Panik - lämna sidan!

Hur ska jag göra för att inte uppfattas som konstig?

Hej, jag har ett problem. På något sätt känner jag att jag beter mig konstig ibland. Då och då kan jag missförstå andra och vara otydlig med vad jag menar så att andra inte förstår (men i mitt huvud är det tydligt). Men jag kan också säga saker som jag går runt och tänker på i dagar T.ex "Åh varför sa jag det där, tänk om hen tycker jag är jättekonstig nu och aldrig kommer vilja prata med mig igen"

Det enda jag kan tänka på är hur andra ser mig, för jag vill inte vara ogillad även om jag inte gör något fel. Det blir liksom stressigt och ger mig mycket ångest. Gråter och oroar mig för hur andra ser mig konstant. Tankarna tar bara över. "Vad händer om de ogillar mig" är exempel på vad som snurrar runt i mitt huvud.

När jag frågar mina närmaste kompisar ifall jag är konstig så har jag alltid fått svaret "Nej" eller "Du är konstig på ett bra sätt". Jag vet inte vad jag ska göra, för jag vill inte uppfattas som konstig. Det känns som att det är en del av mig och jag avskyr den mer än allt annat, för det är inte så jag vill vara.

Vad ska jag göra för att bli bättre på att kommunicera och ändå känna mig bekväm med mig själv?
/Övertänkaren

Svar:

 • Förstår dig precis och lider av exakt samma sak. Tror många känner så. Jag har inte riktigt ett jättebra svar, men försök att fokusera på att den andra personen ska visa sig som en bra person/icke konstig person för dig, istället för att tänka att du behöver leva upp till den personens förväntningar.

  Så att du istället fokuserar på vad den personens gör och inte på vad du gör. Sedan tycker jag att du inte behöver vara så hård mot dig själv, vilket jag också bör träna på. Hoppas du fattar lite vad jag menar:)
  /E
 • Hej. Jag är en tjej som känner igen mig i det här. När jag gick i sexan och precis hade bytt skola försökte jag göra mig till så att jag skulle passa in. Det slutade med att jag verkade vara dryg och fejk. Till slut fick jag nog och försökte bara vara mig själv även fast jag kände mig konstig.

  Det var väldigt skönt att kunna skratta på riktigt åt skämt istället för att vänta på att alla andra skulle börja skratta. Så mitt svar är att bara vara dig själv, då kommer allt att gå jättebra och du till och med kommer bli beundrad av andra som känner sig osäkra i sig själva.
  /Emilia
 • Alltså ingen är konstig på något sätt! Du är du och va glad över det. Om folk tycker att du är konstig bryr dig inte för att du är du och det är inget fel❤️
  /Tjej med självförtroende
 • Men herregud, ibland känner jag samma sak! I skolan, hemma, när jag pratar med mindre barn, kompisar eller bara den snygga killen i 3:je ring haha. Under hela min skoltid har det hänt att jag många ggr har sagt fel saker vid fel tillfällen och skrattar högt åt saker andra ksk inte tycker är lika roliga som jag.

  Jag har nåt för tillexempel dåliga skämt, vilket ofta är ganska stelt när jag reagerar som jag gör och alla runt omkring får något konstigt i blicken av det. Sedan handlar det om nervositet inför främmande som får mig själv att se mig som dålig eller pinsam, vilket för mig är jobbigt och jag tänker på det ett rätt bra tag därefter.

  Så jag håller helt med dig om att det är jobbigt, men under alla år (😅) som jag tagit in det och accepterat så har jag förstått vad som är okej att säga och inte. Dock är det inte en bra egenskap men det hjälper.
  /Jossan....No Signal
 • Bara att vara sig själv så löser sig allt:)
  /Konstig tjej
 • Jag mådde såhär och hade de här tankarna för ungefär ett år sen. Ibland passar man inte in och det är okej och oftast passar man in mer än man själv tror men tro mig INGEN tycker du är lika konstig som du själv tror och oftast märker inte ens människor det man själv går och grubblar på i flera dagar efteråt. Jag har inte de här tankarna längre och det som hjälpte mig var att ta en paus från mina vänner eftersom jag märkte att jag var mest orolig för att uppfattas som konstig av dem även om de var de närmaste jag hade då. Det hela slutade med att jag började vara med andra personer och nu bryr jag mig knappt alls om vad människor tycker, jag kanske är skum men det är även alla andra. Jag har mina nuvarande vänner och de gillar mig för den jag är och inte för någon jag försökte skapa. Vet inte alls om detta hjälpte men lycka till!
  /Elsaelsan

Mer på UMO

Självkänsla och blyghet

Här kan du hitta innehåll om självkänsla och blyghet.

Tips för att må bättre

Här hittar du tips för att må bättre.

ArtikelOm du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Till toppen av sidan