Panik - lämna sidan!

Hur ska jag få mina föräldrar att förstå att jag är ickebinär?

Hej! Jag är en ickebinär person och har förklarat för mina vänner om det och de tyckte det var okej och accepterade mig. Men när jag berättade för mina föräldrar verkar de inte respektera att jag vill bli kallad hen och bara vara jag och inte vara ett kön. Dem säger bara att det är ett begrepp och att jag kommer att bli helt ensam om jag identifierar mig som ickebinär. Just nu är jag ickebinär i hemlighet inom min kompiskrets alltså har jag inte kommit ut än. Min föräldrar blir arga när jag försöker förklara för dem att jag inte är flicka och inte pojke. I deras värld finns det inget mittemellan könen. Jag behöver hjälp i hur jag ska få mina föräldrar att förstå vem jag är.
/En oaccepterad ickebinär

Svar:

 • Först och främst så kommer du INTE att bli helt ensam om du kommer ut som ickebinär, faktum är att det kan ge dig nya vänner i nya gemenskaper! Dina föräldrar behöver nog bara smälta det hela et tag, de vill ju ditt bästa och att du ska vara lycklig.
  /Ickebinär fam
 • I det här fallet är det du som är mogen och dina föräldrar inte, det var väldigt modigt av dig att berätta för dem hur du känner dig. För den lite äldre generationen kan det vara svårt att acceptera nya könsidentiteter så låt det bara sjunka in ett tag. Jag har inte kommit ut helt och hållet själv( är också ickebinär) men jag droppar hintar hela tiden med hur jag klär mig och förhåller mig till saker och ting, på det sättet mjukar jag liksom upp min omgiving och mina föräldrar har nog börjat fatta vid det här laget ;) Hoppas det blir bättre och sluta inte kriga förän du har vunnit!
  /Stolt över dig:)
 • Jag har en kompis som är ickebinär/trans, hen har inte berättat för sina föräldrar för hen tror att hen kommer bli utkastad ur sin familj. Hen är rädd, hen har också en bror som är trans som inte vill berätta. Jag själv tycker att du ska få berätta ditt först o sen låta dom säga sitt, säg att du vill bli accepterad av dina föräldrar. Om de inte accepterar dig så får du leva med det alla kommer inte vara på ens sida hela tiden. Hoppas det går bra.
  /gillar att hjälpa till:)
 • Du kan testa att berätta för dina föräldrar att dina kompisar visst accepterar dig och att du inte vill vara med personer som inte accepterar dig (du får se hur mycket du vill säga det sista i och med att dina föräldrar kan bli stöta av det eftersol de inte accepterar dig). Du kan också skicka några länkar med information om ickebinära och könsroller t.ex att kön (gender) är en social konstruktion och att det därför tekniskt sätt inte finns alls. Och det finns många studier om olika saker som har med trans personer (includerat ickebinära) att göra och hur föräldrar kan påverka ens mentala hälsan drastiskt beroende på om de är accepterande eller inte. Jag hoppas att du mår bra kom ihåg att det inte är något fel på dig. Var försiktig med dina föräldrar om du tror att de kan behandla dig dåligt (utöver att misköna dig) då ska du ta det försiktigt så att du inte kommer till skada.
  /Ickebinär
 • Hej! Du är modig som vågat berätta. Och att ens föräldrar inte verkar se några andra kön en hon och han är nog inte så ovanligt, för när de växte upp var det en självklarhet. Mina föräldrar tycker i alla fall så. Men det är ju fel. För man är ju den man är. Och om man inte känner sig som tjej eller kille, är man inte heller det.

  Jag tycker att du ska prata med en skolkurator, eller någon annan vuxen, så kan du nog få hjälp. Och förklara för dina föräldrar hur du känner och att du verkligen kräver att bli accepterad, som du är. Efter ett tag kommer de nog inse, att du är icke binär, på riktigt. Och jag hoppas de kan acceptera dig. Lycka till!

  PS. Kom ihåg att dina föräldrar säkert älskar dig lika mycket, de är nog bara ovetande om det mesta inom hbtq+
  /Lycka till!
 • Du kan testa att skriva ett brev eller spela in din röst eller vad som passar dig bäst och förklara hur du identifierar dig en gång till utan att ge dem möjligheten att påverka vad du säger samtidigt som du för tid till att tänka igenom formuleringar av meningarna så att de blir lättare för dem att förstå. Samtidigt så kan du förklara i brevet/inspelningen/mm hur deras respektlöshet tar och påverkar dig. Min erfarenhet med oaccepterade föräldrar är att det funkar mycket bättre när jag kan ha monolog med dem även om jag har fått lära mig att de inte alltid står på min sida (utan deras homofobiska religion) så kunde jag åtminstone nå fram till dem på ett helt annat sätt än när vi pratade ansikte mot ansikte.
  /lesbisk demiagender
 • Hej, Jag förstår att det är tufft att dina föräldrar inte förstår din könsidentitet. Men du kommer inte bli ensam kring detta, dina nära vänner har accepterat och respekterar det. Dina föräldrar kommer från en generation där det råder okunskap vilket går ut över dig. Det är jättetråkigt att deras okunskap påverkar dig negativt. Det du kan göra är försöka utbilda dem i frågan om du har energin. Det finns många källor på nätet du kan skicka till dem. Du ska inte behöva identifiera dig med ett kön som du inte är för andras bekvämlighetsskull. Du ska göra exakt det du känner och mår bra av. Du är stark och modig <3
  /Snäckan och Lolita
 • Kan du prata med någon annan vuxen? Antingen nån du känner eller nån i elevhälsan. De kan stötta dig och ge dig råd hur du ska göra. Jag är inte ickebinär själv men bi. Hoppas att det löser sig för dig!
  /15-åring
 • Jag tycker att du ska vara dig själv och jag tror bara att dina föräldrar behöver komma över det
  /stella

Mer på UMO

Egna berättelserJag är den jag är - ickebinär

Jag har alltid haft klänningar och jag har aldrig haft problem med min kvinnokropp. Men i mina drömmar är jag man. Om jag gör något sexuellt så kan jag liksom inte onanera för att jag tycker att det är för obehagligt. Jag drömmer om min penis. Jag gillar mina bröst men jag vill liksom inte visa mer än så för min partner. Min mamma säger att jag borde identifiera mig som ickebinär, vilket är något som jag alltid har gjort när jag sagt att jag är jag.

ArtikelTrans och cis

Det går att fundera mycket över om man är kille, tjej eller något annat. Du kan kallas för transperson om något inte känns rätt, eller om du inte trivs med det kön andra säger att du har. Du kan kallas för cisperson om det kön du känner dig som också är det som står i ditt pass och är det andra ser dig som.

ArtikelUMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Till toppen av sidan