Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Pratar med folk på nätet om hur jag mår

Hej!

När jag mår dåligt pratar jag inte med någon jag känner bra eller någon i min familj, oftast är det någon jag har hittat på nätet och spelar med. Det känns som att de förstår mer och kan relatera oftast eller att de inte kan få mig att må ännu sämre. De är oftast snälla och begripliga! De hjälper mig mycket. Det känns inte rätt dock att jag pratar men en främling nästan istället för någon i min familj.
Vad tycker ni andra?
/Musty

 

Skriv ditt svar

Svar:

 • Det kan kännas skönt att va anonym ibland. Att få en vikt lyft från ens axlar, fast samtidigt inte. Jag tycker inte det är något dåligt att öppna upp sig för främlingar man aldrig kommer se mer, men bli inte för bekväm, asså lämna inte ut personuppgifter osv. (Det kan va ganska uppenbart men nämner det ändå).

  Finns många deprimerade tonåringar osv som hänger på nätet som känner igen sig i olika situationer, så lite förståeligt att många relaterar och får dig att må bättre. Om du får dåligt samvete för att du snackar med främlingar istället för din familj kanske du ska consider att öppna upp dig lite för din familj? Måste inte va alla utan kan ju va tex bara din mamma, o du kan säga att du inte vill att hon ska föra det vidare till din pappa etc. Berätta det du är bekväm med att berätta :) jobbigare grejer kan bli lättare med tid.
  // Tjej 13
 • Det känns som bra för dig är det som spelar roll och det är nog vanligt att vilja prata med nån som man inte känner så djupt eftersom det kan kännas pinsamt eller tungt ibland. Risken med att prata med främlingar enbart är att de kanske inte går att lita på alltid så mitt förslag är att skriva såhär på umo istället där du kan vara anonym och och ändå få hjälp och svar från andra.
  /Lel
 • Det brukar oftast vara lättare för många människor att prata på nätet än i verkligheten, då man brukar oftast vara skyddad av anonymitet på nätet. Själv gör jag exakt samma sak ibland (typ på Discord.) och det är inget fel eller konstigt alls. Man borde dock ändå, även på nätet, fortfarande endast prata om detta med någon man känner och litar på. Det kan ibland vara lite svårt att lita på någon på nätet eftersom de kan uppge sig själva att vara någon, när de i själva verket är någon helt annan i verkligheten, såsom ålder, kön, etc. Dock tycker jag inte att du borde prata om detta med "främlingar" på nätet, som du själv beskriver. Prata med någon som du är kompis med. Du känner personen mycket bättre då.
  /Någon, 19 år.
 • Jag har haft liknande ”problem” ibland, men det är ju egentligen inte ett problem eller konstigt. Du kan inte riktigt välja din familj och även om dina kompisar är valda är det från ett begränsat urval människor. På nätet stöter du på många fler och bara det faktum att ni valt samma spel betyder att ni har liknande intressen. Jag kan också tycka att det är lättare att chatta med någon för då har man tid att tänka igenom vad man skriver och hur och man kan få pauser och behöver inte svara inom en minut, det går bra att tänka lite. Jag tycker också det kan vara lättare om det är något som gör att jag gråter då jag tycker det är jobbigt att prata medan jag gråter, men att skriva går bra ändå och där spelar det ingen roll, den andra personen kan inte se att jag gråter. Det gör kanske inte heller lika mycket om du ”sabbar” en relation med en kompis på nätet som om du säger något fel till din familj eller någon i din klass som du kommer behöva möta i framtiden. Kort sagt, jag förstår och tycker inte det är konstigt, ibland passar skrift bättre för vissa personer eller vid vissa tillfällen.
  /24
 • Min psykolog säger att jag ska prata med andra och inte bara henne. Men att det borde vara någon jag litar på. Du kan ju inte lita på en främling fullt ut men om hen inte säger något taskigt och är snäll så skulle jag fortsätta med tanken att främlingar kan göra saker som du inte märker först. Pga att du inte känner de. Så var försiktig men gör det som känns bäst
  /En tjej som har problem med psykisk ohälsa
 • Om det känns tryggt och bra för dig så gör det!
  /Anonym
 • Jag brukar prata med min NO-lärare. Hon känner mig inte speciellt ingående, men hon förstår mig. Försök att hitta en vän, lärare eller tränare som det känns lätt att prata med. Men jag tycker såhär: om du mår bättre efter att ha pratat med någon på nätet, så gör det! Men det kan vara skönt att ha en person i sin vardag som vet hur man har det.
  /13 årig tjej :)
 • Brukar oftast vara enklare å öppna sig mot folk man inte känner för dom kan inte döma dig för dom känner inte dig, brukar göra de också
  /Viktor
 • Jag tror det kan va lite bra för att den har inte lika lätt att sprida det vidare till de du känner🥰
  // tjej 13 år
 • Såklart du kan göra! Det är så mycket enklare att prata med någon som du inte känner och som inte känner dig.
  //14 årig tjej
 • jag gör detsamma. Ett tips är att du försöker prata med någon i din närhet om hur du mår o känner, vet att det kan va svårt men du klarar det!
  /ankan :DD
 • Oj, okej, det kanske inte är det bästa. För du vet inte vem det kan vara om du pratar med nån anonym. Men om det är någon du känner och känner dig trygg med då är det bra! <3
  /Greta
Till toppen av sidan