Vilken sport ska jag börja med?

Jag måste börja på någon sport men vet inte vilken. Har ni tips på bra och roliga sporter som passar en 13 åring och inte är så krävande och som man inte behöver satsa på om ni förstår vad jag menar.

Som man kan gå på bara för att man måste röra på sig typ 1 timme i veckan och som är rolig och helst inte någon lagsport. Vill börja på dans men jag vågar inte för att alla som är 13 och går på dans är redan jättebra, och det finns väll inte någon sport egentligen för nybörjare där alla är 13+ (vill absolut inte gå med yngre).

Har ni gått/går på dans? Vad måste man kunna innan och hur kan man bli bättre på det om man vill vara lite förberedd Rekommenderar ni dans eller borde jag börja på något annat eller är den enda utvägen för mig att skaffa gym kort (som jag säkert är för liten för)?
/Tjej 13

Svar:

 • Jag rekommenderar tennis. 😊
  /Anonym
 • Jag är tävlingsdansare på elit nivå. Och oftast finns det olika nivåer på danskurser. Så om du går nybörjar kurs så är alla i den kursen nybörjare. Offrats lär man sig grund stegen i den dansstilen. Och man får även träna styrka och kondition! Jag tycker verkligen att du ska börja i dans.
  /Dansare
 • Jag skulle rekommendera ju-jutsu Kai, kampsport. Om du börjar nu när du är 13 så kommer du hamna med mycket yngre barn, men om du väntar till du fyller 14 så hamnar du med jämnåriga och kanske några äldre. Eftersom jag inte vet vart du bor kan jag inte säga någon klubb, men det borde gå att hitta på nätet. Du behöver inte kunna något på förhand. Det går visserligen ut mycket på att gradera, men det kan man bestämma själv hur seriös man är med.
  /Har tränat ju-jutsu kai
 • Jag tycker du ska prova thaiboxning, det är en kamsport där du på nästan alla klubbar väljer din nivå och om du bara vill köra på mits eller säck och du kan även oftast välja hur många gånger i veckan du kör oftast är det 1 timmes pass. Det är en rolig kampsport där du får sparka knäa armbåga clincha och boxas villet ger dig bra träning med hela kroppen.
  //thaiboxare
 • Hej, jag är också tretton år, och jag har inte heller gått på någon aktivitet på länge. Men jag fick ett gymkort av mina föräldrar. Jag förstår dig, med pressen om att de som redan har dansat är mer erfarna. Och ibland kan ha lite attityd pågrund det. Så ett gymkort är en jättebra idé! Om inte, gillar du vattensporter/ tävlingssporter. Thaiboxning? surfing är kul.
  /M.z
 • Om du inte är höjdrädd så kan du ju börja klättra. Det är något många, åtminstone där jag bor, gör bara för att de tycker är roligt. Då blir det inte samma press på sig kanske. Själv håller jag på med simning. Det började jag egentligen ganska sent om man jämför med dem jag simmar med nu, tror det var vid 11 eller 12 års ålder. Medan de andra har simmat sen de var typ 6 år. Då jag började var det personer som kunde lika mycket och de var kring min ålder. Vad man väljer för sport eller aktivitet beror helt på vad man har för intressen. Om du gillar att dansa bara för skojsskull kolla hos föreningen där de dansar vad de har för grupper.
  /Ebba
 • Jag har dansat sedan jag var liten, men slutade för ett tag sedan. Där jag dansade var det olika dansstilar som man fick välja på och jag dansade Jazz dans. Det är en ganska modern dansstil där man behöver vara lite stark i kroppen, men det blir man efter man hållit på ett tag. Det kom nya till min dansgrupp varje termin, sedan finns det ju nybörjarkurser och sådant också.

  Jag dansade i en grupp för 03/04/05:or. Jag är 04:a. Tycker att du kan prova på dans en gång, för där jag dansade hade man så att man fick komma och provdansa en eller två gånger innan man bestämde sig. Det finns många olika dansstilar som du kan välja på, själv tycker jag om jazz, street och modernt. Annars kan du ju börja i badminton. Lycka till! Föresten jag dansade en timme i veckan funkade bra.
  /Tjej 14 år
 • Jag har dansat hela mitt liv och har alltid haft bra taktkänsla och jag skulle verkligen rekommendera dans för att det är inte krävande av tid, det finns många nybörjare som är 13+ och det är inte bara en sport, det är en livsstil och man får många nya kompisar som delar samma intresse, man behöver inte riktigt ha någon typ av egenskap för att börja i dans. Det är kanske taktkänsla men det kan man träna upp!
  /tjej
Till toppen av sidan