Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Är jag asexuell eller handlar det om mitt självförtroende?

Ni med lågt självförtroende - hur ser ni på sex? Jag har svårt att någonsin se mig själv ha sex med någon. Jag har alltid trott att det är på grund av problem när det kommer till kroppsuppfattning och självförtroende, men nu har jag börjat fundera på om jag kanske är asexuell. Hur upplever ni sexuell attraktion, framförallt ni som har dåligt självförtroende? Kan ni se en person och känna för sex trots dåligt självförtroende?
/Tjej, 18

Svar:

 • Måste bara skriva att jag känner exakt samma! Jag vet inte alls om det är pga min självkänsla längre. För med åren har det blivit bättre och jag mår riktigt bra. Men känner inte alls för att ha sex med någon.
  /Tilda
 • Jag har hyfsat dåligt självförtroende. Jag kan ”se” mig själv ha sex med någon i framtiden, däremot har jag svårare att tro att någon vill ha sex med mig så på det sättet är det lite svårt att tro att jag faktiskt kommer ha sex. Jag vill prova däremot.
  /23
 • Jag är antagligen den fulaste i rummet och har ganska dåligt självförtroende... Det är en svår fråga, jag har svårt att se mig själv ha sex med någon för jag aldrig haft det innan. Däremot vet jag att ganska många killar vill ha mig (och andra tjejer såklart), endast för att man typ utstrålar oskuld och de vill ta oskulden typ, det har gjort att jag backat då jag vill ha en "kärleks" attraktion till första personen. Killars beteende mot mig har fått mig att tro att jag är asexuell, men det varade bara under några månader. Trots mitt dåliga självförtroende så känner jag nu mera inga problem med att jag har sex eller att någon vill ha sex med mig. Men jag tror inte jag hade vågat visa min runda mage när det väl kommer till kritan lol Hoppas du fick svar på din fråga
  /en annan tjej, 18
 • Jag är själv asexuell så jag tänkte att jag kunde dela med mig av mina erfarenheter. Måste först bara säga att inga asexuella personer känner på exakt samma sätt eller har samma erfarenheter. Asexualitet innebär att man inte känner sexuell attraktion. För mig innebär det att jag aldrig har haft en crush eller blivit kär. Jag kan se att en person ser bra ut men jag får liksom aldrig en impuls att agera på det.

  På högstadiet tyckte jag detta var jobbigt. Jag kände mig annorlunda och utanför när mina vänner pratade om vilka de tyckte om för jag kunde inte alls relatera. När jag berättade vad jag kände trodde de inte på mig och tillslut valde jag bara ut någon i klassen och låtsades vara kär i honom. Genom att läsa mer om asexualitet och andra asexuella personers erfarenheter kunde jag tillslut hitta mig själv. Hoppas detta kan ge dig lite insikt.
  /Lisa, 18
 • Jag skulle säga att det handlar mer om vad du *vill* än om vad du kan se dig själv göra. Ser du någonsin någon och tänker "hen är skitsnygg jag skulle vilja vara med hen!"? Eller ser du när några gör det i en film och tänker "det där skulle jag vilja göra!" eller "jag önskar att jag var där istället för henne!"?

  Många asexuella har inget emot det, de känner bara ingen attraktion på det sättet. Ändå kanske de blir attraherade rent romantiskt och vill vara till lags för en allosexuell (icke-asexuell) partner. Det finns också många undervarianter av asexualitet, som gray-asexuell, lithosexuell, eller demisexuell så du kanske hittar folk som känner samma om du söker på dem.
  /Asexuell 19-åring
 • Jag tror att det handlar mer om känslor än om självförtroende. Jag är bisexuell och känner ingen tvekan över att vilja ha sex i framtiden. Du måste känna själv om du vill ha sex istället för om du tror att någon skulle villa ha sex med dig. Ta din tid och fundera. Att komma ut kan ta lång tid och även om du känner att du inte är asexuell kan du behöva tid att tänka på ifall du vill ha sex nu eller bara vänta på rätt person.
  /A

Mer på UMO

ArtikelIngen sexlust

Ibland tänker man på sex ofta och blir lätt kåt, ibland är det precis tvärtom. Sexlusten hänger ofta ihop med hur du har det i livet och varierar från person till person.

Egna berättelserJag är asexuell och har sexlust

Jag hade varit kåt flera gånger förut och fantiserat om gnidsex och smeksex, och jag trodde att asexuella personer hatade sex och aldrig tänkte på det. Men eftersom jag inte var attraherad av någon kunde jag inte identifiera mig med någon sexuell läggning.

ArtikelSjälvkänsla

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla är när du vet att du är värdefull precis som du är. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket vad andra tycker, eller att du ställer för höga krav på dig själv.

Till toppen av sidan