Panik - lämna sidan!

Jag kan inte sluta ljuga, hjälp!

Hej, jag är en tjej på 15 år som har ett ganska pinsamt problem som jag har haft så länge jag kan minnas egentligen. Jag kan inte sluta ljuga.

Alla ljuger ju vilket jag förstår, men jag ljuger verkligen något otroligt mycket, och det är som att jag inte kan stoppa mig själv. Redan på förskolan/dagis ljög jag mer än vad jag skulle säga är normalt för att jag ville låta intressantare än alla andra och sånt KONSTANT.

Sen ju äldre jag blivit, desto mer har jag börjat ljuga. Och grejen är att jag verkligen inte menar något illa och jag vill verkligen inte ljuga hela tiden men det är som att jag tvingas att göra det.

Lögnerna som jag säger har egentligen inte någon grund och jag får inte ut något av det, mer tvärtom. Förut var de mer baserade på något, medans dom nu är helt utan anledning och det är helt omöjligt att sluta! Är det någon som har varit likadan och har några tips på hur man slutar? 

/Anonym

Svar

 • Ja, jag har samma problem men jag kan sluta men då tycker alla i omgivningen plötsligt att jag är borta. Jag är aldrig någon då men så fort jag säger exempel jag och min kompis bråkar då vänder sig alla. 
  /En 14 åring tjej
 • Asså jag tycker inte att det är något konstigt egentligen. Jag relaterar till det också. Men det handlar väl om att man inte är säker på vad andra tycker om än? Så att ifall man gör något att låta intressantare kanske dom tycker om än mer?
  /Myran
 • Har samma problem. När jag gick på dagis så ljög jag för dom andra barnen om att jag t ex hade liksom det nya Xboxet, bara för att jag ville ha uppmärksamhet och för att jag ville vara den coolaste utav alla. Sen när jag blev äldre så har det utvecklats så att jag ljuger för kompisar, vilket som gör att jag förlorat väldigt mycket vänner. Det jag ljög om var liksom helt onödiga saker egentligen.

  Nu har jag slutat att ljuga vilket som jag är glad för! Att ljuga kan leda till mycket skit. T ex som att man förlorar vänner, ingen kan lita på en för dom vet inte om det som man säger är sant eller falskt. Men det jag gjorde var att jag började tänka efter på vad jag egentligen gjorde och började berätta sanningen istället. Det har lett till att jag har väldigt mycket fler vänner! Vilket jag är evigt tacksam för :D 
  /Mj
 • Jag ljuger ofta eller överdriver mkt utan konsekvenser för det är en vit liten lögn ofta utan något illa menat, det bara slinker ur mig. Så känner igen mig. Drar ofta små obetydliga lögner. Man får jobba på det!
  /Tjej
 • Hej, anledningen till att du började ljuga är kanske på grund av att du inte är/var nöjd med dig själv; din självbild, eller inte ville att andra ska uppfatta dig såsom du redan är/var. De lögner du drar kanske håller ledtrådar till vilken person du vill bli, och genom att ständigt ha det i åtanke och på så sätt jobba mot den personligheten så kan du slippa skuldkänslor av dina lögner och kanske till och med bli mer som den person du vill bli, vilket kan leda till du ljuger mindre. Hoppas detta hjälper... 
  /Anonym
 • Jag känner personligen inte igen mig i det här, men om du vill få hjälp med att försöka träna bort det här beteendet så skulle du nog säkert kunna gå till en psykolog. Det är nog inte en bra ide med att fortsätta med det utan att försöka göra något åt det. Du skulle kunna hamna i ganska svåra situationer om du börjar säga lögner som faktiskt får konsekvenser, så jag hoppas du kan hitta något sätt att träna bort detta!
  /Tjej, 14, här för att hjälpa!
Till toppen av sidan