Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Står inte ut med min pappa!

Är jag en hemsk person? Jag har en dålig relation med min pappa och det är mitt fel. Jag vet att han älskar mig och jag älskar nog honom men jag står inte ut med honom.

Han är transfobisk och smått homofobisk och har många andra åsikter som jag mår dåligt av. Han gör också typ en milljon olika saker som stör mig jättemycket. Jag har sagt flera gånger att jag inte vill bli kramad/rörd men han gör det ibland ändå. Ibland kan jag gå in i ett rum och han står bara där och tittar på mig ledset. När jag frågar om det är något så säger han bara nej och fortsätter titta på mig sådär. Men han har väl rätt till sina åsikter och borde inte behöva ändra sig för att hans dotter ska älska honom?

Jag vet att han blir jätteledsen när jag t.ex inte vill åka och göra saker med honom. Ärligt talat vill jag inte vara i samma rum som honom. Varje gång vi gör något tillsammans så blir jag arg/ledsen men klistrar på ett leende. Det känns som om jag bara tyst blir argare och argare på honom av det. Vad ska jag göra för att fixa vår relation?
/Hw

 

Svar:

 • Försök att prata med honom. Vet att det kan vara svårt men det är alltid bra att kommunicera. Säg till honom att du måste få ha ditt egna space och inte känna att du behöver ta hand om honom och hans känslor. Beskriv hur det får dig och känna och säg att du inte vet helt säkert varför du känner så. När du beskriver att han kommer in till dig och ser ledsen ut låter det mycket som att han vill att du ska få dåligt samvete.

  Det ska du inte få, du är en egen individ och inte skapad för att bara vara med din pappa hela tiden. Så mitt bästa tips är att prata och kommunicera med varandra. Om han inte lyssnar eller inte tar dig på allvar kontakta t.ex skolans kurator och få lite mer professionell hjälp. Jag har inte heller en så bra relation till min pappa och har svårt att prata med honom. Om du känner lika ta då kontakt med någon professionell t.ex skolans kurator eller en psykolog som kan hjälpa dig.
  /Tjej 17 år
 • Hej. Du kan testa att prata med din pappa om hur du känner, och det med att han rör dig även fast du inte vill det kan du kanske testa att förklara så kanke han kommer fatta att du verkligen inte gillar det.
  /Tjej 13
 • Har exakt samma problem! Har bett honom att sluta kommentera elaka och dessutom onödiga kommentarer om transpersoner. Det är så j. jobbigt och jag står ärligt talat inte ut med det. Älskar honom egentligen men han slutar aldrig med att säga sådana saker. Så skönt att höra att andra känner igen sig!
  /C
 • Tips från mig är att du behöver ta det lite lugnt, försök se honom som din mamma. Många har haft svår relation med sin pappa på grund av olika sammanhang. Men han är fortfarande din pappa. Försök och acceptera det som det är, och om du inte orkar med han så försök snacka med honom, eller gör det du gillar, men va inte otrevlig mot han.
  /Tjej15
 • Ta reda på vad det är som får dig att känna på det sättet. Sen kanske sätta sig ner med din Pappa och prata om det. Kommunikation är viktigt!
  /Shuno
 • Jag med... Men jag måste stå ut varannan vecka och jag tror ni behöver mer roligt med varandra som att gå på en promenad eller att leka då och då. Det är viktigt.
  /Jag är van min vän.
 • Om du vill ha en bättre relation med din pappa så tror jag du måste prata med honom om vad du tänker och få honom att titta ur ditt perspektiv. Även om du inte har världens bästa relation med din pappa så kan du fortfarande älska honom. Jag skulle tipsa att sätta sig ner och verkligen prata om det. Lycka till!!
  /Robin / hen / 13
 • Prata med någon, behöver inte vara din pappa men en vän, eller en vuxen du litar på. Fråga vad de tycker att du ska göra. Det kan vara svårt medans man bor hemma men om du inte vill så behöver din pappa inte vara en stor del av ditt liv när du blir äldre.

