Du med autism, hur var utredningen?

Om du är autistisk, hur gick utredningen till? Vad gör man? Hur lång tid tog det? Hur startades utredningen? Altså var de ni själva som sökte hjälp, föräldrarna eller skolan?

/Nån som undrar

Svar:

 • Hej! Jag har autism och ska försöka svara på dina frågor från mitt perspektiv. Testen, tex lägga pussel, lyssna på ljud osv. För mig tog d några veckor fick gå till BUP ett par gånger när jag utredes. Jag gick redan på bup och prata med en person där och hon prata även med min mamma. Hon märkte d va något med mig så hon skicka mig till en som starta utredningen. Sen efter några veckor fick jag redan på att jag har aspeger.
  // en tjej med autism
 • Jag har inte börjat utredas än. Men min mamma kontaktade skolan och bad dom att utreda mig. Sen började det bara. Har fått träffa kuratorn och en läkare på vårdcentralen hittills. Man berättar om vad man har svårt för och hur ens dag ser ut. Sen sa dom att på utredningen kommer man få göra olika tester som visar om man har Aspergers eller vilken typ eller grad man har! :)
  /PÅ
 • Jag sökte hjälp själv på grund av mitt dåliga mående. Psykologen bedömde att hon kunde se autistiska drag hos mig, så det startades en utredning för både autism och ADHD. Det tog ungefär 1 månad, men då var det väldigt intensivt; ungefär 2-3 gånger i veckan. Jag fick göra olika tester, till exempel: allmänbildningstest, repetera långa nummerordningar, kolla på film och bedöma vilka känslor personerna visar och vad de menar med sitt kroppsspråk, koncentrationstest, och många fler. Testerna var rätt jobbiga och tog mycket energi. Om du ska göra en utredning så önskar jag dig lycka till!
  /Anonym
 • Jag trodde att jag först kom till bup för att bli utreden för depression och få hjälp med mitt självskade beetende. Jag gick till bup en gång i månaden för att prata och svara på frågor och så börja jag undra varför det tar sådan tid att se ifall någon har depression.

  Men ungefär 5-6 månader in så fick reda på att jag inte var där för att bli utred för depression och så visste jag inte längre varför jag var där. Men efter 8 månader så diagnoserade det mig med aspberger. Jag blev ganska paff och trodde att de hade fel diagnoserat mig först, och jag kände mig som en annan person.

  Men det absolut värsta var att jag inte fick någon hjälp alls efteråt. Även min kurator på skolan tyckte att det var jättedåligt av dem. Dom bara slängde på en diagnos med ett papper som skulle fungera som en manual och inga fler pratsektioner efter det. Ja så det var det kortaste jag kunde skriva om min upplevelse på bup. Hur går det för dig?
  /Fick min diagnos för 2 månader sen och är 17 år...
Till toppen av sidan