Hur blir jag nöjd med min kropp?

Jag är en tjej på 16 år. Ibland finns det kvällar när jag går till sängs gråtandes på grund av min kropp, jag är missnöjd med vad jag ser i spegeln och skulle göra allt för att rätta till "felen" ... särskilt bli av med min mage som inte passar in enligt samhällsidealet.

Mina föräldrar har märkt av att jag försöker gå ner i vikt och gör allt för att hindra mig, de har till och med hotat med att ringa sjukhuset. Just nu vet jag inte vad jag ska göra, jag är så osäker och ledsen allt för ofta. Allt jag begär är en hjälpande hand, någon att prata med, någon med tips på hur man kan bättra sin syn på sin kropp...vad som helst.

/Anonym

Skriv ditt svar

 • Frågor jag brukar ställa mig själv när jag är missnöjd med min kropp: - varför har jag hamnat här? svaret brukar vara att jag ätit en ensidig onyttig kost - hur kommer jag härifrån? trappar ner på de onyttiga och trappar upp på större hälsosamma innehållsrika måltider så jag känner mig mätt längre. - vill jag verkligen dehär, och varför? varför vill jag ändra på mitt utseende? ibland är svaret ja, ibland är svaret nej. Ja - jag vill vara mer bekväm i min kropp. Nej - jag är inte villig att göra det som krävs för att nå förändring. Ibland tänker jag även ja, men resultatet blir inte som jag vill. Jag kan bli extremt brydd och nyttig ett tag, men de skjuter tillbaka till jag jag blir extremt onyttig och obrydd. 
  /Tidigare ätstörd
 • Vad jobbigt! Jag har känt samma som du länge och tänker fortfarande på vad som är dåligt med min kropp. Men man måste inse att det inte finns något. Det finns bara bra saker, vad gillar du med din? Jag gillar att jag kan komma på idéer, att jag är stark. Förut tittade jag mig i spegeln väldigt ofta och bara för att hitta fel på min kropp. Jag stod inte ut med att trycka ner mig själv mer. Det jag gjorde (som hjälpt mycket!) var att sluta titta mig i spegeln så mycket, ha på mig det jag trivdes eller kände mig fin i. När jag väl tittade mig i spegeln testade jag att komma på saker jag gillade, typ en leverfläck över läppen, mina ögon eller annat. Jag tänker att jag ser väl helt okej ut och nöjer mig ganska bra med det. Det kan vara så att jag tittar mig i spegeln och tycker jag ser så ful ut men då går jag direkt bort från spegeln och distraherar mig med något jag gillar, som läsa, rita, skriva eller lyssna på musik. När jag börjar att jämföra mig med andra tänker jag att vi faktiskt är helt olika personer från olika släkt med olika drag och jag kommer aldrig se ut som hen men jag kan vara nöjd över mig själv. Det är mina tips till dig ! Jag vet att det känns hopplöst och ibland måste man bara låta tankarna finnas där men inte gräva ner sig i dem. Hoppas detta kommer hjälpa dig och jag är säker på att du är en superfin person !
  /Femenisten
 • Hej! Jag tycker du inte ska gå ner i vikt! Försök strunta i de andra om det inte går prata med nån kompis och säg till eller kontakta en ungdomstaggning. Hoppas det här hjälper!
  /Anonym
 • Jag är 20 år gammal, förstår vad du känner för jag har känt likadant. Tror även att alla tjejer/kvinnor någon gång i sitt liv känt så som du skriver. Säkert även många killar, men det är så tabubelagt i samhället. Men DU är fin som du är. Var inte hård mot dig själv, stå inte framför spegeln och jämför dig med någon annan. Det finns bara en du. Att du tycker att din mage inte passar in enligt samhällsidealet, INGEN mage gör det. För vad är egentligen en perfekt mage? När man ser på till exempel Instagram hur fitness tjejer har magrutor, platt mage osv. Det är för att dom har tränat i flera år, har troligtvis ett kostschema som dom fått ifrån en utbildad kostrådgivare eller PT. Och det som syns på Instagram, det är inte verkligheten. Alla människor gör till sig på bild för att se lite extra snygg ut. Snälla fina du, du är fin precis som du är. Du är ung fortfarande, din kropp förändras fortfarande. Embrace it ❤️ Ett tips är att gå och prata med kuratorn i skolan, Jag gjorde det ofta när jag själv gick i skolan. Kändes otroligt skönt att kunna prata med någon annan än ens mamma eller kompisar.
  /tjej
 • Jag har varit med om samma sak men det är du,så ser du ut och det är inget fel.
  /Elin 16 år
 • Jag är en sjuttonårig tjej som har haft exakt samma problem. Jag såg också ner på min kropp och var väldigt ledsen och onöjd med den. Du ska veta att alla kroppar ser olika ut, och vad vi ser på sociala medier är inte alltid ”äkta”. Att ha lite mull på magen, är helt normalt och inte konstigt eller fult på något sätt. Det är hälsosamt att inte vara för smal. Du behöver inte ändra på din kropp! Försök att tänka ut vad du gillar med den istället! Vi alla har inte platta magar, midja, höfter, rumpa eller bröst. Bara för att man inte skulle ha timglasfiguren som är idealet i samhället, så betyder det inte att man är mindre fin! Mitt tips är helt enkelt att försöka se det fina med dig själv och inte fokusera så mycket på det du ogillar. Din framtida partner kommer älska dig för den du är och inte din kropp! ❤️
  /Tjej
 • Hej! Så tråkigt att höra att du är missnöjd med din kropp. Jag kan förstå vad du menar då jag har haft liknande tankar själv. Mina tips till dig är att försöka att lägga så lite vikt i ditt utseende som bara möjligt. Det är så många som säger att man ska tänka ut vad man gillar med sin kropp och visst kan man väl göra det men egentligen borde man kanske istället tänka ut vad man gillar med sig själv. Man är inte sin kropp, den är bara ett skal som man lever i.

  Vill också skriva att om du känner att dina tankar blir för jobbiga att hantera själv så tveka inte att be om hjälp. Prata med skolsköterskan, skolkuratorn någon på en ungdomsmottagning eller egentligen vem som helst som du känner att du kan lita på. Du måste inte bära på alla dina tankar ensam. Kom ihåg att det finns hjälp att få och att du aldrig någonsin är ensam!
  /Tjej 14 år
Till toppen av sidan