Jag vill bli vegetarian, hur ska jag få mina föräldrar att gå med på det?

Hejsan.

Jag är en tjej på 14 år som jättegärna vill bli vegetarian. Jag har velat det i ungefär två år nu och det går stått högst upp på min önskeliska varje jul och födelsedag, ja, jag är seriös.

Problemet är att mina föräldrar inte går med på det. De menar att eftersom jag spelar fotboll så är der ingen bra idé då jag enligt dem skulle få brist på bl.a protein. Jag menar att det finns bönor, och hade det blivit problem kunde jag tagit extra kosttillskott.

Så jag undrar hur jag kan få mina föräldrar att gå med på det. Min mamma har till och med varit vegetarian i min ålder men varför vill hon ändå inte? Jag hade kunnat ge upp fotbollen för detta, men tror inte heller det skulle vara så lyckat då pappa är ganska noga med motion.

Har förklarat för dem att jag gör det dör djuren och att jag inte vill vara ansvarig för att fler oskyldiga djur dör bara för att vi människor måste äta! Jag tycker det är hemskt.

Vill dock påpeka att jag inte går något problem med andra som äter kött för att de vill det :)

Tack snälla för svar!  

Svar:

 • Hej! Jag tycker att du ska göra lite research om vegetarisk kost, och visa för dina föräldrar att du har stenkoll på vilka olika näringsämnen som man måste få i sig, och hur man kan få i sig dem med vegetarisk kost. Om du visar dem att du har bra koll och vet vad du gör, kanske de är villiga att låta dig prova? Du kanske kan börja med att ha vegetariska dagar ett par dagar i veckan som en start, och/eller välja det vegetariska alternativet i skolan? Lycka till! 
  /Tjej 18

 • Det är väl bara att bli det. Men du får nog kolla lite vad som behövs för att du ska må bra ändå. Eftersom du inte äter något kött då.
  /Anonym

 • Du bestämmer själv vem du är och om du vill bli "vegi" då blir du det, vill du spela fotboll gör det. Gör bara vad du själv vill och inte andra säger till dig att göra. FALCON OUT!!!
  /Anonym

 • Hej! Jag har varit vegetarian i två år och jag tycker att jag får i mig mer varierad kost. Det är dessutom bättre protein i bönor, soja och quorn än i kött! Jag har aldrig behövt ta kosttillskott och jag har många kompisar som är vegetarianer och ingen av dem har behövt ta det heller. Mitt tips är att kolla upp det här tillsammans med dina föräldrar så ni läser samma information liksom :)
  /Tjej 16
Till toppen av sidan