Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur får man ögonkontakt?

Alltså jag har så sjukt svårt med ögonkontakt, verkligen det värsta jag vet! Hur kan jag bli ”bättre” på det?
/Tjej 06

Svar:

 • Du kan nog kanske försöka att kolla personen i ögonen när du pratar med hen med att göra det lite först och sedan göra det längre och längre. Föressten det kanske går bort med tiden. Var inte orolig.
  /Tjej 16 år
 • Att ha svårt med ögonkontakt är vanligt om man är på autismspekrat. Kolla vad mer som är vanliga kännetecken och tycker du att det kanske passar in på dig tycker jag du borde prata med dina föräldrar om att göra en utredning. Att få en diagnos kan hjälpa massor (har själv add och dyslexi)
  /Kille, 22
 • Hej! Det viltigaste med ögonkontakt är självförtroende. Kolla personen i ögonen men om du inte klarar av det så kan du kolla på personens ögonbryn eller mellan ögonbrynen
  /random person
 • Öva med hjälp av stirrleken.
  // Professionell ögonkontakthållare
 • Jag har också jättesvårt med ögonkontakt och blir helt svettig i kroppen när jag kollar in i någon annans ögon. Det du kan försöka göra är att typ kolla mellan deras ögon eller i pannan på dem, då märker de nog inte det. Om den gör det o frågar kan du ju bara säga att du inte gillar ögonkontakt.
  //Tjej
 • Jag fattar vad du menar, det är samma sak för mig. Jag försöker nu att ha ögonkontakt först när jag pratar med personen, men jag kollar sen iväg för det käns konstigt
  /15årig tjej
 • Du kollar dem in i ögona.
  /Elias afen
 • Det är samma sak för mig, det är sjukt svårt! Men jag brukar försöka och pressa mig själv, det har faktiskt blivit bättre! Jag har själv autism vill bara påpeka det😊 Kanske inte bästa svaret nånsin:)
  /Tjej 2010
 • Först och främst kan du berätta för andra att titta i ögonen är svårt för dig. Öva genom att ha kort ögonkontakt om det går. Du kanske vill ta upp det med din skolsjuksköterska eller skolkurator, speciellt om sociala relationer känns besvärliga annars. Då kan saker kanske klargöras så att du kan få hjälp och stöd.
  /Hanne
 • Stirra bara in i ögonen och le mystiskt.
  /Stirraren
 • Man börjar kolla på hen utan att hen vet det, och sen om hen kollar på dig så kan du kolla tillbaka. Så är ögonkontakt tror jag.
  /Lara
 • Hej, jag är en tjej som haft social ångest i ett väldigt långt tag och ögonkontakt var nog det värsta för mig. Oftast är det osäkerhet som får en att ha det svårt med ögonkontakt, därför är det viktigt att ha självförtroende till att börja med. Jag gick över detta problem genom att kolla på "ögon-kontakt-träning" videor som finns på YouTube. Rekommenderar stort då detta verkligen hjälpte mig. Sedan går det alltid bra att kolla någon i ögonbrynen istället och ha fokus där. :)
  /13
 • Typ testa att le eller titta hela tiden tills hen tittar tillbaka.
  /Narnia
 • Titta personen mellan ögonen, mitt i pannan. Det är ett gammalt trick.
  /23
 • Du kan börja med att tänka "Jag provar att kolla på hens ögon en kort stund och sedan vänder blicken" sen fortsätter du så. Tänk på att du alltid har chansen att titta bort och titta igen. Titta in i ögonen och sedan åt sidan av personen. Det är vanligt att man inte stirrar på personen man har ett samtal med. Tipset är att göra detta med en förälder, vän eller någon annan som du är nära med. Även om du redan kan göra ögonkontakt med dem du är nära med är det bra att träna på dem så det blir enklare att träna sen på andra. Lycka till!
  /en stressad själ som har matte imorgon
 • Hej du! Kan kännas svårt med ögonkontakt ibland, men försök att inte övertänka. Finns mycket att spekulera kring och vad som skulle kunna gå fel, men egna dig åt mer produktiva grejer. Att få ögonkontakt kan kännas pinsamt men är oxå ett sätt att visa intresse, antingen för person, samtalsämne osv. Prova ögonkontakt i allmännasamanhang, kolla syskonen i ögonen någon extra sekund och försök få in någon form av vana ! Inget är pinsammare än vad man gör det ! Försök att inte göra någon deal av det !! Istället försöker du se folk i ögonen någon sekund per dag och öka sedan på ! Allt löser sig ! Nemasproblemas !!!!
  /Mallanpallan
 • En person jag känner nämnde att man kan kolla precis emellan personers ögon. Du vet, typ emellan ögonbrynen, istället för att hålla rak ögonkontakt. Jag föreslår att du testar det och ser om det känns bekvämare!
  /Tjej, 15
 • Du kan testa att kolla ovanför ögonen typ i pannan mellan ögonbrynen, då ser det ut som att du kollar i ögonen men du gör inte det egentligen
  /Smart tjej
 • Det är inget fel med att tycka att det är svårt att delta i sociala situationer. Bara träna!
  /Hatari är bäst
 • Övning ger färdighet! Eller tja, man får träna upp sig lite socialt och lära känna omgivningen. Jag suger på att veta vars jag ska titta om det är främmande i närheten och jag inte pratar med någon. Vars ska man liksom titta?
  /Anonym

Mer på UMO

ArtikelAtt vara blyg

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.

ArtikelSjälvkänsla

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla är när du vet att du är värdefull precis som du är. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket vad andra tycker, eller att du ställer för höga krav på dig själv.

ArtikelTips för bättre självkänsla

Här får du tips på saker du kan göra själv för att stärka din självkänsla. Tipsen handlar till exempel om att träna på att tänka annorlunda, om du ofta har negativa tankar om dig själv. Det allra viktigaste är att du är snäll mot dig själv och inte dömer dig själv.

Till toppen av sidan