Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hen, han eller hon - hur frågar jag om någons pronomen?

Hej hej,
Jag är en cis-tjej som undrar två saker.

 1. Hur känner ni när någon frågar efter ert pronomen? (Dvs. hen, hon, han). Jag har ibland träffat personer där jag inte kan se direkt vilket kön hen har. Då vill jag så gärna fråga, men vågar typ inte ifall de skulle ta illa upp.

  Själv skulle jag nog bara uppskatta omtanken, men det beror väl på från person till person. Hur skulle du reagera om du fock frågan?
 2. Hur frågar man på ett sätt som visar att man bryr sig om att säga rätt pronomen, och som inte är förolämpande på något sätt? Det känns alltid lite som att jag går på tunn is bland transpersoner och ickebinära, just eftersom jag är så rädd att säga fel pronomen eller verka otrevlig på nåt sätt. 

  Jag vill ju visa att jag accepterar dem utan att göra en grej av det. Här får ni gärna ge mig tips!

Jag vill ärligt talat bara höra vad ni tycker om detta, gärna om du är ickebinär eller trans. (Jag hoppas att alla tar detta på ett bra sätt, jag vill gärna bli mer bildad kring såna här frågor).

/Kramen <3 17 år

Svar

 • De som jag känner har inte tagit illa upp när jag frågat (alltså transpersoner) utan bara varit glad att jag bryr mig. Hur man ska fråga vet jag inte riktigt men bli inte sån som "ja men de accepterar jag helt jag känner flera som är ickebinära" det vet jag själv är irriterande. Så försök bara att inte göra en big deal av det så är det nog lungt:)
  /14år och pan
 • Du kan börja hänga med hen. Det kan funka om du typ börjar prata och ringa hen. Testa gärna det.
  /Mellisa
 • Är cis själv, men enligt en transperson jag känner är det bäst att bara fråga rakt av. Det behöver inte bli en stor grej sålänge du har lite chitchat med personen innan du frågar. Som en annan person redan svarat blir de nog glada över att du bryr dig, även om de kan bli generade!
  /Tim, 17 år
 • Jag har en gång fått frågan på en kurs, vilket pronomen jag vill tilltalas med. Då var det en del av en presentationsrunda. Jag vart bara glad att hon som ledde det brydde sig om det, även om det inte är någon som har tagit fel på mitt pronomen. Man kanske bara kan säga: "Vad är ditt pronomen. Jag vill inte såra dig genom att eventuellt använda fel".
  /Cis-tjej 14 år
 • Min vän är trans (biologisk kille) och hon gillar inte när någon kallar henne för "hen" eller "han", det kan hon bli lite irriterad på. Förlåt om jag inte riktigt svarade på din fråga ...
  /Minoo
 • Det är bara att fråga liksom "vilka pronomen använder du?" Det behöver inte vara en så stor grej, ba ta d lungt när du frågar.
  /poopsock420
 • Du kan säga såhär "Jag vill inte att du tar illa upp men vad är din pronom, så att jag kan säga rätt pronom så du känner dig bekväm" hoppas det. 
  /Moa

Mer på UMO

Egna berättelserJag är den jag är - ickebinär

Jag har alltid haft klänningar och jag har aldrig haft problem med min kvinnokropp. Men i mina drömmar är jag man. Om jag gör något sexuellt så kan jag liksom inte onanera för att jag tycker att det är för obehagligt. Jag drömmer om min penis. Jag gillar mina bröst men jag vill liksom inte visa mer än så för min partner. Min mamma säger att jag borde identifiera mig som ickebinär, vilket är något som jag alltid har gjort när jag sagt att jag är jag.

UMO-poddenAtt vara trans

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

Till toppen av sidan