Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur säger jag till föräldrarna att jag blir mobbad?

Hej jag är en tjej i åttan.

Jag och min bästis blir utsatt ganska mycket i skolan. Vi har en jättebra mentor som vi alltid pratar med när något har hänt. Hon säger att detta klassas som mobbning. Det är lixom någonting varje dag från att kasta ett sudd på en till att kasta mat i matsalen. Detta har pågått hela sjuan men nu i åttan har det blivit mycket värre. Mina mentorer har ringt hem till 3 killar och haft samtal med en av dem och hans föräldrar men ingen skillnad. Så nu kommer min lärare göra en kränkningsanmälan.

Men till det jag undrar över. Hur ska jag berätta för mina föräldrar om allt taskigt de har gjort och om att min mentor kommer göra en kränkningsanmälan? Några tips? Brukar inte prata med mina föräldrar om sånt så det känns jättejobbigt men känner att jag måste berätta? 
/Hej

 

Svar:

 • Usch vad jobbigt! Jag tycker ska säga att att du vill prata med dem om något och sätta er ner vid ex köksbordet. Och sen gör du ditt bästa på att försöka förklara! Det kommer gå jättebra ska du se :) Hoppas det blir bättre!
  /16 år
 • Jag brukar skriva till min mamma när det är nåt jobbigt. Sen kanske ni kan prata om det senare, när de läst. 
  /Anonym
 • Du kanske kan be din mentor att ringa och förklara? Men det bästa är nog att du säger det själv. Vet hur det känns, du är inte ensam!
  /Usch för mobbning
 • Vad tråkigt att detta händer dig och din vän! Eftersom du inte pratar om sådant med dina föräldrar så kan ett bra första steg vara att skriva ett brev eller ett sms och förklara alla dina tankar och känslor. Där kan du i slutet skriva att du gärna vill prata om detta men tycker det är jobbigt fysiskt. När ni väl tar upp det senare så har de koll och du kan också skriva hur du vill att de ska hantera situationen. Hoppas det blir bättre. <3
  /Madde
 • Hej, berätta för dina föräldrar om vad som har hänt för det kan kännas skönt att prata med någon men också för att de kan hjälpa dig och göra så att killarna slutar med dumheterna. Om inget funkar får du prata med rektorn om det. Det gjorde jag när jag blev mobbad så försiktiga med det.
  /Kärleksmästaren
 • Hej! Du kan kanske prata med en vuxen du känner dig trygg med som t.ex dina föräldrars kompis, eller en kompis föräldrar eller vem som helst som du känner dig trygg med, och sen kan du be dem att prata med dina föräldrar. Hoppas det hjälper! Hejdå
  /En tjej
 • Jag har också varit mobbad jag tipsar om att prata med skolsköterskan några gånger i månaden. Jag gjorde det och jag mådde bättre.
  /Anonym
 • Jag fattar precis hur du känner, har varit med i en liknande situation. Jag tyckte också det var jobbigt att berätta för mina föräldrar men ett tips är att prata med dem i en lugn stund när de bara chillar och inte stressar eller håller på med något annat. Jag berättade en kväll när jag och min mamma satt vid matbordet (utan mina systrar eller min pappa). För jag tyckte det känndes lättare att först berätta för mamma.
  /en tjej i sjuan
 • Hej! Du skulle kunna skriva ett brev eller smsa till dina föräldrar. Det brukar hjälpa:).
  /TINA

Mer på UMO

Egna berättelser

Till dig som också är, eller har varit, mobbad

Jag vet hur det känns att sitta bland smutsen och de blöta pappersservetterna på ett toalettgolv - jag tror att det räcker med att säga det, ni förstår fortsättningen.

Artikel

Vad är mobbning?

Det är mobbning när någon blir dåligt behandlad flera gånger av samma personer. Ibland är mobbningen brottslig. Den som blir mobbad har rätt att få hjälp att få stopp på mobbningen. Och den som mobbar kan få hjälp att sluta.

Egna berättelser

Mina tips till dig som blir mobbad

Jag är 18 år och har blivit utsatt för mobbning under hela min grundskoletid. Jag vill hjälpa dig, så här är några saker som har hjälpt mig.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Artikel

Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Har du blivit mobbad? Vad gjorde du för att må bättre? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Till toppen av sidan