Panik - lämna sidan!

Jag vill förändra mitt utseende, har ni tips?

Hej!

Jag är en femtonårig tjej som ett tag mått väldigt dåligt. Men jag börjar långsamt få tillbaka hoppet på livet, och har bestämt mig för att göra en förändring i mitt utseende. Eftersom det är ett av problemen jag känner att jag kan få kontroll över.

Det jag bestämt mig för är: ta hål i öronen, köpa eyeliner och highlighter, köpa kläder jag känner mig bekväm i som flanellskjortor, crop tops, oversized hoodies, pösiga byxor osv. Jag har känt hopp för första gången på två år, och vill verkligen ta initiativ nu.

Har någon av er förändrat ert utseende på det här sättet? Hur gick det? 
/Sara

Svar

 • Kanske inte riktigt av samma anledning som du, men jag förstår dig. I mitt fall var det när jag började i gymnasiet och blev introducerad till en helt ny grupp av människor som hade en väldig fri och kreativ klädsel. För mig känns det väldigt frigörande att våga testa sig fram med vad man har på sig och hur man ser ut. Jag är jätteglad att du har hittat någonting som gör dig glad!
  /Tjej 17
 • Hej! Jag förstår att man kan vilja förändra sitt utseende, och jag är helt för att utforska nya kläd/smink stilar. Men jag tror inte att det kommer att hjälpa dig i längden. För det första har alla en naturlig skönhet, bortsett från skönhetsidealen samhället vill få oss att se. Googla på skönhetsideal genom tiderna, så får du se att genom alla århundraden har en massa olika kroppstyper, klädstilar och ansikten ansetts vackra. Det som idag är ”snyggt” kommer inte att vara det länge. Detta är eftersom ALLA är vackra, men perspektivet på hur vi ser skönhet ändras hela tiden, så att försöka uppnå ytlig skönhet hjälper inte i längden. Jag skulle föreslå att du tänker djupare. Tänk på saker du tycker om med dig själv i din personlighet, och acceptera dig själv för den du är. Det finns som sagt skönhet hos alla, och det mesta av den skönheten går inte att se. Jag vet att det låter klyshigt men vår personlighet är det vackraste hos var och en av oss. För det andra: har du funderat på VARFÖR du vill förändra ditt utseende och varför du tror att det kommer göra dig lyckligare? Jag vet att samhället idag sätter stor press på tjejers utseende. (Överallt finns influencers som är ”snygga” enligt skönhetsidealet som vi vill se ut som.) Det suger verkligen, och för två år sedan ville jag också förändra mitt utseende för att bli gladare, men efter ett tag insåg jag att problemet låg i att jag var osäker på mig själv. OCH så insåg jag att skönhet set ut på alla möjliga sätt och att man blir glad av tex. vänner som inte bryr sig ett skit om hur man ser ut och gillar en för hur man ÄR. Tänk på människorna du gillar/beundrar och varför du gillar de. Är det för hur de är eller för hur de ser ut? Sammanfattningsvis: jobba på dig själv som person istället för ditt utseende. Och ge dig själv en kram från mig:) Du är inte ensam! Och du är vacker som du är<3 (Och som sagt, smink och kläder försig är ju en annan sak! Kan vara jättekul att utforska och exprimentera med stilar, så kör på!) Kram<3
  /Lea
 • Alla är fina på sitt sät. Jag lovar dig det <3
  /NNN
 • Jag känner ungefär som du just nu. Jag vill jättegärna ändra min stil helt. Om du har möjlighet skulle du kunna testa att köpa kläder från second hand. Det är billigt och bra för miljön! Det är jättekul att testa och försöka hitta sin stil
  /hanna
 • Va dig själv!
  /Silllllllllen123
Till toppen av sidan