Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Avundsjuk på min bonussyster!

Jag är 13 år och bor med pappa, lillasyster och min bonusmamma och hennes tre barn. Hennes ena barn är lika gammal som mig. Kan säga att hon heter Felicia. Felicia bor hos sin pappa varannan vecka, som jag också gör med min mamma.

Det som är jobbigt är att jag ALLTID jämför mig med Felicia. Det är superjobbigt. Det kan vara till exempel att hon ett finare rum. Kanske låter jättelöjligt men det är jobbigt. Jag tycker att mitt rum känns barnsligt och hennes är mer tonårsrum. En annan sak är att hon har mycket finare kropp och finare klädstil än vad jag har. Jag är tjock och har dubbelhaka. Som är sååååå fult.

Jag försöker att tänka att jag är fin som jag är och kan vara som jag vill. Men är svårt. Fast det jag har som tröst är att jag har så mycket bättre betyg än vad hon har. Förut när vi fick våra betyg var Felicias mamma så missnöjd med Felicias betyg.

Det är tur att vi inte alltid är här samtidigt utan bara ibland, för det är som jobbigast när vi är här båda två. Jag vet att jag borde prata med min pappa men blir bara jobbigare då. Han kommer då berätta för Felicias mamma att jag prata med pappa och det vill jag inte. Hon är superjobbig. Vad ska jag göra?
/Tjej, 13 år

 

Svar:

 • Du kanske tycker att du är tjock och har dubbelhaka. Men det finns jättemånga som gillar tjejer som inte är som barbiedockor. Jag lovar att du kan vara helt lugn din kropp är nog superfin❤️
  /Stöttande kille 14
 • Mitt tips är att inte försöka jämföra sig med henne även hur jobbig hon är. Ha en bra dag!
  /E
 • Vet du vad, i min värd finns inte fin eller ful. Jag är pansexuell och det jag vill ha hos min partner är inte en perfekt kropp. Jag vill ha ärlighet, omtänksamhet, nyfikenhet. Vi ser alla olika ut. De modigaste är de som vågar vara sig själva. När jag gick mellanstadiet så klippte jag håret kort. Resten av tjejerna mobbade mig och kallade mig för "pojkflicka". Men mina vänner försvarade mig alltid, och nu mår jag bättre än någonsin! Förresten, du behöver ju inte prata med din pappa, du kan ju ta det med skolsköterska eller kurator. När jag mår dåligt brukar jag prata med min NO-lärare. Hon är jättesnäll och öppen. Försök hitta någon vuxen du litar på.
  /Din insida är vacker, och det gör dig vacker<3
 • Ett alternativ är att kanske bo mer hos din andra förälder ex din mamma om så är fallet. Att du bor hos din mamma på veckorna och varannan helg hos din pappa. Jag valde själv att göra så och sen att bo varannan helg hos min mamma när hon träffade en ny.
  /H
 • Vet du va’ det spelar ingen roll hur man ser ut och om man är smal eller tjock .. Alla är ändå lika värda o 😊 bra .. Jag kan tycka att min storasyster är jobbig också😹
  /Freja
 • Det måste vara jättejobbigt att känna sådär, men jag tycker att du ska försöka tänka ungefär så här: du är din egen person. Det enda du behöver sträva efter är att göra det som gör dig glad, och det låter inte som att du blir så glad när du jämför dig på det där sättet.

  Det är väldigt vanligt att man jämför sig själv med andra, men ibland får det en att få lägre självförtroende. Man börjar känna så som du gör - att den här andra personen är mycket bättre än dig. Jag tycker att du ska träna på att lyfta upp dig själv - istället för att tänka på hur du är i jämförelse med någon annan, tänk på hur du är och hur du vill vara.

  Träna på att vara snäll mot dig själv, det är mycket mer hälsosamt att ha en positiv inställning till sig själv än en negativ, och om du motiverar dig själv till att bli så som du vill vara genom att vara snäll mot dig själv, snarare än att peka ut på vilka sätt andra är bättre än dig, är det mer sannolikt att din självbild kommer att bli bättre, och att du kommer vara stolt över dig själv.

  Du nämnde att du tyckte att din kropp inte var lika fin som hennes, och när det kommer till den saker tycker jag att du ska testa att leta upp någon influencer som är "plus-sized", om du använder sociala medier. Det finns många unga kvinnor online idag so förespråkar kroppspositivitet, och jag tror att det hade varit bra för dig att se och höra vad de har att säga, för det är verkligen inte fult att vara tjock, eller att ha dubbelhaka - man är fin som man är!
  /m

Mer på UMO

ArtikelSkilda föräldrar

Det är ganska vanligt att föräldrar eller andra vårdnadshavare skiljer sig. Ditt liv kan påverkas på olika sätt av en skilsmässa, du kanske får byta skola eller flytta. Förändringar kan vara jobbiga. Men det blir ofta bättre efter ett tag, även om det kan ta tid.

ArtikelProblem med svartsjuka

Svartsjuka kan bero på rädsla för att bli övergiven, eller att du upplever att du inte är tillräckligt bra för att få kärlek eller vänskap. Alla har rätt till sina känslor men ingen har rätt att begränsa andra personer.

ArtikelUMO frågar: Vad kan man göra åt svartsjuka?

Här kan du skriva dina tips på vad man kan göra åt svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

Till toppen av sidan