Panik - lämna sidan!

Hur håller ni er motiverade med hemstudier?

Nu med hemstudier fram till den 24:e januari och antagligen större delen av vårterminen. Så undrar jag hur ni gör för att hålla er motiverade och fokuserade hemma? Jag personligen tycker hemstudier är segt och blir distraherad, rastlös och omotiverad när jag bara är hemma. Har ni tips på hur man kan hålla uppe motivationen och minska stressen av att bara vara hemma? Hur lägger ni upp era dagar och studier? Tack på förhand!
/17-åring 

Skriv ditt svar

Svar

 • Gå ut på promenad på raster eller efter skoldagen (men håll avstånd), det är det bästa tipset som jag kan ge
  /Göteborgskillen
 • Hemstudier är som de är. För vissa funkar det bra, för andra inte. Tyvärr så kan vi inte göra så mycket i dessa prövande tider. Det enda man kan göra är att anpassa sig så gott det går. Allt går bara man vill. Det låter kanske inte så roligt, men det är tyvärr den verkligheten vi lever i. Men prova dig fram, se vad som funkar bäst för dig.
  /Koniklijke 
 • Jag måste själv göra mig intresserad i det jag håller på med för att hålla ett bra tempo och slippa skolkänslan. Gör dig intresserad.
  /Alvaa
 • Hej! Tror det är många som känner så för tillfället under denna pandemi. Mina tips är att skaffa ett grupprum vid sidan om studierna med dina klasskompisar om man har socialt behov. Försök att tvinga dig själv att gå ut och ta en nypa friskluft, det hjälper mer än man tror. Och för mig så hjälper det att ha något litet att äta eller dricka som man själv uppskattar.
  /ettapluttare
 • Jag tipsar att ha dagen som vanligt att vakna samma tid äta samma tid och att jobba på ett plats som du är bekväm i och kan fokusera på.
  /Noa.L
 • Jag själv har också jättesvårt för att hålla fokus. De ända tipsen jag kan ge är att: Du är ute någon gång under dagen minst. Ät frukost, lunch och middag vid dem tiderna du brukar. Planera vilka uppgifter du ska jobba med och följ planeringen. Håll mobilen långt borta när du har lektion.
  /naturtjejen
 • Hej! Jag pluggar på universitetet och har också distansstudier och det är svårt för en som mig som har svårt med självdisciplin. Jag har försökt hitta någonting som fungerar någorlunda bra för mig. Tillexempel så vet jag att jag är bäst på att plugga em/kväll och därför brukar jag inte börja före efter lunch. Detta är då möjligt om man inte har så mycket obligatoriska lektioner under dagen, vilket kanske inte oftast är fallet på gymnasiet. Ett annat förslag som funkar för mig är att göra listor och lägga upp en plan på vad jag ska göra vilka dagar. Men jag skulle tipsa dig om att hitta en metod som funkar för dig, samt att ta pauser med promenader, ät god och bra mat, belöna dig med någon chokladbit då och då. Mobilen är dessutom en tjuv och tar mycket uppmärksamhet, så lägg bort den när du ska plugga. Lycka till!
  /Kajsa, 21
 • Hej! Håller verkligen med om att det är svårt. Själv pluggar jag på universitetet så jag har haft distans sedan mars. En grej jag började med tidigt var "att gå till jobbet" dvs gå ut på en kort promenad innan jag börjar plugga. På så sätt kan jag skilja på ledig tid och pluggtid. Jag gör också samma sak när jag slutar för dan. När man väl pluggar gäller det att fortsätta hålla det lediga på avstånd. Alla har förstås inte den möjligheten men om du sitter vid ett skrivbord så försök att bara ha skolgrejer på bordet. Ordning i rummet hjälper såklart också men om man som jag tycker det är tråkigt att städa kan man iaf prioritera pluggytan. Sen vet jag att vissa mobiler (åtminstone OnePlus och Samsung) har arbetslägen som låter dig välja vilka appar som ska vara låsta under dagen. Hjälper galet mycket. Viktigast av allt. Det här är svårt och ibland går det inte som man vill och det är helt okej det också. Stort lycka till med studierna!
  /Kille, 21
 • Något som har hjälp mig väldigt mycket är att skapa en gruppchatt med några kompisar och kunna fråga varandra skolrelaterade saker där, ibland ha igång ett samtal. Genom att prata med studiemotiverade kompisar är det mycket lättare att själv jobba. Var bara noga med att det endast är för skolrelaterade saker, annars blir det lätt en distraktion... om man jobbar på datorn rekommenderar jag att ha chatten uppe där så att inte mobilen distraherar
  /Gymnasieelev
Till toppen av sidan