Panik - lämna sidan!

Jag vågar inte säga vilken musik jag gillar, hjälp!

Hej alla! Jag har ett problem kan man säga. Jag gillar mestadels musik från 80-talet och jag är 06:a! Jag vet att alla har sin egen musik stil. Men jag vågar lixom inte stå för det. Jag lyssnar mest på typ Rick Astley och lite såna låtar. Också Carola men även annat.

Jag har inte berättat för någon. Jag vågar inte använda vårt spotify ens. För jag vill inte att nån i familjen ska se. När mina vänner lyssnar på nåt och frågar vad jag tycker så är det till 99.9% dåligt enligt mig. Det frågar mig vad jag gillar men jag säger att jag inte lyssnar så mycket på musik.

Min fråga är om det är nån mer som gillar 80-talsmusik och hur ska jag göra för att våga säga? Är jag fjantig för att jag lyssnar på sån musik?

/Kille på 15 som inte vet vad han säga

Skriv ditt svar

Svar:

 • Hej, jag känner verkligen igen mig i din text. Nu är det inte så att jag gillar samma typ av musik men jag lyssnar däremot främst på 80-tals musik. För något år sedan talade jag inte om min musiksmak för någon, speciellt inte i skolan eftersom jag trodde att ingen annan lyssnade på min typ av musik. Jag ville inte skämmas. Men Istället fick jag reda på att många gillar 80-tals musik.

  Jag kan lova dig att många känner exakt som du men inte vågar säga utan låstas att de gillar ”populär musik”. Det är inte fjantigt att lyssna på sådan musik. Om någon säger det menar de inte det och vill möjligen framstå som coolare. Jag själv började berätta för mina vänner och det gick suveränt. Jag skulle föreslå att du lägger din favoritmusik i en familje-spellista och sedan förklarar din musiksmak när de blir nyfikna och det kommer på tal.
  /Kille 16
 • Nejjj, jag lyssnar på musik från 60-talet till moden musik, men ligger helt efter när folk pratar om ”modern rapp”, framför allt på svenska. Jag känner mig typ uråldrig bara av att skriva detta, men de flesta vet vilken musik jag gillar och vissa andra gillar också lite äldre musik. Den mesta rappen gör ont i mina öron, men jag respekterar såklart att alla gillar olika. Det är definitivt inte bara du som gillar äldre musik, du kommer nog också hitta någon som gillar samma musik. (:
  /06:a med bred musik smak
 • Inte jag heller!
  /Den svarta katten
 • Jag tycker att du inte behöver berätta, om någon frågar svara inte!!!!!
  /HOmosexuel
 • Sorry man, men det här måste vara det största icke problemet som finns. Jag tycker också om att lyssna på the beatles eller U2 och det kan jag stå för. Om inte dina vänner tycker att det är okej så är dom inte dina vänner.
  /Kille15
 • Jag ÄLSKAR 80-talet. Jag är född 2001 och det är det enda vi lyssnar på i min familj. Våga se charmen i ”gammalt” och lås dig inte vid alla de nyaste trenderna. Det finns inget som säger att nytt är bättre än gammalt. Våga vara du, våga lyssna på precis vad du vill. Strunta i vad dom andra gillar och ogillar för kanske känner dem precis som du. Kanske gillar dem faktiskt lite äldre musik men vågar inte uttrycka det. Visa dem hur bra musik det faktiskt finns! Både nytt och gammalt. Kanske kan du få någon annan att upptäcka 80-talets fantastiska musik. Den är ju faktiskt j****gt bra!! Du är bäst, 80-talet är grymt! Ta hand om dig
  /Anonym
 • Hej, jag förstår dig och kan relatera stort trots att jag inte lyssnar på 80-tals musik. Medans andra runt min omgivning lyssnade på svensk rapp eller amerikansk pop satt jag och lyssnade på koreansk pop, med andra ord, kpop. Detta gjorde jag före kpop blev till något stort och populärt, och därför skämdes jag så mycket att jag alltid sa till min bästa vän att jag inte riktigt visste vad det var för musik jag lyssnade på varje gång hon frågade mig det, precis som du. Men senare började jag att tänka att, om alla runt min omgivning fritt kan gå runt och lyssna på vad de än vill utan skam, varför ska jag skämmas då? Det här är vad jag gillar, varför ska jag skämmas för något jag är intresserad i? Det var så jag slutade skämmas för det jag lyssnade på och berättade för min närmsta vän om min så kallade "hemlighet", och hon accepterade det vilket en vän BÖR göra. Så om dina vänner inte gör det, då borde du verkligen inte kalla de för dina vänner. Det är svårt att plötsligt bli öppen med att du gillar 80-tals musik, det kan jag förstå! Men tänk såhär, skit i vad andra tycker! Du får gilla vart du än vill! Livet är så kort för en att tänka på andras åsikter och tankar. För så är inte åsikter ren fakta, så skit i om någon ger dig en negativ kommentar om din musiksmak.
  /07:a
 • Hahaha, asså självklart ska du stå för va du lyssnar på! Folk som bara lyssnar på ny musik är inte utbildade fan va glad att du har bra musiksmak iaf, 80-talsmusik är superior
  /metalhead
 • Jag lyssnar på rapp som folk generellt inte gillar (Drain gang), och jag berättar det ändå till folk som frågar. Om de försöker göra narr av mig säger jag bara att det är en förvärvad smak. Det är bara musik, du behöver inte vara så orolig.
  /Abduchakour..
 • Jag är 13 och har liknande problem. Jag gillar irländsk folkmusik (och om du inte tror att 80-tals musik skulle bli accepterad vete gudarna vad folk tycker om min musik). Jag tycker att du borde våga börja använda ert Spotify och på mer diskreta/passiva sätt försöka få folk att förstå litet vilken musikstil du gillar. Gör det i så hög grad som du är bekväm med.

