Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Föräldrarna ser bara mina syskon och inte mig

Hej! Jag är en tjej på tretton år och är mellan syskon i syskonskaran på tre barn. Jag har problemet att jag inte känner mig sedd av mina föräldrar. Det är som om de bara ser mina syskon. De enda tillfällena de ser mig är när jag gör fel.

Jag hjälper ofta till med många små saker i hemmet, men det nämner de aldrig. De tjatar ofta mer på mig om att jag ska hjälpa till med saker än mina syskon som gör färre saker självmant. Min lillebror som är nio behöver aldrig städa sitt rum själv, vilket jag var tvungen att börja med på heltid samtidigt som min storasyster, alltså när jag var åtta och hon tio. Har ni någon idé på vad jag kan göra för att synas mer hemma?

/Den osynliga flickan i Närke

Svar:

 • Hej vännen! Mitt absolut största råd är att prata med dina föräldrar om hur du känner. Förklara de sakerna du nämnde, jag är säker på att dina föräldrar inte vill att du ska känna dig utanför. Stor kram!
  /Från en 20 åring som haft liknande problem <3
 • Hej! Jag har faktiskt haft liknande problem. Jag tror inte dina föräldrar gör det här för att såra dig. De kanske ger dig mer ansvar eftersom de anser att du är mer ansvarsfull än dina syskon? Prata med de! Det hjälpte verkligen mig massor när jag pratade med mina föräldrar.
  /14 åring som hoppas detta hjälper
 • Hej, prata med dina föräldrar och såg precis som det är! Du har rätt och känna dig viktig för det är du. Dina föräldrar har säkert inte tänkt så mycket på de så de menar säkert inget illa. Lycka till❤️
  /Tjej14år
 • Hej Jag tycker att du ska prata med dina föräldrar. Genom att prata med dom kommer dom förstå din åsikt och kunna förstå dig mer. Ett tips är att skriva ett brev och lämna när du åker till skolan eller något liknande. I brevet skulle jag skriva hur jag känner, hur jag mår och hur allt detta påverkar mig.

  Föräldrar har väldigt svårt att förstå alla känslor vid vissa tillfällen. Därför är det jätteviktigt att förklara sina känslor. Om du berättar ärligt och tydligt hur du känner så kommer dom få en större bild av hur det faktiskt är. För dom kan inte förstå ifall du inte berättar. För det är väldigt vanligt att man bara säger ja, okej osv när föräldrar säger åt en och då fortsätter dom eftersom man aldrig säger stopp.

  Var ärlig med dina känslor, det kan vara läskigt att förmedla sina känslor för just föräldrar men det är värt det. Berätta som hur du mår, hur du känner och hur det känns att din lillebror kommer undan hela tiden medans du måste göra saker. Det kan vara en sån enkel sak som att dom anser dig som äldre och ska ta ditt ansvar, att dom ser dig som en duktig tjej. Lycka till nu. Kom ihåg att dom älskar dig massor.
  /Anonym
 • Det är många som känner sig utanför familjen. Prata med dina föräldrar. Om du vill kan du även prata med skolkuratorn. Hoppas det går bra!
  /anonym
 • Hej jag är med om något liknande eller det känns iallafall som det. Mitt största tips om du inte vill prata med dina föräldrar om det, är att du kan börja prata mer till exempel när ni sitter och äter kvällsmat. Eller så kan du ju prata med dina syskon och fråga om de också har märkt det.
  /En tjej som är med om liknande
 • hej jag är 13 och är mellan barn har två mindre syskon å ett äldre dom får allt jag får inget
  /elsa

Mer på UMO

Svara varandra

Hur mycket hjälper ni till hemma?

Hur mycket är normalt att hjälpa till hemma om man är 13 år tycker ni?

Artikel

Bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma

Det är inte konstigt att bli arg på och bråka med sina föräldrar eller någon annan vuxen hemma ibland. Men om du tycker att det är mycket bråk och att det gör er relation sämre, är det bra om ni försöker göra något för att lösa det.

Till toppen av sidan