Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag vill börja med en ny sport men får inte för mina föräldrar

Hej! Jag är en tjej som snart fyller 14. I hela mitt liv har jag drömt om att få snöra på mig skridskorna och åka ut på isen. I hela mitt liv har jag också aldrig fått möjlighet till att göra precis det.

Mamma säger att jag inte har tid, jag har skola jag måste sköta osv och fotbollen jag redan går i. Men mina äldre bröder däremot, dom fick hålla på med både fotboll och ishockey och dessutom var jag ju ett spädbarn då som behövdes tas hand om. Men då fanns det ju självklart tid.

Pappa säger att det är försent att börja i en skridskosport som bandy eller ishockey nu. Men det är ju inte direkt första gången jag frågat om jag kan börja i det! Jag har ju herregud som tioåring frågat dom.

Mamma säger också att det räcker att "oroa" sig för en person, min ena brorsa som håller på med hockey. Och nu vet jag inte hur jag ska komma vidare. Det är jobbigt att själv behöva ta upp saken hela tiden för det blir liksom dålig stämning och jag får inte riktigt nåt svar heller. Tiden rinner också iväg lite och jag vill verkligen hinna börja i bandy eller nåt innan gymnasiet för då kommer jag inte ha tid för det.

Hur gör ni när ni vill börja i en ny sport/aktivitet? Vad säger ni till era föräldrar så att dom säger ja? Har ni tips på hur jag kan övertala dem? 

/Anonym

Svar:

 • Det är aldrig försent att börja på något nytt, jag har börjat på nya sporter även fast jag snart är 15! Mitt tips är att kolla om det är nån kompis som också vill börja så kan ni göra det tillsammans, då blir nog chansen större att dina föräldrar säger ja! Ge inte upp, såklart du borde få börja på en ny sport och det är aldrig försent! Lycka till<3
  /Sportig tjej
 • Jag har själv aldrig haft det problemet men du kan fråga dom varför dom inte vill att du ska gå på det.  Och så kan du försöka lura dom genom att önska en annan aktivitet och om dom säger ja så vet du att det är skridskor som gör att du inte får.
  /En tjej med ett gott hjärta 💖
 • Testa att själv att ringa till någon klubb och prata med en tränare, när och hur ofta de tränar och om det ör för sent att börja vid 14. Jag tror inte att det är för sent, om du tränar fotboll nu är du säkert redan rätt vältränad (jämfört med om du inte sportat alls innan). Om du själv kollar upp allt och pratar med tränare så förstår nog dina föräldrar att du verkligen vill.
  /Ellie
 • Hej! Jag blir väldigt ledsen när jag läser din insändare. Mina föräldrar är superstöttande och säger att jag får börja i vilka sporter jag vill. Med detta sagt ville jag inte försöka få dig att känna att dina föräldrar är dåliga, för de har säkert en anledning till deras beslut.

  Det jag tycker är att du ska be om att få prata med dina föräldrar ensam, skriv ner lite argument som du kan använda. Om du nu tror att du kan hinna med läxor, sömn och fotbollen så rita ett schema. Sätt dit tider för dina läxor m.m och förklara att du känner dig orättvist behandlad, att dina brorsor får möjligheter du inte får.

  Orättvisa är det föräldrar inte vill att man ska känna. Ge dina föräldrar lite tid att tänka på ditt förslag, bestäm en tid du vill att de ska meddela deras beslut och sedan får ni utgå ifrån det.❤️ Hoppas du tycker att mitt svar var hjälpsamt och jag vet att du kommer bli en fantastisk skridskoåkare! Håller utkik efter dig på Vinter-Os 2026😉
  /En tjej 💕💕
 • Hej! Förklara att du är tillräckligt gammal för att ta eget ansvar och sköta det mesta själv. Berätta om alla positiva anledningar för att börja på sporten och att du verkligen vill det. Jag började nyligen på en ny sport som 14-åring och det gick jättebra. Våga argumentera om din sak!
  /Bubelibubel
 • Börja med e-sport är bra!
  /Zatroce
 • Kul att du vill testa något nytt! Kolla med någon du känner, eller vill hänga extra med också har lust att börja. Lycka till dina föräldrar kanske ändrar sig! 👍
  /Hon som vet vad hon snackar om
 • Försök övertala dom om det bra med det, förklara hur du ska hinna med allt om du har någon plan eller något. Vad dom än säger är dåligt med det eller är än andledning till varför inte, omvandla det till anledningar till varför du borde få börja.
  /15 tjej
 • Gud vad tråkigt att höra. När du har hittat något du vill göra men inte riktigt får. Du skulle kunna skriva ner några argument. Du kanske har någon kompis som också är intresserad av just den sporten. En sak som har hjälpt mig är att göra ett schema, jag har en egen kalender där jag skriver ner dom dagarna jag ska plugga t.ex, hur många minuter jag lägger ner på det osv.

  FRÅGA dina föräldrar varför dom säger NEJ. Jag tycker personligen inte att det hjälper att bara säga ”nej det får du inte” utveckla. Varför? För dyrt? Orkar ni inte köra fram och tillbaka? Tar det för mycket tid?

  Om det finns någon helg där din familj inte vet vad ni ska hitta på. Om det finns någon ishall i närheten så ge förslag på att ni skulle kunna åka dit. Om du har tillgång till hav/sjöar som fryser riktigt bra på vintern skulle du kunna köpa/låna ett par skridskor och åka nån helg/dag. Ta med din familj också, det kanske blir en rolig grej tillslut. Det är aldrig försent att börja i en ny sport! Lycka till !!! 💕💕
  /Anonym
 • Jag brukar försöka säga så många argument som jag hittar på om varför det är bra för mig
  /Lurar mina föräldrar
 • Hej! Lite konstigt om de säger att du inte har tid. Men det är klart att skolan alltid går före. Sköter du skolan? Om det inte går så bra i skolan kanske det inte är konstigt att de säger så. Jag håller med om att det inte är försent att börja i något. Det borde inte bero på det. Jag funderar snarare på om det beror på ekonomin. Det är ju en känslig sak. Det kostar ju faktiskt att gå i sporter.

  Deras ekonomi kan ju varit annorlunda när din bröder gick i sporter (om det nu beror på det). Prata med dina bröder. Då kanske kan hjälpa dig förstå varför dina föräldrar gör som de gör eller be de prata med föräldrarna. Kram!
  /Sofia

Mer på UMO

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Våld och orättvisor i familjen

Innehåll om våld och orättvisor i familjen.

Till toppen av sidan