Panik - lämna sidan!

Föräldrarna stressar mig om betygen

Jag känner sån press med betygen, vågar inte snacka med nån om det och kan typ inte. Mina föräldrar kräver oftast A av mig. Jag fick C i alla ämnen förutom tre.

De förväntar sig bättre av mig och att jag ska få B och A, för C är tydligen jättedåligt. De fattar inte att jag verkligen försöker och att jag inte är exakt som de är.

Under den senaste veckorna så har jag ofta legat och gråtit över att ha jättedåliga betyg. Och trots att typ alla mina vänner fick sämre så känns det ändå dåligt för deras föräldrar pressar inte dem lika mycket som mina.

Jag ska hinna göra läxor och sysslor och ha prov samma dag, blir jätte stressad och trött. Jag kommer ofta hem och bara somnar direkt i någon timme, blir sen väckt för att plugga. Detta är inte mina slutbetyg men mina föräldrar får det att verka som det.

/Anonym

Svar: 

 • Jag tycker att du ska prata med dina föräldrar om det här. Det är ganska självklart att du mår dåligt vilket absolut inte är okej. En förälder ska stötta och vara där för sina barn, oavsett vilket betyg de får! Om det inte hjälper när du pratar med dem om det så får du ta kontakt med annan vuxen som kan hjälpa dig, t.ex lärare, kurator eller en kompis förälder osv.
  / 14 årig tjej
 • Eller säg till dem att på grund av att du blir så pressad så mycket så får du sämre resultat eftersom du är så stressad hela tiden. Och att det är svårare att gå i skolan och få höga betyg nuförtiden och förklara hur mycket svårare betygsystem är idag än hur det det var på deras tid om det fick siffror eller något. Dessutom kan du berätta hur bara slutbetyget menar något och knappt det eftersom det fortfarande finns ett slutbetyg till som man behöver ha för att komma in i universitet och det är bara de betygen som faktiskt betyder något när man ska skaffa jobb och ingen bryr sig om man hade några F i åttan eller vilken årskurs du nu går i. Det viktigaste fram tills universitetet är hur mycket man lär sig vilket man gör mest om man har en positiv assosiation med att plugga. Dessutom så kan du säga att de inte kan vara din motevation till att plugga  och så fort de slutar hetsa dig så kommer du inte ha någon egen motevation och antagligen absolut hatar att plugga för att det är assosierat med så mycket negativt som att du blir trött och stressad av det att du antagligen bara helt och hållet lägger av. De kan inte påstå att de kommer att betyghetsa dig ända genom hela universitetet för att om du inte nu lär dig att skaffa en egen motivation att pugga.
  /introverta.me
 • Prata med kurator eller liknande på skola eller ungdomsmottagning. Tycker inte föräldrar ska pressa på det där viset, så länge du får godkänt tycker jag dina föräldrar kan vara nöjda, om inte du säger att du vill ha hjälp.
  /21
 • Jag fattar vad du menar ... det är jätte svårt att vara i den situationen men jag tycker du ska ta dina föräldrar o sätta dig att prata med dom. En sak du kan göra är att fråga vad dom själva fick för betyg. Du ska absolut inte behöva få press osv över bra betyg, betygen är inte allt i livet du är skitgrym oavsett. Dina föräldrar kanske inte förstår att dom gör dig stressad osv. Försök prata med dom och var inte rädd att argumentera emot dom oavsett om dom är två individer och du är en individ så handlar det fortfarande om dig o din framtid. Hälsan går före betygen, så är det bara❤️❤️
  /Tjej 13 år
 • Förstår precis vad du menar, mina föräldrar var och förblir lika dana som det du beskriver. Med på senare år har jag förstått att det föräldrar egentligen menar är att man har potential och dom vill se en lyckas. Sen är det också viktigt med studievana som tar tid att bygga upp. Med detta sagt är det såklart inte tänkt att du ska må dåligt över dina betyg. Gör ditt bästa, men försök hitta någon balans mellan plugget och det som gör dig lycklig. Vet att det kan vara jobbigt att prata med föräldrarna om det men det kan vara bättre att säga hur du känner. När jag var i din sists sa jag inget och det ledde egentligen till att jag ville plugga mindre för att jag kände mig tvingad. Man pluggar bäst när det är för ens egen skull så att säga. Hoppas det löser sig!
  /Kille 20
 • Hej du, har du talat med dina föräldrar om den här saken? Tala om hur du känner dig. Kanske vet inte dina föräldrar att du har det jobbigt och känner dig stressad. Det är viktigt att du berättar om dina känslor och pratar också med lärarna om du har svårigheter med dina studier. Det blir säkert bra, allt ordnar sig. Kom ihåg att du är inte ensam, i skolan finns det vuxna som du kan prata med, t.ex. en lärare som du kan lita på. P.S. Känner du till dina styrkor? Det är bättre att bygga på dina styrkor, inte på dina svagheter.
  /LPJ

Mer på UMO

Svara varandraOmöjligt att få bra betyg!

Jag pluggar 75% av all min fritid. Jag pratar alltid med lärare, men ändå går allt åt skogen.

Svara varandraJag är jättenervös över betygen i sjuan, hjälp!

Jag har hört att det sker stora hopp mellan sexan och sjuans betyg, och att man blir bedömd enligt nians kunskapskrav. Hur var det för er när ni började sjuan? Fler som känner likadant?

Till toppen av sidan