL ungdom som förmodligen kan hjälpa dig<33
  /Mimmi
 • Jag tycker du ska vara den du vill vara
  /Snäll kompis
 • Jag vet inte om jag är till någon hjälp, jag är inte ens någon hbtqia+ person heller. Men om jag var som du skulle jag bara göra det jag kände för och om någon tyckte du såg mer ”tjejig” ut än vad du känner dig som, säg bara det du tycker/menar. Vet inte om det är en bra idé men du kanske typ kunde ”testa” att vara icke binär för att se om trivs bättre så❤️ Förlåt för ett så rörigt svar vill bara försöka hjälpa till. Jag kan ju själv inte sätta mig in i din situation men jag ger dig ett lycka till! ☺️
  /Heh sorry
 • Gör det du tycker känns rätt! Klä dig på ditt eget sätt och var dig själv. Då får du enklast svar på vem du är! Du är bäst!<3
  /Alva
 • Ett tips jag såg online nånstans: ifall du vill att dina vänner/andra personer i din närhet ska använda vissa pronomen för dig en viss dag, ha någon form av "kod" exempelvis ett visst armband. Tex blå ifall du vill bli kallad han/honom, rosa ifall du vill bli kallad hon/henne, gul ifall du vill bli kallad hen eller nåt i den stilen (måste inte vara de färgerna men du fattar grejen).

  Kombinera om du är okej med flera. Du vet de där bokstäverna man kan göra armband av? Man kan också, ifall du vill komma ut till fler, göra sådana där armband med bokstäver på, du vet? Skriv ut pronomen på dem. Smidigare än att be alla att ändra pronomen till dig varje dag.
  /Ett lik i garderoben. (Genderfluid? Nånting. Idk.)

Mer på UMO

Sexuell läggning

Här kan du läsa innehåll om sexuell läggning.

UMO-poddenFrågor & svar om sexuell läggning och könsidentitet

38. Hur vet jag om jag är trans? Hur kommer jag ut för mina föräldrar och hur kommer jag ut som homosexuell till någon som är skeptisk mot homosexuella? UMO:s experter svarar på frågorna och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

ArtikelUMO frågar: Hur kom du ut?

Här kan du läsa och lyssna på hur andra gjort när de kommit ut med sin sexuella läggning eller könsidentitet. Du kan också skriva hur du själv kom ut.

ArtikelHetero överallt

Olika läggningar har alltid funnits. Ändå handlar väldigt många serier, filmer och låttexter om kärlek mellan en kille och en tjej. Nästan som om det bara fanns heterosexuella i världen. Och vissa tycker fortfarande att det är konstigt när någon visar öppet att hen inte är hetero.

Till toppen av sidan