Panik - lämna sidan!

Hur ska jag berätta för familjen att jag är lesbisk?

Jag är lesbisk och är ihop med en tjej (är en tjej också)! Jag vet inte hur jag ska berätta för min familj/släkt! De håller hela tiden på ”när ska du skaffa pojkvän” eller ”har du hittat den rätta killen än”! Det är väldigt jobbigt men jag vågar inte berätta! Jag vet inte hur de kommer att reagera, speciellt min storebror! VAD SKA JAG GÖRA, SNÄLLA HJÄLP!
/Anonyn 15-årig tjej

Svar

 • När jag kom ut till min familj tror jag redan att de visste eftersom jag hela tiden pratade om tjejer och hade en stor pride flagga på väggen, men om de inte vet tycker jag att du kan göra så här: OBS! Kom bara ut om du känner dig trygg, det är inget måste! Om någon frågar om du har fått en pojkvän svarar du bara ja, sedan tar du namnet på din flickvän. Om ingen frågar och du vill berätta för många samtidigt kan du kanske göra en fin middag och säga det snabbt! JAG VET ATT DU VÅGAR
  /GAYTJEJ
 • Jag har ett tips. Berätta för någon du litar på fullt ut och be om hjälp. Men kom ihåg att du inte måste berätta om det är jätte jobbigt, dom kommer nog förstå om ett tag.
  /Tjej
 • Om du vill ha något ”roligt” sätt att säga det på så kan du vänta till någon frågar när du ska skaffa kille igen och svara ”jag tror min flickvän skulle bli lite upprörd om jag gjorde det”, eller något liknande. Kan kanske kännas bättre, vet inte, har aldrig känt ett behov av att ”komma ut”.
  /Bi
 • Ta reda på vad de tycker i HBTQI+-frågor, till exempel om det är något om det på nyheterna kan du lägga en kommentar och se vad de svarar. Du kan ta hjälp av till exempel skolkurator eller ungdomsmottagning om du tycker att det känns svårt. Du behöver inte säga det öga mot öga om det känns för jobbigt, utan du kan skriva ett brev som de kan läsa när du inte är med dem så kan de få tänka över det själva en stund.
  /Hj
 • Hej jag tror att det änklaste är att du fixar te.x en middag för dina föräldrar och din flickvän och så säger du bara som världens enklaste sak "min flickvän kommer hit på middag". Jag tror (om jag kollar på min egen släkt) att din släkt säger så bara för att retas/skoja min släkt gör så mot mig fast jag vill leva utan partner. Gör det inte till en för stor grej. Ta hand om dig, hoppas det löser sig.
  /Anton 14år
 • Fattar att det är jobbigt men bara du känner din familj. Är dom homofobiska så kanske du ska vänta med att berätta men om inte så är det show time satt säga. Nä men om du inte vågar så vänta. Du måste inte berätta nu. Jag menar något privat får man väl ha.
  /14 men väldigt erfaren;)
 • Våga ta steget! Om du vågar (och om din flickvän är bekväm med det) så skulle du bara kunna ta med din flickvän hem till din familj och säga ”det här är min flickvän!” och inte göra en big deal av det! Om du är orolig för att någon i din familj är homofobisk så kan du försöka droppa lite kommentarer om hbtq grejer, tex säg att nån i din skola kommit ut som lesbisk eller säg typ ”visste ni att homosexualitet klassades som en sjukdom tills 1979? Är inte det sjukt?” och se vad dom svarar! Men kom ihåg att även om nån skulle säga något dåligt om det så kan det ändras om du säger att du är hbtq, eftersom att du är deras familjemedlem! Dom kommer älska dig oavsett! Att du är lesbisk är något du ska vara stolt över❤️
  /18årig lebb
 • den va jobbig. Men jag tycker att du berttar när du e redo, du är kingen med K. de är moddigt att du vill komma ut men ta de i din takt
  /Emelie
 • Hej, jag tycker bara att du ska berätta för dom måste ju förstå att du inte vill ha en kille, så jag tycker att du bara ska berätta att du är lebb. Jag ve5 att de kan vara jobbigt men bättre sent än aldrig bruka man säga. Men annars skriv typ ett brev men det skulle nog vara lättare att bara säga - mamma, pappa jag är lebb och ni får ta de för att jag gillar tjejer.
  /Tjej 13 år
 • Hej! Jag tycker att du ska tänka efter hur det skulle kännas bäst för dig att berätta för dom. Om det känns för jobbigt att säga det ansikte mot ansikte så kanske du kan skriva ett brev eller ett sms. Annars ta mod till dig och säg det direkt när dom frågar. Till exempel när de säger "När ska du skaffa pojkvän då?" så kan du svara typ "Aldrig för jag har en flickvän". Ett annat förslag är att ta med henne hem och presentera henne för din familj. Din familj måste acceptera dig oavsett om du gillar killar, tjejer eller båda. Du kan ju liksom inte rå för dina känslor och din familj måste ju vilja att du ska vara lycklig. Lycka till 💜
  /Anonym tjej
Till toppen av sidan