  Du ska inte behöva ha skuldkänslor för att du känner som du gör, för du har rätt till dina känslor. Det är inte heller okej om han uttrycker sig homofobiskt, det kan vara svårt att prata direkt med honom så kanske kan du skriva ett brev eller sms och berätta hur du känner
  /14 åring lesbisk
 • Din Pappa är din Pappa. Du får bara en. Du är hans dotter och det är så. Jag kommer ifrån en familj med militärbakgrund så jag är rätt så ”hård”. Och min pappa var hård o sträng mot mig. Men jag älskar min pappa ändå. När han dör vem ska då vara min pappa? Ingen. Ingen kmr kunna ta hand plats för det är inte min pappa ju. Du kan berätta för din pappa vad du inte tkr om med honom. Men allt han gör är för dig. Ingen annan. Dig. Han älskar nog dig mer än vad du tror. Han är säkert super ledsen, deprimerad över att du tagit avstånd. Det finns ju alltid saker man inte tkr om med en annan person. Det är livet.
  /Kille/18
 • Berätta hur du känner för honom och berätta att du tycker att det är jobbigt!
  /hejhejh
 • Det är inte ditt fel! Jag har också en jobbig pappa och jag har sagt till honom många gånger. Prova prata med honom och om det inte går kanske du kan berätta för någon annan som kan säga till honom. Han kanske bara inte vet vad han ska göra så att du vill tillbringa mer tid med honom.
  /Raccoon
 • Hej Hw! Det låter som en mycket tuff situation, och jag förstår att du mår dåligt av detta. Har du möjligt att prata med en vuxen om detta? Eller skolkurator som kan leda dig till att få bra hjälp?

  Under tiden kan du göra detta: Skriv ner det som händer mellan er som gör att du mår dåligt. Du behöver inte skriva vems fel det är, bara skrev ner dina känslor. (Till ex: När * händer känner jag så här). Det blir tusen gånger lättare sedan när du ska prata med din pappa/kurator/mm, och lättare för honom att ta till sig detta.

  Det kommer bli svårt, men det är kanske bättre än att fortsätta så här? Det är viktigt att känna till: Det är du som är barnet och han som är vuxen - det är inte ditt ansvar för att ni ska ha en bra relation. Men genom att söka hjälp gör du verkligen en bra insats, och förhoppningsvis anser han också att hjälp behövs. Önskar att jag hade bättre relation med min pappa innan det blev för sent. Lycka till!
  /jg

Mer på UMO

Egna berättelserMin mamma är så jobbig

Om jag tex inte "uppför" mig så får jag inte gå ut eller gå till min träning. Ok, jag förstår om jag inte får gå ut med mina vänner, men vad har min träning med att göra. Jag förstår verkligen inget.

ArtikelUMO frågar: Hur ser din familj ut?

Familjer kan se ut på många olika sätt. Man kan tänka olika om vilka som ingår i ens familj. Här kan du läsa vad andra har skrivit om sina familjer!

ArtikelTransfobi

Transfobi är när någon tycker att det är fel eller konstigt att vara transperson eller att se ut på ett annat sätt än hur man tycker att en tjej eller kille ”borde” se ut. Transfobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa på grund av personens könsidentitet eller könsuttryck.

ArtikelHomo- och bifobi

Homo- och bifobi är att tycka att det är fel eller konstigt att vara homo- eller bisexuell. Homo- och bifobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa för hens sexuella läggning.

Egna berättelserMin pappa bryr sig bara om sig själv

Jag tänkte skriva och berätta lite här om det som jag inte kan säga direkt till honom. Min pappa bryr sig egentligen bara om sig själv, men jag tror att han försöker inbilla sig motsatsen.

ArtikelBråkigt med föräldrar

Det är inte konstigt att bli arg på sina föräldrar eller andra vuxna ibland. Att ha olika åsikter eller att bli osams då och då är vanligt. Men du ska inte behöva känna dig rädd eller kränkt. Du kan få hjälp av andra vuxna om det är så bråkigt hemma att du mår dåligt av det.

ArtikelFöräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det nog bra om dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kanske du tycker att de lägger sig i för mycket. Det kan kännas som att de inte förstår att du har blivit äldre och behöver få mer frihet.

Till toppen av sidan