  Som tur var började jag lyssna mer öppet på min musikstil innan jag började känna pinsamhet i hög grad. Då fick jag relaktioner snabbt och det kändes rätt pissigt. Men nu har folk vant sig, och jag med. Jag lyssnar inte längre på musik bokstavligt talat på skolgården på högsta volym, men jag lyssnar en hel del väl hemma och påväg hem från skolan.

  Om man öppnar upp sig kommer man till slut till ett stabilt läge, och man kommer tacka en själv för att ha gjort det så man inte behöver oroa sig över det hela tiden.
  /Edvin
 • Hej! Jag personligen ÄLSKAR 80-tals musik och jag är stolt över det. Varför ska någon få för sig att reta dig för att du tycker om sådan musik? Stå för det du tycker om och om någon frågar säg bara som det är! Om du känner dig obekväm med detta, ta små steg som att kanske spela upp en låt du tycker om för en av dina vänner eller börja använda familjens Spotify.

  Dina föräldrar kommer knappast håna dig för din musiksmak men om du har syskon kanske de gör det: syskon kan vara riktigt dryga ibland. Du är stark! Ta små steg så kommer du närmare målet! <3
  /Tjej 17 år
 • Jag tycker också om äldre musik, från Simon and Garfunkel och Survivor till Kate Ryan. Älskar 80-tals synthmusik också! I min gamla skola tyckte de allra flesta om äldre musik och det var någonting häftigt. Det var coolt att känna till äldre artister och låtar och så är det även på min nuvarande skola. Men man ska ju lyssna på vad man vill. Jag började lyssna på äldre musik för att jag ville bli mer allmänbildad och då insåg jag att det verkligen är min smak!
  /05a
 • Nej, det är du såklart inte. Man får tycka om vilken musik man vill, asså jag tycker om ABBA, och ingen tycker det är konstigt. Du kan säga typ på musiklektionerna vad du gillar för musik, det är ett perfekt tillfälle att prata om musik. Om nån tycker det e konstigt så strunta i dom, Hoppas det går bra❤️
  /ABBA-fan
Till toppen av sidan