Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag vill kunna prata känslor med andra killar, men hur?

Hej! Ska gå rakt på sak. Jag har haft en bra barndom med en bästavän som jag sakta glidit ifrån. Jag har inte tänkt på det så mycket eftersom att jag fått andra bra vänner. Nu när jag precis börjat i gymnasiet har jag det jättekul i skolan. Har flera vänner där som jag skämtar och skrattar med varje dag.

Grejen är den att utanför skolan känner jag mig extremt ensam. Jag har flera vänner som jag spelar med och några som jag umgås med men ingen nära vän. Jag pratar nästan aldrig med min familj om saker som rör känslor.

Nu i tonåren har jag funderat mycket på barndomen och hur min framtid kommer se ut. Det gör mig osäker, orolig och nedstämd. Jag har verkligen ingen att prata med och jag känner mig extremt ensam.

Normen som rör oss killar om att man inte brukar prata känslor med sina kompisar har också påverkat mig. Vet inte om det finns någon lösning men kände att jag behövde skriva av mig.

Känner nån igen sig? Har ni några tips? 

/David

Skriv ditt svar

Svar:

 • Känner likadant
  /18
 • Jag känner igen mig i att inte ha någon riktigt nära vän som man alltid kan snacka med. Jag vet att det kanske är svårt att se nu, men bara för att du inte har någon just nu betyder det inte att du aldrig kommer få någon. Man kan inte påverka allting här i livet men om du är trevlig och öppen mot nya människor så ökar chansen att du finner en fin vän. Om du verkligen behöver prata med nån så kan du prata med en kurator om känslorna, de kan hjälpa dig med hur du ska hantera ensamheten. Jag förstår verkligen vad du menar, det är inte kul att känna sig ensam, men kom ihåg att du inte är värdelös bara för det. Allas liv ser olika ut. En del har flera vänner, en del inte så många. Men det betyder inte att det är nåt fel på en! Hoppas du finner en kille som kan prata känslor, eller nån annan fin människa oavsett kön <3
  /Mangon
 • Jag känner igen mig så mycket i det här. Jag har också precis börjat gymmnasiet och blir nere jag har liksom ingen vän man kan prata med hur man känner. Bara folk man kan prata ytligt med. Sen har jag faktiskt vänner jag kan prata med men vi har liksom inte den relationen. Jag saknar en riktig vän man kan säga allt till. Tyvärr har jag inget svar på din fråga. Men om du är nära dina föräldrar kanske du kan snacka lite med dem. Kanske inte om allt men lite känslor mvh.
  /Kille 16år
 • Du är verkligen inte ensam om det! Jag har aldrig riktigt kunna prata känslor med killar heller, försöker jag är de bara elaka. : ( Vill jag prata känslor har jag alltid fått gått till tjejer istället, men det krävs att det är snälla tjejer då.
  /kille, 20
 • Hej , jag är tjej men känner igen mig lite , när jag kände mig nedstämd och ensam och behövde prata kändes det som jag inte kunde för att de kan tycka det är konstigt. Och jag har haft svårt att lita på andra. Men hur som helst när jag kände mig nere så chattade jag med okända. 

  Jag började prata med nån som jag kunde va helt öppen med och personen kände inte mig och jag kände inte hen. Men fick ut mycket och behövde inte ora mig vad andra tycker. Men såklart ska man va försiktig för det finns snuskiga människor där. Men ibland kan man hitta rätt person, och det kan oftast vara lättare att prata på nätet än ansikte mot ansikte , hoppas det kan va till nån hjälp.
  /Tjej/16
 • Fy fasen vad jag känner igen mig! Jag har visserligen precis gått ur gymnasiet men allt det där låter bekant. Jag har för det mesta glidit ifrån min äldsta barndomsvän, känner mig också rätt ensam på fritiden (är rätt introvert/har svårt för att socialisera och lära känna nytt folk). Är orolig för framtiden ibland och pratar i princip aldrig med min familj om känslor. Jag har en killkompis jag pratar med om hur jag känner mig, men väldigt sällan, så går mest runt med massa känslor.

  Mitt tips är att om du har någon kompis som själv vill prata om sitt mående så kanske du kan fråga dem om du själv kan prata med dom om hur du själv mår eller om du märker att någon är deppig någon dag, så kan du fråga vad det gäller så kan ni komma in på det spåret lättare. Alla borde vara positiva till sådant för det är extremt viktigt och det är inte hållbart att bära runt på sina känslor själv.

  Även om många verkar glada hela tiden så tror jag att alla bär runt på några jobbiga tankar och problem som de gärna vill prata om. Så du är verkligen inte ensam! Sedan om du har några tjejkompisar så kanske du kan prata med dem också (tror tjejer generellt kan vara lite mer öppna för sådant, inom vissa kretsar i alla fall).

  Du kommer nog märka att medans man går gymnasiet så förändras man väldigt mycket, särskilt emotionellt, så även om det är jobbigt nu tror jag att det kommer bli lite lättare framåt! Vet inte hur mycket detta hjälper men hoppas det gör något i alla fall :)
  /Göteborgare utan dialekt

Mer på UMO

ArtikelUMO frågade: Vem pratar du med för att få stöd?

UMO ställde frågan "Vem pratar du med om du till exempel mår dåligt eller oroar dig för något?" Här är några av svaren.

ArtikelNedstämdhet

Nedstämdhet går ofta över efter ett tag. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre och du kan få hjälp om du behöver.

UMO-poddenReportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Till toppen av sidan