Hur slutar jag anpassa mig efter andra?

Hej, jag är en femtonåring som är lite av en ”social kameleont”, dvs jag anpassar mig alltid efter situationen och de runtomkring mig. Det känns alltid som att jag möter folk på deras ”nivå”. Det är bra för jag har ganska lätt att ha kul oavsett vem jag umgås med, men jag känner mig ganska ensam, för jag känner få som är ”som mig”.

Nu när jag ska börja gymnasiet vill jag gärna ha vänner som liknar mig mer. I sociala sammanhang blir jag lätt bara kompis med nån som kommer fram till mig och som jag då anpassar mig efter. Jag är inte direkt ”fake” för jag har samma åsikter osv men jag ändrar hur jag pratar och så, det händer utan att jag ens tänker på det. Och jag har svårt att själv komma på samtalsämnen som jag vill prata om.

Känns lite tomt att säga att jag ska ”vara mig själv”, för jag vet knappt vem jag är i sociala sammanhang för att jag anpassar mig så mycket och när jag är ensam gör jag ju saker som man kan göra själv, t ex läsa en bok. Ska jag försöka komma på ”vem jag är” för att kunna visa det för andra? Och hur gör jag det i så fall? Eller har nån något bra knep för att skaffa bra vänner?

/Olivia

 • Hej, låter bekant, du är inte den enda som anpassar sig. Det är en bra egenskap att kunna göra det. Man kommer överrens med många människor, men det behöver inte betyda att man är vän med alla. När är man sig själv egentligen? Personligheten är som en palett med färger. Med de färger man har så kan man blanda olika nya nyanser. Man visar helt enkelt olika sidor utav en själv, men inte alla på en gång. Alla måste inte ha så starka personligheter. Du ser kanske inte din egna lika starkt som du ser andras, men andra ser din. Man måste inte ha jättestarka åsikter elr intressen för att ha en personlighet. Med tiden formas den.
  /Interrailarna
 • Förstår verkligen hur du menar för jag har varit sådan i nästan hela mitt liv. Det jag gjorde var att fortsätta som jag alltid gjort samtidigt som jag försökt hitta saker som gör mig till mig, exempelvis intressen, specifika åsikter, värderingar. När du känner att du anpassar dig efter någon i din umgängeskrets, ta ett steg tillbaka och fundera: ”tycker jag verkligen som den här personen?” ”är det någonting med det här (vad det än är) som jag tänker på på ett annat sätt?”. Liksom hitta dig själv genom att ifrågasätta det de tycker tyst för dig själv.

  Du kanske inser att du har mycket gemensamt med de eller att det de sagt är sådant som du på något sätt ”kopierat”. Vet inte riktigt om du förstår hur jag menar, men jag hoppas det kan hjälpa. Oavsett hur du gör så kommer du komma över människor som är rätt lika dig själv, utan att du ens behöver försöka. De vänner som är ytliga kommer en efter en till slut att bara bli en i mängden medan de sanna vännerna stannar kvar och kommer vara de som verkligen betyder något :)
  /Kille, 20
 • Hej Olivia! Jag tycker att du ska försöka tänka efter vem du är och vad du tycker om att göra. Om du känner att du behöver hjälp att hitta dig själv kanske du kan prata med till exempel en kurator på en ungdomsmottagning. När du känner att du har hittat vem du är så försök att visa det för andra. Du kanske kan börja lite försiktigt med att berätta om dina intressen och vad du tycker om att göra. Lycka till!
  /Anonym

 

Till toppen av sidan