Hur berättar jag att pappa sitter i fängelse igen?

Min pappa åkte in i fängelse när jag var 7 år, jag berättade detta för min bästa vän. Han kom ut i somras och jag berättade det för henne. Jag började att bo hos honom varannan helg. När sommarlovet var slut hamnade jag och in bästa vän i ett stort bråk, vi pratade inte på flera veckor. Under dom veckorna åkte pappa in i fängelse igen.

Jag berättade aldrig att han hade åkt in igen och nu när hon frågar ifall jag ska hem till honom vet jag inte vad jag ska säga. Jag vill berätta men tycker att det är pinsamt att han inte ens hann vara ute i 1 år. Ska jag berätta? Och hur ska säga det? Behöver verkligen hjälp!!!

/Anonym

Svar: 

 • Du måste bestämma själv om du vill att hon ska få veta. Om det är jobbigt när hon frågar om du ska bo hos din pappa, kan du ju bara säga nej, jag ska bara bo hos min mamma från och med nu
  /Anonym

 • Om hon är din vän så ska hon inte bete sig som att du ska behöva skämmas. Berätta bara. Det är ju dig hon är kompis med, inte din pappa. Och du är du, vad din pappa gör ska aldrig ändra sättet man ser på dig. 
  /Anonym

 • Nu skriver du inte vad för slags brott som gör att din pappa sitter i fängelse, men oavsett varför så är det föreståeligt att du tycker det är jobbigt. Det tillhör inte precis normen att ens förälder sitter i fängelse, och för många kan det vara lätt att ta på sig skulden/känna skam över det. Jag tycker det är modigt att du har anförtrott dig till en vän och jag hoppas att din vän sätter ett värde på din tillit? Om hen ej gör detta är det enligt mig ingen bra vän. 

  Du skriver att du ”vill berätta men tycker att det är pinsamt att han inte ens hann vara ute i 1 år”. Jag förstår att du känner att det är pinsamt, men du ska veta att det inte är du som ska skämmas; du har inte gjort något fel. Man väljer inte sina föräldrar. Och du och pappa är två olika individer. Du äger inte hans brott.

  Om jag skulle berätta för en vän om din situation så skulle jag säga något i stilen med; Tja, jo men som du vet har jag det ju ganska jobbigt hemma. pappa kom ju ut från fängelset för inte så länge sedan, men tyvärr så behövde han ju åka in igen. Det känns ju jättejobbigt för mig som är hans barn, även om skulden inte är min att bära. Skulle kännas bra om du som vän kunde stötta mig i detta genom att t.ex bara finans här för mig?”
  /Anonym
Till toppen av sidan